Un nou tip de concediu pentru români. A fost introdus în Codul Muncii

Un nou tip de concediu pentru români. A fost introdus în Codul Muncii

Acest tip de concediu a fost introdus în Codul Muncii, însă mulți angajați încă nu știu cum să beneficieze de acesta.

Este vorba despre Concediul de îngrijitor, care a fost introdus în Codul Muncii la sfârșitul anului trecut, însă mulți angajați încă nu știu cum să beneficieze de acesta.

Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a lămurit situația și a stabilit că angajatorul va plăti concediul de îngrijitor. Acesta este oferit angajaților pentru îngrijirea sau sprijinirea personală a unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, scrie bugetul.ro.

Concediul de îngrijitor poate fi acordat pentru o durată maximă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Este important de menționat că aceste zile nu trebuie acordate consecutiv și pot fi stabilite prin contractul colectiv de muncă.

De asemenea, acest timp de concediu nu este un motiv de suspendare a contractului de muncă și nu afectează numărul de zile de concediu de odihnă ale angajaților.

Pentru a beneficia de concediul de îngrijitor, angajații trebuie să facă o cerere scrisă către angajator și să atașeze documentele doveditoare, acte care trebuie să fie depuse în maximum 30 de zile lucrătoare de la momentul solicitării scrise pentru concediu.

Comenteaza