"Centurile false”, un pericol pentru siguranța rutieră. Se cere interzicerea comercializării acestor dispozitive / "Trișezi centura, păcălești viața”

"Centurile false”, un pericol pentru siguranța rutieră. Se cere interzicerea comercializării acestor dispozitive / "Trișezi centura, păcălești viața”
| Foto: meta urban

Asociația Meta Urban solicită autorităților să interzică comercializarea „centurilor false” sau „clamelor pentru centuri de siguranță”, dispozitive care încurajează nerespectarea legislației rutiere și pun în pericol viețile participanților la trafic. Această cerere vine în contextul unui număr alarmant de accidente rutiere în România.

În 2023, pe drumurile din România s-au produs 1.540 de decese și circa 3.550 de răniri grave în accidente rutiere, conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române. România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de accidente rutiere, cu peste 76 de accidente pe zi, respectiv 28.000 pe an, conform Institutului Național de Statistică.

Un factor semnificativ al acestor statistici este nepurtarea centurii de siguranță. Centura este crucială pentru protecția pasagerilor și a conducătorilor auto, prevenind răniri grave și aruncarea din vehicul în timpul unui accident. Asociația Meta Urban subliniază că centura de siguranță este obligatorie în toate statele Uniunii Europene.

„Este de neînțeles cum oricine poate achiziționa un dispozitiv care în mod evident încalcă prevederile legislației în vigoare, a Codului Rutier”, a declarat Alin Danci de la Meta Urban. Asociația solicită interzicerea comercializării acestor dispozitive și sancționarea suplimentară a celor care le utilizează.

În unele cazuri, aceste dispozitive sunt folosite și pe bancheta din spate, unde stau copiii, crescând riscul de rănire gravă în caz de accident. Ioan Aurel Cherecheș de la Meta Urban subliniază că în alte țări europene, precum Italia, Letonia și Cipru, toți participanții la trafic sunt obligați să poarte centura de siguranță.

Legislația actuală prevede excepții pentru purtarea centurii de siguranță pentru anumite categorii de participanți la trafic, cum ar fi gravidele sau șoferii de taxi care transportă pasageri. Totuși, vânzarea masivă a „centurilor false” ridică semne de întrebare cu privire la numărul real de excepții.

Meta Urban propune ca aceste dispozitive să fie eliberate doar de către Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), pe baza documentului care atestă excepția.

„Așa cum aceste servicii eliberează permisele și plăcuțele de înmatriculare, ar putea elibera și dispozitivele necesare celor exceptați de la purtarea centurii”, a declarat Horia Nasra de la Meta Urban.

Comenteaza