Adevărul despre gazonul de pe Cluj Arena. Cocktail secret cu care va fi "dopat"

Adevărul despre gazonul de pe Cluj Arena. Cocktail secret cu care va fi
„Ştiu problema de la Cluj. Sper ca lucrurile să se rezolve", a spus selecţionerul Anghel Iordănescu, după meciul România - Lituania. Iordănescu vorbea despre „problema gazonului" şi se dovedeşte că, de fapt, nu ştie mare lucru. Gazonul arată bine acum, aşa cum o dovedesc şi fotografiile, iar în weekend va fi excelent, cu ajutorul unui cocktail secret.

În timp ce Anghel Iordănescu se uită pe fotografii mai vechi din presă, care prezintă un gazon aproape maro, adevărul de pe Cluj Arena este verde. O dovedesc fotografiile prezentate de ZIUA de CLUJ, care au fost realizate în prima parte a zilei de joi. Am vorbit cu specialistul care s-a ocupat de terenul de joc în toată această perioadă, inginerul agronom Mircea Crăciun, managerul Eco Garden Construct, iar acesta ne-a explicat cu lux de amănunte care este starea actuală a gazonului, parametru cu parametru.

Despre planeitate, elasticitate, densitate

„Din punctul de vedere al parametrilor ceruţi de normativele europene în vigoare, gazonul corespunde 100%: planeitatea corespunde 100%, elasticitatea corespunde 100%. Ce înseamnă elasticitate: substratul terenului poate fi mai tare sau mai moale şi trebuie să se încadreze în limita maximă de toleranţă de 250 de psi. Acum suntem undeva la 200 psi, iar ideal este între 170 şi 250 psi. Îndesirea este undeva la 78-80%. Ideal este să fie cât mai aproape de 100%, dar normele prevăd un minim de 70-75%.

Exceptând mici porţiuni, care cumulat au 7-10 metri pătraţi, gazonul corespunde perfect pentru disputarea unui meci de fotbal. Îndesirea va rămâne la stadiul actual, din cauza temperaturilor exterioare. Putea ajunge la 90% dacă exista temperatura exterioară optimă, dar din păcate sunt temperaturi scăzute prevăzute pentru zilele următoare.

A fost pornită şi instalaţia de încălzire a stadionului, dar aceasta nu este suficientă. Cluj Arena nu îşi permite să pornească instalaţia pe toată durata iernii; cu evenimente speciale ca acesta se porneşte şi se lucrează în paralel cu stimulenţi foarte puternici, ca să poată să regenereze şi să vegeteze în 30 de zile cât ar trebui să producă de fapt materie vegetală în 90 de zile, ceea ce am şi făcut. Şi în mare măsură ne-a şi reuşit", a spus Mircea Crăciun.

"Doping" pentru gazon

Şeful firmei care se ocupă de întreţinerea gazonul a dezvăluit şi că are un as în mânecă. „Avem un fertilizant puternic pe care îl dăm cu 48 de ore înainte de meci, care ajută foarte mult la aspectul gazonului. Face contrastul acela puternic. Este un amestec de mai multe substanţe, un cocktail, care e secret. Îl discutăm numai noi, specialiştii din Europa. Vom aplica acest fertilizant când se opresc ploile. Până la ora meciului vom mai tunde gazonul de două ori, o dată vineri, probabil, şi o dată duminică dimineaţa", a spus Crăciun.

Inginerul a comentat şi apariţia fotografiilor din presă care l-au panicat pe Anghel Iordănescu: „O parte din presă a publicat fotografii cu gazonul din altă perioadă, din urmă cu o săptămână sau două. Era perioada de pregătire. La gazon contează foarte mult 5-7 zile. Acum, e verde şi arată foarte bine, eu cred că toată lumea va fi mulţumită".

Investiţie de 11.000 de euro pentru România - Spania

Directorul SC Cluj Arena SA, Radu Raţiu, a subliniat că a investit circa 50.000 de lei (adică aproximativ 11.000 de euro) în refacerea gazonului şi alte cerinţe, în condiţiile în care chiria plătită de Federaţia Română de Fotbal pentru eveniment este de 7.500 de euro, plus plata utilităţilor în zilele când sunt antrenamentele oficiale, respectiv meciul. „Nu ies în pagubă, pentru că am vândut şi publicitate în exteriorul stadionului pentru acest meci. Şi, oricum, lucrările de refacere a gazonului trebuiau făcute în această primăvară", a spus Raţiu.

Acesta a mai subliniat că iarba ar putea fi adusă la o densitate mai mare dacă se cumpăra un sistem de panouri solare, care oferă mai multă lumină la nivelul gazonului. „M-am gândit să cumpăr asemenea panouri pe viitor, sper să mă ajute consiliul judeţean, pentru că sunt foarte scumpe", a afirmat Raţiu.

În opinia sa, marea provocare pentru acest meci nu este legată de gazon, ci de asigurarea securităţii. După atentatele de la Bruxelles, controalele care se vor face în afara stadionului şi la intrare vor fi draconice, pentru a preîntâmpina orice fel de incident.

DECLARAŢIE
„Suntem membri ESSMA
(European Stadium and Safety Management Association n. red.), ne consultăm cu specialiştii de acolo, care lucrează cu marile stadioane din Europa, materialele pe care le-am folosit aici sunt cele care se folosesc în campionate puternice, precum Anglia, Spania sau Germania, pornind de la fertilizant, sămânţă, până la vopseaua pentru trasaj"
Mircea Crăciun, manager Eco Garden Construct

 

Comenteaza