La Cluj muncesc sau învață 20.000 de străini, suficient cât să populeze un oraș mic de provincie

La Cluj muncesc sau învață 20.000 de străini,  suficient cât să populeze un oraș mic de provincie

În România ajung anual zeci de mii de străini care vin să muncească sau să studieze, iar o bună parte dintre ei se stabilesc la Cluj. Oameni din Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Turcia, India sau Nepal caută un trai mai bun în orașul de pe Someș sau în împrejurimi. 

Șeful Serviciului pentru Imigrări Cluj, Adrian Ciprian Tămaș, invitat în ediția de marți a emisiunii ZIUA LIVE, a declarat că foarte mulți străini aleg să vină la Cluj datorită universităților, dar și a mediului economic dinamic, cu multe companii naționale și multinaționale.

„Avem un pic peste 19.000 de străini care sunt înregistrați în județ, ceea ce ne situează printre primele județe din România ca număr de străini prezenți aici”, a spus Adrian Ciprian Tămaș.

Cei mai mulți străini veniți la Cluj provin din afara UE

Din cei peste 19.000 de străini aflați la Cluj, 11.000 vin din țările asiatice și africane sau din țările europene care nu fac parte din Uninea Europeană, iar restul de 8.000 de persoane străine stabilite în județ provin din UE.

De asemenea, există un număr semnificativ de studenți străini care aleg să studieze în Cluj. Aceștia sunt obligați să se înregistreze în momentul în care ajung la studii și primesc un permis de ședere valabil pe durata anilor universitari.

„Anual avem în jur de 700 – 1000 de studenți din afara Uniunii Europene care își înregistrează șederea în județul nostru. În anul 2022 au fost emise 900 de permise pentru studenți”, a precizat Tămaș.

Dar majoritatea celor care se prezintă la sediul Serviciului pentru Imigrări își doresc să muncească la Cluj. mulți dintre provin din țări precum Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Turcia, India și Nepal.

„Din Asia, în general, vin foarte mulți pe domenii precum construcții sau HoReCa. Acestea prezintă cele mai mari afluxuri de forță de muncă. Cei mai mulți vin din țări care sunt subdezvoltate față de nivelul României”, a explicat șeful Serviciului pentru Imigrări.

Comenteaza