Insolvenţa la "U", refuzată: clubul, dator cu 3,4 milioane de euro către Walter

Insolvenţa la
Ioan Mărginean a încercat să declanşeze procedura de insolvenţă, însă Tribunalul Comercial Cluj a respins cererea. Clubul are datorii totale de 6,7 milioane de euro, însă mai bine de jumătate reprezintă sumele creditate de Florian Walter, fostul acţionar.

Tribunalul Comercial Cluj a respins ieri cererea de intrare în insolvenţă depusă de Ioan Mărginean, acţionarul majoritar al FC "U" SA. La şedinţa de judecată nu s-a prezentat niciun reprezentant al societăţii sportive. Insolvenţa clubului a fost cerută pentru o datorie ce s-ar ridica la suma de 6,7 milioane de euro. Conform surselor ZIUA de CLUJ, mai bine de jumătate din această sumă, respectiv 3,4 milioane, reprezintă creditări efectuate de către Florian Walter în cei trei ani în care a fost acţionar majoritar al clubului.

În timpul şedinţei Tribunalului Comercial, avocata Elisabeta Retegan, care reprezintă interesele firmei Oncos, acţionar minoritar al "studenţilor", a făcut o cerere de opoziţie la deschiderea procedurii de insolvenţă invocând faptul că această decizie nu a fost luată în cadrul unei şedinţe a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) clubului. Avocata a spus că hotărârea de a se introduce o cerere de deschidere a insolvenţei la "U" Cluj a fost luată doar de către Ioan Mărginean. "Am aflat de această cerere cu o jumătate de oră în urmă. În acest moment, avem o convocare la o şedinţă AGA pentru data de 28 ianuarie, dar nicidecum pentru o cerere de intrare în insolvenţă. Acţionarul majoritar nu se prezintă niciodată la şedinţele AGA, domnul Mărginean motivează tot timpul că este ocupat cu găsirea unui investitor pentru Universitatea", a spus avocata. Retegan nu a putut menţiona temeiul legal în baza căruia a făcut această opoziţie. Instanţa a respins cerea depusă de Oncos pe motiv că Tribunalul Comercial nu a decis dacă admite sau nu solicitarea lui Mărginean, aşadar nu se poate face opoziţie la o decizie care încă nu a fost luată.

Insolvenţa clubului a fost cerută, tot luni, de unul dintre creditori, fiind vorba de firma de pază Scutul Negru, care asigură ordinea la meciurile echipei Universitatea. La şedinţa privind cererea deschiderii procedurii de insolvenţă depusă de Mărginean s-a prezentat şi avocatul fimei Scutul Negru, care a solicitat instanţei conexarea dosarului. Judecătorul a respins cererea, urmând ca solicitarea societăţii Scutul Negru să fie judecată separat. Firma de pază ar avea 20.000 de lei de recuperat de la "studenţi".

Datoriile către bugetul de stat şi faţă de terţi, invocate de "U" Cluj în cererea de insolvenţă se ridică la suma de 30 de milioane de lei, adică aproximativ 6,7 milioane de euro. Din această sumă, mai bine de jumătate reprezintă creanţe către Florian Walter, respectiv împrumuturile efectuate de către fostul acţionar în perioada în care a deţinut clubul. "Clubul "U" şi-a anunţat intenţia de a urma un plan de reorganizare. În cazul în care cererea de deschidere a procedurii insolvenţei este respinsă, hotărârea poate fi atacată cu recurs", a declarat judecătorul Flaviu Moţu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Comercial Cluj. În cazul admiterii unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se poate urma calea unei reorganizări (prin reducerea activităţii, vânzarea unor active, eşalonarea unor datorii) sau calea falimentului, atunci când reorganizarea eşuează.

Ce e insolvenţa şi pe cine avantajează

Procedura de insolvenţă poate fi în avantajul societăţii sportive, dacă se doreşte acest lucru, explică Vasile Godâncă, managing partner la Casa de Insolvenţă Transilvania. Acesta a mai explicat că, în conformitate cu legea, principalul creditor are dreptul să-şi aleagă administratorul judiciar al societăţii, după declanşarea insolvenţei. În situaţia FC "U" SA, principalul creditor rămâne Florian Walter. Mai mult, explică Vasile Godâncă, din momentul declanşării procedurii insolvenţii proprierea pe conturi din partea ANAF devine doar formală. În aceste condiţii, "U" poate încasa tranşa a doua din drepturile TV, în valoare de 1,2 milioane de euro, inclusiv TVA. "Eu, dacă aş fi conducătorul clubului, aş opta pentru varianta insolvenţei pentru că, dacă se efectuează corect, este o procedură în favoarea societăţii. Odată cu instalarea insolvenţei se suspendă penalităţile şi diferitele procese aflate pe rol pentru recupeararea creanţelor. De asemenea, proprirea ANAF devine doar formală. Administratorul judiciar poate anula orice tranzacţie considerată în detrimentul societăţii, efectuată în ultimii trei ani. Procedura insolvenţei se întinde pe trei ani, conform legii, însă poate fi prelungită cu încă 12 luni în anumite condiţii. Din câte ştiu eu, licenţa nu e afectată de situaţia insolvenţei, doar falimentul duce la pierderea dreptului de a participa la competiţiile oficiale", a spus Vasile Godâncă într-o intervenţie la Realitatea FM Cluj.

Ce spune primarul

Emil Boc, edilul Clujului, s-a limitat să comenteze sumar intenţia lui Ioan Mărginean de a declanşa procedura de insolvenţă la FC "U" SA, dar a dat asigurări că clubul nu va dispărea şi nici nu va pleca din oraş. "Este o mare surpriză, nu am primit nici o informaţie în acest sens. Ne vom consulta cu juriştii pentru a vedea care sunt formalităţile legale. Vreau să spun foarte clar că Universitatea nu pleacă de la Cluj şi Universitatea nu va dispărea", a spus Boc la Realitatea TV Cluj.

Alexandrion Group îşi menţine intenţia de a cumpăra clubul, dar şi condiţiile impuse

Comenteaza