Proiect pentru tinerii defavorizați. Ar putea fi ajutați să cumpere un calculator

Proiect pentru tinerii defavorizați. Ar putea fi ajutați să cumpere un calculator
| Foto: digi24.ro

Tinerii sub 26 de ani din familii defavorizate ar putea primi un ajutor de la stat de 250 de euro pentru achiziţionarea unui calculator, potrivit unui proiect de lege.

„Programul EURO 200 a fost lansat în anul 2004, dar ca multe alte exemple s-a transformat într-un semi-eşec în condiţiile în care statul nu a mai actualizat de-a lungul anilor criteriile de acordare a sprijinului financiar şi nici cuantumul acestuia.

Concret, plafonul pentru acordarea ajutorului a fost indexat o singură dată, în anul 2018, crescând de la 150 lei la 250 lei venit brut lunar/membru de familie”, potrivit unui comunicat USR.

Cuantumul nu a fost niciodată majorat în cei aproape 19 ani de existenţă a programului, transmite USR.

„Un calculator personal reprezintă un ajutor esenţial ca tinerii să poată ţine pasul cu şcoala secolului în care trăim, dar şi ca să se pregătească adecvat pentru piaţa muncii. Vrem să încurajăm competenţele digitale în rândul tuturor tinerilor, o facem aducând în prezent un program din 2004, prin care tinerii sub 26 de ani din familii defavorizate primeau un ajutor ca să îşi cumpere un calculator. Am încredere că toate partidele vor susţine acest proiect prin care ne asigurăm că nu lăsăm pe nimeni în urmă”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

Proiectul USR majorează de la 250 lei la 1.500 de lei venitul brut pe membru de familie pentru a putea beneficia de sprijinul de la stat. Totodată, elimină interdicţia ca doar unul din copiii familiei să poată beneficia de sprijin şi majorează cuantumul acestuia de la 200 de euro la 250 de euro.

„Azi, nu te mai angajează nimeni fără competenţe digitale. Iar dacă familia nu are bani pentru un computer personal, aceşti tineri nu au cum să dobândească aceste competenţe. Proiectul actualizează criteriile din Programul EURO 200, care e încă un exemplu de eşec al statului.

Propunem o serie de schimbări care să facă programul aplicabil, inclusiv creştem valoarea voucherului la 250 de euro, pentru a ţine pasul cu creşterea preţurilor calculatoarelor personale şi a cerinţelor tehnologice actuale. Facem un apel la parlamentarii din toate partidele să sprijine acest proiect. Este pentru binele copiilor şi tinerilor”, afirmă deputata USR Pollyanna Hangan.

„Deşi ne lăudăm cu una dintre cele mai bune viteze din lume la internet, în ceea ce priveşte dezvoltarea competenţelor digitale în rândul elevilor sau studenţilor care provin din familii cu venituri reduse mai este de lucrat.

Prin proiectul nostru propunem extinderea categoriilor de beneficiari, mărirea plafonului de venituri pe membru al familiei şi creşterea valorii voucherului. Sper ca toate partidele să susţină acest proiect prin care dorim să ajutăm elevii şi studenţii să-şi dezvolte competenţele digitale”, precizează deputata USR Denisa Neagu.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza