Vitamine naturale. LISTA alimentelor care înlocuiesc medicamentele

Vitamine naturale. LISTA alimentelor care înlocuiesc medicamentele

Vitaminele şi mineralele sunt substanţe absolut necesare corpului nostru.

Vitaminele A si E sunt vitamine uleioase, care se gasesc din abundenta in uleiurile vegetale (ulei de soia, rapita, palmier, cocos, germeni de grau, masline, floarea-soarelui, porumb), dar si in grasimi animale precum lactatele (unt, smantana, branza) si in galbenusul de ou. De asemenea, dintre produsele stupului, polenul si apilarnilul au un continut mai bogat in aceste vitamine. Alte surse vegetale importante de vitamina A (vitamina principala cu rol in vedere si in asigurarea sanatatii pielii) mai sunt si morcovii, patrunjelul, spanacul, telina, andivele, pepenii galbeni, catina, macesele, porumbul. In ce priveste vitamina E, antioxidant important, cu rol in fertilitate si prevenirea imbatranirii, o gasim din abundenta in familia leguminoaselor (soia, fasole, mazare), in legumele incoltite (gemeni de cereale sau legume), in fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic), precum si in fructele de padure (mure si zmeura - folosite si terapeutic pentru afectiunile genitale feminine; afine, coacaze negre si rosii). 

Ca surse alimentare importante de vitamine B, mentionam cerealele integrale si germenii de cereale, drojdia de bere, semintele de floarea-soarelui, algele marine (inclusiv Spirulina si Chlorella), dar si mierea, polenul si laptisorul de matca. 

Vitamina C este cea mai des intalnita in alimentele pe care le consumam. Multe tulpini vegetale, inclusiv ale verdeturilor pe care le adaugam in mancare pentru a o aromatiza, contin din abundenta aceasta vitamina. De asemenea, ea este prezenta in majoritatea fructelor si legumelor cu gust acrisor sau acru, si o vom regasi si in suplimente precum siropurile naturale din fructe preparate la rece, cu miere sau zahar invertit (daca siropurile se prepara prin fierbere, vitamina C se distruge). Dintre plantele medicinale cu un continut foarte bogat de vitamina C mentionam: amalaki, haritaki, caltunasi, macris, macese, menta, paducel, soc.

Vitamina D se gaseste mai mult in alimente de origine animala (lactate, galbenus de ou), dar si in alimente vegetale precum ciuperci, soia, alge marine, drojdie de bere, polen.

Vitamina K se gaseste in legume verzi (varza, patrunjel, spanac, broccoli), alge, galbenus de ou, ulei de rapita, germeni de lucerna, suc de orz verde. 

           

Comenteaza