Românii ar putea primi încă două zile libere pe an

Românii ar putea primi încă două zile libere pe an

Un proiect de lege care prevede două zile libere plătite pe an pentru angajaţi a fost lansat în dezbatere. 

Zilele libere ar putea fi acordate pentru screening pe diverse boli. Proiectul a fost lansat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, care a afirmat că această iniţiativă nu este doar despre prevenţia bolilor oncologice, ci şi despre prevenţia unei game largi de afecţiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

”Eu sunt norocoasă să spun: sunt supravieţuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Şi este un diagnostic pe care îl împărţim cu toţii. Suntem 20 de milioane de supravieţuitori şi aparţinători. Vi se pare exagerat? Gândiţi-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticaţi DOAR cu cancer. Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferinţă. Sute de mii de vieţi bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenţie.  Prevenţia este cheia unei sănătăţi mai bune şi a unui sistem de sănătate mai eficient.  Ştiţi câţi români ajung la controale preventive? - Din cei, şi aşa puţini, care ajung la medicul de familie, mai puţin de 20 la sută au aflat de screening. Puţin peste o treime au primit o recomandare de screening.  Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic”, a declarat senatoarea PNL, potrivit News.ro
 
Nicoleta Pauliuc a precizat că Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.
 
”Aşa că astăzi, să facem încă un pas înainte: propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli. Este o iniţiativă simplă, dar cu un impact imens.  Prin această lege, să oferim tuturor cetăţenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenţie propriei sănătăţi”, a mai spus aceasta. 

Comenteaza