Vom mai lucra vinerea? Ce arată experimentul englezesc cu doar 4 zile de muncă, făcut în zeci de companii
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Dec 2022, 20:03
- Social
- Ascultă știrea
De câteva luni, 70 de companii din Marea Britanie experimentează săptămâna scurtă de lucru, adică nu mai lucrează în ziua de vineri. Practica a ajuns și în Italia.
Potrivit mişcării care promovează săptămâna intensă de muncă, concentrată în doar 4 zile pe săptămână, s-ar fi obţinut satisfacţii de la angajaţi şi antreprenori, precum şi venituri mai mari.
Cercetarea făcută pe 70 de companii va măsura impactul unei săptămâni mai scurte asupra productivităţii şi bunăstării, într-un studiu care va fi publicat în februarie 2023. Experimentul este studiat de universităţile din Cambridge şi Oxford, împreună cu Boston College, scrie Mediafax.
Între timp, un raport al mişcării 4 Day Week Global – preluat de Financial Times - a constatat deja că sănătatea fizică şi mintală, echilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată şi satisfacţia ar creşte, iar veniturile companiilor implicate ar creşte, de asemenea, cu o medie de 8%, în timp ce absenteismul ar fi fost redus, iar demisiile ar fi scăzut uşor.
Practica se răspândeşte în lume: Intesa şi Lavazza o copiază în Italia
În curând, rezultatele studiului universitar ne vor spune cum stau cu adevărat lucrurile.
„Înainte de pandemie, ideea săptămânii de 4 zile era încă un concept marginal”, explică Joe O'Connor, director general al 4 Day Week Global, pentru Financial Times.
Snap, care a anunţat disponibilizări la începutul acestui an, a cerut recent angajaţilor să vină la birou patru zile pe săptămână. Între timp însă, practica săptămânii de 4 zile se răspândeşte nu doar în Anglia, ci şi în Italia: Intesa Sanpaolo a studiat iniţiativa, iar Lavazza a introdus-o în noul contract de muncă.
Potrivit Financial Times, care a stat de vorbă cu antreprenori şi cu muncitori, satisfacţia este palpabilă, de la cele mai mici companii comerciale până la cele din sectorul financiar.