Tocală: Sportul românesc solicită cota din impozitul pe spectacole şi manifestări sportive

"Modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern 311 specifică foarte clar modul de folosire a veniturilor proprii ANST. Până acum veniturile din accize, tutun, alcool au fost suficiente pentru dotarea bazelor sportive şi pentru echipament sportiv şi control doping. La acest moment însă este nevoie de mai mult, aşa că interesul Guvernului este întărirea sănătăţii publice prin sport. În acest sens, prin modificarea şi completarea HG federaţiile şi cluburile vor avea parte de finanţare pentru selecţia naţională. Dacă ne propunem să creştem copiii şi juniorii, trebuie să sporim masa de selecţie. Sportul românesc solicită cota din impozitul pe spectacole şi manifestări sportive. În bazele sportive se desfăşoară şi spectacole şi nu s-a ţinut niciodată cont de cota din impozitul pe spectacol. Vom solicita de asemenea ca bugetul de publicitate integral deductibil, care până acum a fost 2 la sută, să se mărească la 2,5 la sută", a spus oficialul ANST.
În ceea ce priveşte bugetul pentru anul 2013, Carmen Tocală a menţionat că sportul românesc are nevoie de fonduri duble faţă de 2012. "Se lucrează la buget. Anul 2013 este unul dificil pentru că masa de sportivi care se pregătesc pentru Jocurile Olimpice 2016 este în primul şi al doilea an după ultima ediţie mult mai largă. Asta pentru că urmează selecţiile şi apoi se îngustează. Federaţiile au cerut un buget, spun eu, conform cu pregătirea pe care o au. Bugetul cerut este dublu faţă de anul acesta, a fost 74, iar acum ne ridicăm la 150. Dar parte din aceşti bani îi descoperim în accize. Excedentul bugetar de 49 de milioane, la care se adaugă şi excedentul din accize de anul acesta, va aduce un plus de 60 de milioane pentru anul următor", a explicat Carmen Tocală.
În anii următori, Autoritatea Naţionale pentru Sport şi Tineret îşi propune să acceseze fonduri europene în valoare de 170-210 milioane de euro. "Guvernul României se pregăteşte pentru accesarea fondurilor europene în sport. Este prima oară când sportul devine o prioritate pentru Uniunea Europeană. Pentru noi acest lucru ar putea aduce o dezvoltare a infrastructurii sportive. Ne-am propus să accesăm fonduri europene în valoare de 170-210 milioane de euro, proiecte care vor aduce baze sub forma de complexe sportive naţionale", a afirmat Tocală.
ANST a început identificarea şi evaluarea bazelor sportive din România. "Am început registrul bazelor sportive. Registrul presupune şi site-ul şi programul, cu omologare, cu stadiul fiecărei baze, dacă a fost înstrăinat terenul şi ce s-a întâmplat şi aşa mai departe. Acum avem CSN-urile şi 200 de baze sportive pe care le-am identificat, în afară de cele care sunt în subordinea ANST-ului", a precizat Carmen Tocală.
Preşedintele susţine că în viitorul apropiat proprietarii de baze sportive vor putea beneficia de scăderea taxei locale. "În codul fiscal există o scutire de taxe locale dacă baza sportivă este în interes naţional. Ne-am gândit că toţi privaţii şi-ar dori să-şi declare baza de interes naţional, acordând gratuitate copiilor, juniorilor şi sportivilor pentru o zi pe săptămână, pentru a benficia de scăderea taxei locale. Acest lucru se va realiza împreună cu Ministerul de Interne cât de curând", a adăugat Carmen Tocală.
Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret organizează, luni, un eveniment cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea federaţiilor sportive. "La 1 decembrie sportul românesc împlineşte 100 de ani de când s-a reunit. Mă refer la reunirea federaţiilor sportive care au format o uniune a federaţiilor sportive. În acest sens, sub înaltul patronaj al Casei Regale, vom organiza un eveniment la 3 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Polivalentă, în cadrul căruia vom premia şi omagia membrii fondatori şi pe marii campioni", a precizat Tocală.