LISTA medicamentelor care pot lăsa șoferii fără carnet. Cum le recunoști

LISTA medicamentelor care pot lăsa șoferii fără carnet. Cum le recunoști

Poliţia Română a anunţat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi le recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan, pentru că ar putea conține substanţe care pot da rezultate pozitive la DrugTest.

O Ordonanță de Urgență a schimbat regulile în Codul Rutier legate de testare a șoferilor pentru consumul de alcool sau de substanțe interzise. Până acum, dacă drugtest-ul dădea un rezultat pozitiv, automat era reținut permisul șoferului și se deschidea dosar penal, înainte ca rezutatele analizelor toxicologice de laborator să fie disponibile. Pe viitor, se va menține doar măsura suspendării permisului până când rezultatele vor fi transmise de Institutul de Medicină Legală sau de către laboratoarele Poliției Române.

„Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive. În concret, în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanţe psihoactive, aceştia sunt conduşi la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice.

În lipsa unor indicii cu privire la prezenţa în organismul acestora a substanţelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situaţie, despre săvârşirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, a transmis, miercuri, Poliţia Română.

Polițiștii precizează că ”această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesității de a ocroti viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public”.

În acest context, o farmacie a publicat lista medicamentelor și suplimentelor care trebuie evitate de cei care urcă la volan, precum și modul în care pot fi recunoscute.

”Atenție!!! Toate medicamentele contraindicate conducătorilor de vehicule sunt inscrpționate pe cutie cu un triunghi echilateral, cu vârful în sus, de culoare albă, cu laturile de culoare roșie şi cu lungimea de 10 mm şi grosimea de 1,5 mm, având în centru un semn de exclamare de culoare neagră, triunghi încadrat într-un pătrat de culoare albă, cu latura de 15 mm.
Printre acestea se numără cele care conțin substanța activă CODEINĂ, simplă (codeină fosfat 15mg, care se eliberează doar cu prescripție medicală specială TAB III) sau în combinație cu alte substanțe active, în medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală (OTC):

  • Aspaco
  • Caffetin
  • Codamin P
  • Fasconal
  • Ibuvalen Duo
  • Nurofen Plus
  • Solpadeine comprimate
  • Solpadeine Extra comprimate efervescente

De asemenea, medicamentele care conțin PSEUDOEFEDRINĂ (cele destinate tratării simptomelor de răceală și gripă) pot da un rezultat fals pozitiv pentru consumul de amfetamine. Cele mai comune medicamente care conțin această substanță sunt:

  • Bioflu/ Bioflu Plus
  • Advil/Ibusinus/Modafen/Nurofen/Paduden – Răceală și Gripă
  • Ibugrip Plus
  • Ibuvalen Flu
  • Larofen Plus
  • Parasinus/Parasinus Penta
  • Prosinus
  • Tedolfen

Rareori, consumul de IBUPROFEN simplu poate duce la testarea pozitivă.

Este important de știut că suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă pot da rezultat fals pozitiv pentru consum de cannabis”, transmit reprezentanții farmaciei Floare de Colț din Borca, jud. Neamț.

Totodată, aceeași farmacie atenționează șoferii și în ceea ce privește alimentele și băuturile pe care ar trebui să le evite pentru a nu risca să rămână fără permis: ”În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică (Schwepps tonic, Evervess), pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog”.

Farmaciștii le recomandă șoferilor să consulte prospectele medicamentelor înainte de a le consuma, la secțiunea 'Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor' sau să evite condusul dacă trebuie să și le administreze.

Conform Poliției Române, potrivit informațiilor furnizate de către structurile rutiere teritoriale, la nivel național, în perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducătorilor auto depistați pozitiv la testele efectuate cu aparatele drugtest.

 

Comenteaza