Obișnuiești să îți speli maşina în curte sau în faţa blocului? Vezi ce amenzi riști

Obișnuiești să îți speli maşina în curte sau în faţa blocului? Vezi ce amenzi riști

Spălarea mașinii în fața casei, în spatele blocului sau în apropierea unor cursuri de apă poate atrage amenzi substanțiale, în conformitate cu legislația în vigoare.

Poate părea o soluție rapidă și economică, dar spălarea mașinii în astfel de condiții vine cu riscuri legale semnificative, care sunt reglementate prin legi ce interzic poluarea mediului.

Legislația românească interzice deversarea apelor uzate în sol, o măsură instituită încă din 1996 prin Legea nr. 107/1996. Apele uzate rezultate din activități casnice, inclusiv spălarea mașinilor, sunt considerate periculoase din cauza substanțelor chimice pe care le conțin. Aceste reziduuri pot modifica proprietățile fizice ale apei și pot polua mediul înconjurător. Printre aceste substanțe se numără uleiul de motor, antigelul și hidrocarburile, toate periculoase pentru sol și apa freatică, scrie avocatnet.ro.

Mai multe autorități locale din România, inclusiv în București, au adoptat reglementări stricte pentru a combate această problemă de poluare. 

Nerespectarea acestei prevederi poate atrage sancțiuni semnificative, care variază între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice și pot ajunge la 1.000 de lei pentru firme. Aceste sume sunt de zece ori mai mari decât costul obișnuit al unei spălări rapide la o spălătorie self-service, ceea ce face din spălarea legală a mașinii o opțiune mult mai avantajoasă.

De exemplu, consiliul local din Cluj-Napoca a stabilit, prin Hotărârea 191/2009, sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public. Astfel, „curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)” poate fi amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Deci, mai bine dă o fugă la spălătorie!

 

Comenteaza