Ziua Mondială BPOC: România se află pe locul 3 în Europa ca rată a mortalităţii din cauza acestei boli

Ziua Mondială BPOC: România se află pe locul 3 în Europa ca rată a mortalităţii din cauza acestei boli

Prevalenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice la nivel european este de 2.5% din populaţia cu vârstă de peste 30 de ani. Aproximativ 200.000 - 300.000 de persoane mor anual din cauza BPOC în Europa. 

Ziua mondială a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este organizată de Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) în colaborare cu profesioniştii din domeniul sănătăţii şi grupurile de pacienţi cu BPOC din întreaga lume. Scopul său este de a creşte gradul de conştientizare, de a împărtăşi cunoştinţele şi de a discuta despre modalităţi de a reduce povara BPOC la nivel mondial, notează https://goldcopd.org/world-copd-day-2024/.

În fiecare an, GOLD alege o temă şi coordonează pregătirea şi distribuirea materialelor şi resurselor pentru Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice. Evenimentele sunt organizate în fiecare ţară de către profesionişti din domeniul sănătăţii, educatori şi cetăţeni care doresc să ajute să aibă un impact la nivel local şi mondial.

Prima Zi mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice a fost organizată în 2002. De atunci, în fiecare an, organizatorii din peste 50 de ţări au desfăşurat campanii, făcând din această zi unul dintre cele mai importante evenimente de conştientizare şi educare a BPOC din lume.

Tema din 2024 este "Cunoaşte-ţi funcţia pulmonară" şi are ca scop evidenţierea importanţei măsurării funcţiei pulmonare, cunoscută şi sub numele de spirometrie.

Deşi spirometria este un instrument pentru diagnosticare BPOC, poate fi folosit şi pentru a măsura sănătatea pulmonară de-a lungul vieţii. Există mulţi alţi factori, în afară de fumul de tutun, care pot contribui la BPOC, între care: poluarea aerului şi infecţiile respiratorii, care determină creşterea riscului de a dezvolta boli pulmonare cronice mai târziu în viaţă. Funcţia pulmonară nu este doar un predictor al sănătăţii pulmonare, ci şi al sănătăţii noastre generale. Chiar şi mici scăderi ale funcţiei pulmonare sunt asociate cu un risc crescut de deces. Măsurarea funcţiei pulmonare de-a lungul vieţii poate oferi oportunităţi pentru diagnosticarea precoce şi tratamentul prompt al mai multor boli pulmonare, inclusiv BPOC, explică sursa citată, potrivit Agerpres.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecţiune caracterizată prin obstrucţia căilor aeriene. Aceasta este, de regulă, progresivă, nu este complet reversibilă şi asociază un răspuns inflamator anormal la particulele toxice şi gaze la nivel pulmonar; se datorează unei combinaţii de leziuni inflamatorii ale căilor respiratorii şi ale parenchimului pulmonar, potrivit www.scumc.ro.

BPOC este considerată de către ghidurile clinice internaţionale o patologie care poate fi prevenită şi tratată. A devenit o problemă îngrijorătoare din punct de vedere social şi economic pentru sistemele de sănătate la nivel mondial prin creşterea vertiginoasă atât a prevalenţei, cât şi a morbidităţii şi mortalităţii. Prevalenţa la nivel european este de 2.5% din populaţia cu vârstă de peste 30 de ani. Aproximativ 200.000 - 300.000 de persoane mor anual din cauza BPOC în Europa. România se află pe locul 3 în Europa ca rată a mortalităţii din cauza BPOC la bărbaţi, după Ungaria şi Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 de locuitori, conform sursei amintite.

Comenteaza