Studenții UBB au câștigat o competiție internațională. Proiectul lor a urmărit defrișările din pădurile României

Studenții UBB au câștigat o competiție internațională. Proiectul lor a urmărit defrișările din pădurile României
| Foto: Mediafax

Trei studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au obținut primul loc la competiția internațională SAS Curiosity Cup.

Competiția SAS Curiosity Cup este renumită pe plan mondial pentru că reușeste să adune echipe de studenți din toate țările unde au ocazia să-și testeze și valorifice, în situații reale, aptitudinile din domeniul analizei de date. Echipa studenților clujeni a reușit performanța de a învinge alte nouă echipe din lume.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai este de părere că rezultatul obținut la această competiție confirmă faptul că studenții sunt bine pregătiți pentru a genera cunoaștere și inovație. 

„UBB are ca model academic ideea de a genera cunoaştere avansată prin cercetare ştiinţifică, iar în acest proces să educe studenţii şi să genereze aplicaţii inovative pentru societate. Acest rezultat confirmă că modelul funcţionează bine şi că studenţii UBB sunt foarte bine educaţi pentru a fi generatori de cunoaştere şi inovaţii în societate”, a declarat rectorul UBB, Daniel David, potrivit Mediafax.

Totodată, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Răzvan V. Mustaţă, declară că această victorie duce mai departe tradiția facultății și a universității de a obține de fiecare dată rezultate excelente la competiții importante. 

Echipa câștigătoare din cadrul acestei competiții se numește T(h)ree Sentinel și este formată din studenții Marian-Lucian Coţolan, Adina Tilea şi Bianca-Nicoleta Marian.

Proiectul câștigător a constat în monitorizarea defrișărilor din Munții Carpați

Cercetarea care le-a adus studenților clujeni locul întâi la categoria Data Analysis, a avut ca subiect clasificarea imaginilor prin satelit pentru a detecta despăduririle  din Munții Carpați. 

”Pentru noi, participarea la SAS Curiosity Cup a fost o experienţă nemaipomenită şi suntem foarte bucuroşi că am ajuns în punctul în care putem transmite acest mesaj. Faptul că am câştigat la categoria Data Analysis din cadrul competiţiei este o performanţă remarcabilă pentru echipa noastră; ne-a sporit încrederea şi ne-a validat aptitudinile şi expertiza în domeniul analizei de date.

A fost un moment de mare mândrie pentru noi să vedem că eforturile noastre au fost răsplătite. Fiecare dintre noi şi-a folosit skill-urile de data analysis pentru a gândi o soluţie privind problema continuă a defrişărilor. În cadrul competiţiei, am putut să demonstrăm abilităţi de colaborare, de gândire analitică şi de inovare. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de care am avut parte şi suntem dornici să învăţăm şi mai multe prin intermediul resurselor puse la dispoziţie de către Academia SAS pentru Data Science”, au declarat cei trei studenți, conform sursei citate.

Cercetarea echipei T(h)ree Sentinel a avut la bază două seturi de date cu imagini din satelit: unul care are imagini din bazinul hidrografic al Amazonului şi un altul care conţine imagini din patru regiuni ale Munţilor Carpaţi. Imaginile au fost colectate de către satelitul Sentinel-2.

Imaginile au fost pre-procesate şi redimensionate pentru a putea fi folosite în două sisteme de clasificare: o Reţea Neurală Convoluţională (CNN) bazată pe platforma SAS Viya, dar şi un model atent calibrat ResNet50, lucrat în Python.

Cei trei studenți sunt de părere că metoda folosita în cadrul acestui proiect poate să fie un punct de pornire pentru sistemele de monitorizare a pădurilor din țară. Această metodă poate contribui la diminuarea fenomenului defrișarilor.

Comenteaza