Zonele corpului pe care femeile și bărbații dezvoltă cancer de piele diferă. Care sunt acestea
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mai 2025, 10:46
- Sănătate
- Ascultă știrea

Un studiu arată că zonele corpului cele mai susceptibile să dezvolte cancer de piele variază între bărbați și femei.
O analiză realizată de Cancer Research UK (CRUK) arată că 4 din 10 melanoame la bărbați sunt descoperite pe trunchi, inclusiv pe spate, piept și abdomen, echivalentul a 3.700 de cazuri pe an.
Mai mult de o treime – 35% – din melanoamele la femei sunt localizate pe membrele inferioare, de la șolduri până la picioare, și reprezintă 3.200 de cazuri în fiecare an. De asemenea, studiul a concluzionat că 87% din cazurile de melanom din Regatul Unit în fiecare an sunt cauzate de supraexpunerea la radiațiile UV, scrie The Guardian.
Michelle Mitchell, directorul executiv al CRUK a afirmat, spune că este important ca orice semn pe care îl observăm și care ne dă de gândit să ne trimită la investigații suplimentare.
„Dacă observați ceva diferit pe piele, cum ar fi o aluniță nouă, o aluniță care și-a schimbat dimensiunea, forma sau culoarea sau orice pată de piele care pare ieșită din comun – nu o ignorați, vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie”, transmite specialistul.
Cercetarea stipulează că variațiile s-ar putea datora diferențelor de comportament, bărbații fiind mai predispuși să stea la soare fără tricou, în timp ce femeile pot purta pantaloni scurți sau fuste pe măsură ce vremea se încălzește.
Prevenția, în acest caz, este importantă, subliniază medicii.
„O arsură solară doar o dată la doi ani vă poate tripla riscul de melanom, comparativ cu situația în care nu vă ardeți niciodată. Și nu trebuie să fiți atenți doar la zilele călduroase și însorite - razele UV pot fi suficient de puternice pentru a provoca leziuni ale pielii (...) Încercați să stați la umbră între orele 11:00 și 15:00, când soarele este cel mai puternic, purtați haine care vă acoperă pielea, cu pălărie și ochelari de soare și folosiți o cremă de protecție solară cu cel puțin SPF30” - îndeamnă Fiona Osgun, șefa departamentului de informații despre sănătate de la CRUK.