STUDIU: Munca de acasă poate avea beneficii majore pentru sănătate

STUDIU: Munca de acasă poate avea beneficii majore pentru sănătate

Un studiu arată că munca de acasă aduce beneficii majore pentru sănătate.

Un număr de 1.930 de cercetări legate de munca la domiciliu au arătat care sunt avantajele și dezavantajele acestui mod de lucru. Lucrul de acasă le permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puțin stresați și să aibă o tensiune arterială mai mică, potrivit unei analize pe scară largă a literaturii academice privind locurile de muncă post-pandemice, relatează The Guardian

Însă, oamenii care lucrează de acasă sunt, de altfel, și mai  predispuși să mănânce gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult și să se îngrașe, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la UK Health Security Agency (UKHSA) și King's College London.  

Dacă angajatorii consideră că cei care lucrează de acasă sunt leneși, ar trebui să se mai gândească o dată, pentru că studiile sugerează că aceste persoane sunt mai puțin predispuse să își ia concediu medical, au tendința de a lucra mai multe ore, și chiar seara sau în weekend. 

Meta analiza, condusă de Charlotte Hall de la UKHSA, a cuprins 1 930 de lucrări academice despre munca la domiciliu, teleworking și alte tipuri de muncă hibridă și la domiciliu, în încercarea de a distila cercetările adesea contradictorii. 

Munca de acasă ar trebui tratată cu aceeași seriozitate ca și munca de birou, spune profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King's College din Londra și unul dintre autorii studiului. 

„În vechile vremuri de lucru la birou, oamenii și-au dat seama că dacă îi puneai pe toți în aceeași cameră fără izolare fonică, totul era neplăcut și nu aveai o forță de muncă foarte productivă. Acum că am trecut la o cultură a muncii la domiciliu, este logic ca organizațiile și guvernul să se asigure că persoanele care lucrează la domiciliu o fac într-un mod cât mai eficient posibil.", afirmă psihiatrul Neil Greenberg. 

Psihiatrul a declarat că cercetarea arată că există câștigători și perdanți în multe domenii ale muncii la domiciliu. Mediul de lucru a depins de cât de mult spațiu există acasă, de echipamentele disponibile și de cât de mult control au avut lucrătorii asupra zilei lor. 

Dacă persoanele cu venituri mai mari se bucurau adesea mai mult de munca la domiciliu, cei care aveau mai multe responsabilități acasă, cum ar fi îngrijirea copiilor sau treburile casnice - adesea femeile și cei care locuiesc singuri - aveau tendința de a fi mai stresați. 

„În general, oamenii s-au simțit mai productivi acasă. A fost deosebit de bine pentru lucrurile creative, dar mult mai dificil să se ocupe de chestiuni plictisitoare. Mulți oameni își făceau griji cu privire la perspectivele de carieră - acest sentiment că, dacă nu ești prezent la birou, vei fi trecut cu vederea", a spus Greenberg. 

Unul dintre studiile analizate a constatat că 46,9% dintre angajații care lucrează de acasă au luat în greutate. Cele mai multe dintre lucrările analizate au arătat că cei care lucrează de acasă sunt mai sedentari.

De la sfârșitul restricțiilor Covid în 2022, unele companii au insistat ca angajații să se întoarcă la birou cu normă întreagă, firme precum JP Morgan cerând managerilor să fie prezenți cinci zile pe săptămână.

Refuzarea opțiunilor WFH va însemna că angajații își pot găsi alte locuri de muncă și face companiile mai puțin flexibile în cazul unor crize viitoare, cum ar fi o altă urgență de sănătate, greve sau condiții meteorologice severe care împiedică oamenii să ajungă la birou.

Comenteaza