Impozit mai mic pe proprietăţi pentru donatorii de sânge. Care sunt condițiile

Impozit mai mic pe proprietăţi pentru donatorii de sânge. Care sunt condițiile

Persoanele care donează sânge de mai multe ori în cursul unui an calendaristic ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri şi teren, prevede o propunere legislativă.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal care a fost depusă la Parlament, doreşte să ofere posibilitatea consiliilor locale de a acorda o reducere, exprimată în procent, a impozitului pe clădiri şi teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire sau un teren situată/situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge, în cursul unui an calendaristic, relatează Agerpres.

Condiţia este ca donarea să fie făcută de cel puțin trei ori într-un an calendaristic, într-un spaţiu şi loc adecvat şi autorizat pentru această activitate, aşa cum le reglementează art. 16 din Legea 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, republicată, potrivit expunerii de motive. 

Proiectul permite ca fiecare autoritate deliberativă locală să fie liberă de a decide acordarea acestei reduceri pentru promovarea donării de sânge. De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificaţia de 10 % stabilită prin hotărârea consiliului local, acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, şi este distinctă de aceasta. Reducerea se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, subliniază iniţiatorii.

Scutirile sau reducerile de la plata impozitului taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative, mai prevede proiectul.

Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii Alfred Simonis – PSD, Florin Roman, Gabriel Andronache, Nelu Tătaru – PNL; Csoma Botond – UDMR, Silviu Vexler – deputat FCER (minorităţi). Proiectul a fost depus la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Comenteaza