Vești bune! Vaccinurile împotriva cancerului ar putea deveni realitate în doar câțiva ani

Vești bune! Vaccinurile împotriva cancerului ar putea deveni realitate în doar câțiva ani

Vaccinuri care vizează cancerul ar putea fi disponibile înainte de sfârşitul deceniului, susțin susţin fondatorii BioNTech.

Vaccinuri care vizează cancerul ar putea fi disponibile înainte de sfârşitul deceniului, conform celor doi cercetători, soţ şi soţie, aflaţi în spatele unuia dintre cele mai de succes vaccinuri împotriva COVID-19 din timpul pandemiei, relatează The Guardian.

Ugur Şahin şi soţia sa, Özlem Türeci, fondatorii BioNTech, compania germană care s-a asociat cu Pfizer pentru a produce vaccinul pe bază de ARN mesager anti-COVID-19, declară că au realizat reuşite majore care le alimentează optimismul în ceea ce priveşte vaccinuri împotriva cancerului în următorii ani.

Într-un interviu difuzat în cadrul emisiunii BBC "Sunday with Laura Kuenssberg", Özlem Türeci a descris modul în care tehnologia ARNm, aflată la baza vaccinului BioNTech folosit împotriva COVID-19, ar putea fi reutilizată astfel încât să determine sistemul imunitar să atace celulele canceroase în locul coronavirusului.

Întrebată când estimează că ar putea fi utilizate la pacienţi vaccinurile împotriva cancerului bazate pe ARNm, Özlem Türeci a declarat că acestea ar putea fi disponibile "înainte de 2030".

BioNTech lucra la vaccinuri pe bază de ARNm împotriva cancerului înainte de declanşarea pandemiei, iar compania s-a concentrat pe producţia de vaccinuri împotriva COVID-19 în faţa acestei urgenţe globale.

În prezent compania are în stadiul de studiu clinic mai multe vaccinuri împotriva cancerului - speră să dezvolte tratamente pentru cancer cancerul colorectal, melanom şi alte tipuri de tumori, BioNTech precizând însă că rămân încă de depăşit obstacole substanţiale. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot prezenta o mare varietate de proteine diferite, ceea ce face extrem de dificilă realizarea unui vaccin care vizează toate celulele canceroase şi nu ţesuturile sănătoase.

Özlem Türeci a declarat pentru BBC că BioNTech a învăţat cum să producă vaccinuri ARNm mai rapid în timpul pandemiei, obţinând astfel o mai bună înţelegere a modului în care sistemele imunitare ale oamenilor au răspuns la ARNm.

Türeci s-a arătat, însă, precaută. "Ca oameni de ştiinţă, întotdeauna ezităm să spunem că vom avea un leac pentru cancer", a spus ea. "Avem o serie de reuşite majore şi vom continua să lucrăm la ele".

Comenteaza