Dosarul Ozempic. Prejudiciul rețetelor falsificate pentru "medicamentul de slăbit" trece de 1 milion de lei

Dosarul Ozempic. Prejudiciul rețetelor falsificate pentru "medicamentul de slăbit" trece de 1 milion de lei

Mai multe persoane au fost reținute în dosarul care vizează reţeaua care deconta ilegal la Casa de Asigurări Ozempic, un medicament pentru diabet de tip 2, vândut ilegal persoanelor care îl foloseau pentru slăbit.

În acest caz, o asistentă medicală de la o clinică privată din Capitală este suspectată că ar fi falsificat peste 700 de reţete, cu ajutorul unor medici, pentru a obţine medicamentele care, ulterior, erau vândute pe piața "neagră". Reţeaua făcea trafic cu Ozempic, un medicament care se prescrie pentru persoanele cu diabet, dar care a început să fie folosit pentru slăbit, în pofida avertismentelor medicilor care afirmă că efectele utilizării de către persoane care nu au diabet pot dăuna sănătății.

„În fapt, în perioada ianuarie 2023 - ianuarie 2024, o femeie, în vârstă de 32 de ani, având calitatea de asistent medical şi recepţioneră în cadrul unei clinici medicale private, cu punct de lucru în Sectorul 1, ar fi falsificat reţete, prin introducerea unor date fictive în sistemul informatic, pentru a intra în posesia unor medicamente în mod gratuit şi pentru a le vinde în afara cadrului legal. Probatoriul administrat a relevat că, în urma falsificării reţetelor, medicamentele ar fi fost obţinute în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi angajaţi ai unui lanţ de farmacii, dar şi cu sprijinul altor persoane, apropiaţi ai asistentei medicale în cauză, şi vândute fie prin intermediul platformelor comerciale, fie prin intermediul reţelelor de socializare”, a anunțat, miercuri, Poliţia Capitalei, conform News.ro.

Poliţiştii spun că falsificarea era efectuată de către asistentă cu sprijinul şi cu acordul a patru medici, angajaţi în cadrul aceluiaşi punct de lucru al clinicii private, care nu aveau competenţa necesară să le prescrie.

În vederea administrării materialului probator, marţi, poliţiştii au făcut 21 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în urma cărora au identificat şi ridicat mai multe bunuri de interes în cauză.

De asemenea, persoanele vizate au fost duse la audieri, în baza mandatelor de aducere care au fost puse în aplicare, faţă de 13 dintre acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în faţa instanţei cu propuneri legale.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic în formă continuată şi înşelăciune, prejudiciul fiind de peste 1.000.000 de lei.

Comenteaza