Alin Fornade: Lecţia de patriotism a lui Victor Crivoi

Alin Fornade: Lecţia de patriotism a lui Victor Crivoi
În meciul decisiv din Cupa Davis, Victor Crivoi şi-a învins adversarul şi durerea. Nu a fost doar tenis. A fost şi o probă de caracter. Să nu ne ferim de cuvinte, am asistat şi la o lecţie de patriotism. Sângera, avea crampe, dar nu a renunţat la luptă.

„Nu aveam cum să abandonez. În Cupa Davis nu poţi să renunţi, nu există acest cuvânt. Joci pentru ţara ta, te susţine sala, toată echipa e în picioare alături de tine". La finalul partidei cu Heliovaara, în care a revenit în ultimul set de la 0-3 şi 1-4, Victor Crivoi s-a prăbuşit pe podea, mândru şi fericit, iar colegii şi antrenorii l-au îmbrăţişat şi l-au aruncat în sus, departe de ghinioanele din ultimii ani.„Am simţit o uşurare. Nu mai credeam la un moment dat că voi câştiga, dar am fost împins de la spate de public".

Crivoi (30 de ani) e genul eroului liniştit. Nu pozează, nu se laudă, doar staff-ul a ştiut cât a suferit. Ce s-a întâmplat? „Mi-am cumpărat adidaşi cu care nu am mai apucat să joc. Au ajuns la Cluj abia joi. Aveam nişte ghete vechi de un an şi jumătate, când am jucat pe hard. Încălţările noi mi-au provocat răni. Vineri am fost bandajat, m-am antrenat mai puţin sâmbătă. Duminică, rănile s-au dublat. Mă dureau de fiecare dată când călcam.La 1-2 la seturi, mi-am schimbat pansamentul şi am încălţat tenişii vechi. Adrenalina m-a ţinut în tensiune. De emoţii, nici nu reuşisem să dorm foarte bine înaintea partidei decisive. Sper să-mi revin în câteva zile, voi purta o faşă zincată. Peste o săptămână vreau să joc la Naţionale pentru clubul Dinamo", a povestit sportivul, pregătit de Claudiu Munteanu. Şi părinţii săi au avut trac, nu s-au uitat la meci, au aflat rezultatul de la ştiri. „Prietena mea l-a urmărit pe internet, era în Suedia".

A începutul slab meciul, fără să-i pună probleme lui Harri Heliovaara. „Nu mă regăseam deloc. Aveam picioarele moi, eram puţin stors din cauza emoţiilor. M-a surprins că iuţea jocul, nu juca aşa cum mă aşteptam. Nu încercam să-l lobez, dar nu reuşeam să mă poziţionez. M-am trezit când am făcut break şi m-am decis să fiu mai agresiv, să-l atac pe ambele părţi ale terenului", a explicat startul poticnit.

Nu e primul meci în care a izbutit să întoarcă jocul. „Am mai reuşit să revin în circuit şi de la 2-5 în setul decisiv, când se juca în sistemul cel mai bun din trei seturi. În Cupa Davis meciurile nu sunt spectaculoase, sunt meciuri de luptă, există presiune". Victor ocupă doar locul 354 în clasamentul ATP şi încearcă să ajungă cât mai repede între primii 150 de jucători. „O voi lua pas cu pas. Am pierdut multe meciuri pe muchie de cuţit, am fost şi accidentat. Am vrut de mai multe ori să renunţ la tenis". Victoria de la Cluj poate fi un nou început.

 

Comenteaza