Au dat „undă verde" pentru insolvenţă

Au dat „undă verde
Adunarea Generală a Acţionarilor a votat ieri în favoarea demărării procedurii pentru intrarea societăţii FC „U" SA în insolvenţă.

Amânată de trei ori în ultimele şase luni, şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) FC „U" SA s-a desfăşurat până la urmă ieri, la sediul clubului din cartierul Gheorgheni. Ioan Mărginean, acţionarul majoritar al clubului, nu s-a prezentat nici de această dată, însă a fost reprezentat de un avocat, cu mandat special. Deşi reprezentanţii a doi dintre acţionari s-au opus intrării în insolvenţă, cererea propusă de către avocatul lui Mărginean a fost validată, având în vedere că cel poreclit „Limoniu" deţine 98 la sută din acţiuni. În perioada următoare FC „U" SA va depune o nouă cerere la Tribunalul Comercial pentru demararea procedurii de reorganizare judiciară şi a insolvenţei.

Mai mulţi fani ai Universităţii s-au strâns ieri la sediul clubului de pe Aleea Denuata în speranţa că vor da ochii cu cel care, de şase luni, figurează în acte ca şi acţionar majoritar, Ioan Mărginean. „Limoniu" nu a fost prezent nici de această dată, însă a ales să trimită un reprezentant, spre deosebire de celealte zileîn care a fost convocată AGA. La şedinţă au participat reprezentanţii a trei acţionari minoritari, Consiliul Local Cluj-Napoca, SC Oncos, Camera de Comerţ şi Industrie, dar şi preşedintele de onoare, Remus Câmpeanu. După două ore de discuţii, AGA a votat în favoarea deschiderii procedurii de insolvenţă, practic o formalitate având în vedere că iniţiatorul proiectului, Ioan Mărginean deţine 98 la sută din acţiuni. Conform mandatului primit câteva ore mai devreme din partea CL, reprezentantul municipalităţii, Radu Constantea, a votat împotrivă, la fel ca şi compania Oncos. „M-am opus intrării în insolvenţă conform mandatului primit. Domnul Mărginean nu a fost prezent, însă de această dată a mandatat un avocat care l-a reprezentat. S-a votat insolvenţa, iar Ioan Mărginean a primit mandat de a fi administrator unic în cadrul acestei proceduri", a declarat Radu Constantea pentru ZIUA de CLUJ.

Astfel, avocaţii FC „U" SA urmează să depună la Tribunalul Comercial o nouă cerere pentru intrarea societăţii în insolvenţă, după cea de la începutul anului a fost respinsă pe motiv că nu exista un acord al AGA în această privinţă. În respectiva cerere, Mărginean prezenta şi planul de reorganizare, dar şi lichidatorul judiciar pe care şi l-ar dori: Global Money Recovery Oradea. „Obiectivul principal urmărit de societate este menţinerea în Liga I a echipei de seniori, fapt ce ar genera încasarea la sfârşitul anului competiţional 2012-2013 a unei sume cuprinse între 1-1,4 milioane de euro, în funcţie de locul ocupat în clasament, reprezentând contravaloarea drepturilor de televiziune", a arătat Mărginean în cererea depusă la Tribunal. „Limoniu" a mai precizat că motivul pentru care societatea a fost în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile a fost legat de „criza economică-financiară". În acest moment, Universitatea are datorii e aproape 6,7 milioane de euro, conform actelor depuse la Tribunalul Comercial, însă mai bine de jumătate din sumă reprezintă creditările efectuate de fostul acţionar majoritar, Florian Walter, în perioada 2009-2012.

În cazul în care Tribunalul Comercial va accepta cererea de intrare în insolvenţă FC „U" SA, conturile societăţii, acum aflate sub sechestrul ANAF, vor fi deblocate, iar Liga ar putea să vireze suma de 1,3 milioane de euro aferentă tranşei a doua din drepturile TV. Cu o parte din această sumă se va organiza şi un cantonament în Antalya pentru echipa de seniori, iar 16.000 de dolari vor fi viraţi către Bogdan Dolha, fotbalistul care s-a despărţit acum aproape trei ani de „U" şi care, în tot acest timp, s-a judecat cu clubul pentru neplata mai multor restanţe financiare. Dolha a fost reprezentat în procesul cu „U" de către Marcel Lăzăreanu.

Licenţierea, în martie

Oficialii Universităţii au fost înştinţaţi ieri de către Viorel Duru că sunt programaţi la mijlocul lunii martie pentru susţinerea dosarului de licenţiere pentru sezonul 2013-2014. Duru, preşedintele comisie de licenţiere, a specificat în mai multe rânduri că intrarea unui club în insolvenţă nu împiedică acordarea dreptului de joc pentru sezonul viitor. Pentru aprobarea dosarului, un club nu trebuie să aibă datorii către bugetul de stat (aferente salariilor jucătorilor şi angajaţilor), foşti sau actuali jucători şi angajaţi, dar nici către alte cluburi sportive. „Dacă există un plan de reorganizare aprobat de către Tribunal, în care să se specifice soarta datoriilor aferente procesului de licenţiere, comisia îl va lua în considerare", a explicat Viorel Duru.

Comenteaza