La Cluj-Napoca nimeni nu e uitat. Ce proiecte „de suflet” implementează municipalitatea

La Cluj-Napoca nimeni nu e uitat. Ce proiecte „de suflet” implementează municipalitatea

Primăria Cluj-Napoca are în derulare o serie de proiecte și programe pentru persoanele marginalizate și defavorizate, din toate categoriile de vârstă.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a precixzat, pentru ZIUA de CLUJ; care sunt cele mai importante dintre acestea, cine poate beneficia de ele și în ce stadiu de implementare sunt în prezent.

„Pentru persoanele care au nevoie de ajutor, pentru persoanele defavorizate, care sunt marginalizate social, desfășurăm mai multe programe prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară,

Avem multe programe și politici în această zonă. Aș începe cu gratuitățile pentru mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele vârstnice care sunt trecute de 70 ani și care benefiviază de gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun, și de asemenea, persoanele care au până la un anumit venit limitat, lor le putem asigura gratuitate pe o linie sau două.

De asemenea, avem programul Tichete sociale pe care le acordăm în cadrul Programului Alimente, 400 de persoane în fiecare an sunt beneficiarele acestui sistem. Printre persoanele care beneficiază de acetst program se numără persoanele cu handicap , persoane persecutate, pensionari cu pensii mici șomeri, și beneficiari ai ajutorului social”, a explicat Dan Tarcea.

Un alt program social important este cel care vizează plata chiriei persoanelor singure, familiior marginalizate social sau care sunt în risc de marginalizare și excluziune socială, „Până în acest moment, au fost aprobate 492 de dosare astfel încât persoanele care doresc să se mute într-o chirie și nu au venituri suficiente, să poată beneficia de la primărie de un ajutor astfel încât să poată avea condiții de locuire”, a mai explicat Dan Tarcea.

Îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse

Un alt program foarte important este cel de îngrijire stomatologică pentru clujenii care au venituri reduse, mai subliniază viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

„Aici avem sute de beneficiari acest program este în parteneriat cu Facultatea de Stomatologie, astfel încât persoanele care nu își permit un tratament stomatologic să poată merge acolo și să beneficieze de tratament stomatologic de bază.

Un alt program foarte important este cel de îngrijire la domiciliu, un program pentru persoanele vârstnice, în acest moment se acordă servicii pentru 13 persoane. Peste 50 de persoane au beneficiat de acest program, sunt peroane care nu se pot întreține singure, le putem asigura cunpărături sau alte necesități.

Susținerea financiară pentru asociații și fundații acreditate ca și furnizori servicii sociale sau care sunt active în domeniul social – pe această componentă avem un program în fiecare an și împreună cu partenerii sociali reușim să suplinim o parte din nevoile pe care le au persoanele marginalizate social”, a mai spus Dan Tarcea.

Cantina de Ajutor Social este un alt proiect menit să vină în ajutorul persoanelor defavorizate.

„Aici avem un num[r de peste 70 de beneficiari de masă gratuită și peste 180 de beneficiari cu plata unei contribuții de doar 30 la sută, Avem de asemenea, programul penstru acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece, au benficiat de acest ajutor în fiecare an în medie peste 1500 de persoane, de asemenea, pentru copii oferim rechizite gratuite, pentru cei care provin din familii cu venituri reduse, 459 de elevi sunt beneficiari ai acestui program”, a mai spus Dan Tarcea.

De asemenea, municipalitatea mai are în implementare programe care vizează transportul dedicat pentru elevii din familii defavorizate.

„De asemenea, pe copiii care provin din zona Pata Rât îi ducem în fiecrea zi la școală și le asigurăm în fiecare zi o masă caldă. La Centrul de resurse pentru părinți și copii se acordă servicii sociale și psihologice, și în acest caz e vorba de familii defavorizate. În același timp la Centrul de servicii socio-medicale se oferă servicii de recuperare unice, pentru minim 69 de copii cu afecțiuni neuro-psiho-motorii și musculare. Un alt centru vizează prevenirea și combaterea violenței în familie, unde merg victime ale violenței domestice, părinți și copii, care primesc pe lângă cazare și servicii de consiliere. De asemenea, se acordă, indemnizați lunare persoanelor cu dizabilități, aprovimativ 2400 de persoane. Recent , a fost aprobat în Consiliul Local un ajutor de 600 de lei pentru copiii care sunt cu dizabilități, sunt beneficiari aprocimativ 1000 de copii, pentru a le asigura tratament adecvat. Este un ajutor pe care îl acordăm familiilor pentru a le asigura cele necesare copiilor. De asemenea, avem un Ghișeu unic virtual pentru cei care sunt refugiați”, a completat viceprimarul.

Sprijin pentru copiii care ies din sistemul social

Nu sunt uitați nici copiii care părăsesc sistemul de protecție socială și vor să se descurce singuri.

„Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care le avem la nivelul primăriei, dar mai avem și altele cu caracter social, pentru integrarea tinerilor, cum ar fi Prima cameră, pentru cei care părăsesc sistemul de protecție socială. Mai avem un program pentru protejarea copiilor aflați în risc de separare de familie”, a mai menționat Dan tarcea.

Nu în ultimul rând, alte două proiecte pe care primăria le implementează au în vedere achiziționarea de apartamente pentru cei din comunitatea Pata Rât, respectiv construirea unui centru pentru vârstnici.

 

 

Comenteaza