Se pregătește APLICAȚIA pentru PENSII. Îți va spune câtă vechime ai, cât ai cotizat și cu cât ieși la pensie

Se pregătește APLICAȚIA pentru PENSII. Îți va spune câtă vechime ai, cât ai cotizat și cu cât ieși la pensie

Românii vor avea la dispoziție o aplicație prin care vor putea afla toate informațiile cu privire la pensia lor.

”Dacă înainte trimiteam oamenii la cinci ghișee, nu putem acum să îi trimitem la cinci site-uri diferite. Prin interconectarea hub-ului de servicii de la Ministerul Muncii care a avansat ca aplicare tehnică în ultimele luni de zile, el va fi integrat cu această aplicație unică a statului cu punct unic de contact, iar în această formă ceea ce am spus ca aplicabilitate, da, oamenii vor putea să-și trimită și solicitările pentru pensionare, vor putea să vadă cu cât au contribuit, cu cât mai trebuie să contribuie pentru a ieși la pensie, când vor ieși la termen, care este penalitatea în cazul în care o să opteze să iasă anticipat la pensie și toate aceste informații vor fi într-o singură poartă digitală, ca să zic așa”, a spus Bogdan Ivan.

Pentru a accesa aceste date, utilizatorii ”vor putea să se logheze cu RO-ID sau prin date biometrice așa cum facem la telefon de foarte multe ori sau printr-un user și parolă pe care o setează fiecare om în parte”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, ”totul va fi extrem de transparent”: ”fiecare român va putea să întrebe când cineva a interogat date referitoare la persoana sa, cineva de la Ministerul Muncii, în ce dată și cu ce scop”.

Bogdan Ivan spune că noul sistem informatic ar trebui să fie funcțional până la începutul anului 2025.

Comenteaza