Virusul asimptomatic care poate provoca diverse boli, inclusiv cancer. Aproape unul din trei bărbaţi este infectat

Virusul asimptomatic care poate provoca diverse boli, inclusiv cancer. Aproape unul din trei bărbaţi este infectat

Cercetările arată că aproape un bărbat din trei cu vârsta peste 15 ani din întreaga lume este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman genital şi unul din cinci, cu unul dintre tipurile cu risc ridicat de a provoca cancer.

Aproape 1 din 3 bărbaţi cu vârsta peste 15 ani din întreaga lume este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman genital (HPV) şi unul din 5 cu unul dintre tipurile de papilomavirusuri cu risc ridicat de a provoca cancer.

Acest lucru a fost demonstrat de o revizuire sistematică şi o meta-analiză publicate în The Lancet Global Health, care a evaluat prevalenţa infecţiei în populaţia generală masculină pe baza unor studii publicate între 1995 şi 2022.

Prevalenţa generală a fost estimată la 31% pentru orice HPV şi 21% pentru HPV cu risc ridicat. HPV-16 a fost genotipul HPV cel mai răspândit (5%), urmat de HPV-6 (4%).

Prevalenţa HPV a fost ridicată la adulţii tineri, atingând un vârf între 25 şi 29 de ani, iar apoi s-a stabilizat sau a scăzut uşor ulterior. Estimările de prevalenţă au fost similare în toate regiunile geografice: numai în Asia, acestea au fost la jumătate faţă de cele din alte regiuni.

Tumori ale faringelui

Majoritatea infecţiilor cu HPV la bărbaţi şi femei sunt asimptomatice, dar pot duce la sechele şi mortalitate, pe termen lung. La bărbaţi, infecţia tinde să se manifeste sub formă de veruci anogenitale, asociate şi cu cancere ale penisului, anusului şi orofaringelui (legate în mod obişnuit de HPV tip 16).

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (AIRC) a estimat că au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi cauzate de HPV în 2018. Virusul papiloma este al doilea cel mai mare agent patogen canceros din lume.

Vaccinarea este gratuită în multe ţări şi este oferită inclusiv copiilor de 12 ani, dar puţini o preferă.

Vaccinul HPV va fi compensat și pentru băieți

 Țara noastră are, în prezent, doar un program gratuit de vaccinare pentru fete și adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani. De la 1 decembrie, însă, vaccinul împotriva HPV a fost cuprins pe lista serurilor compensate în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, dar și pentru băieți. 

În acest moment, în farmaciile de la noi o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru persoanele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza