“Bijuteria” Cluj Arena face cunoştinţă cu derby-ul Clujului. Ce stadioane mai pregăteşte România

“Bijuteria” Cluj Arena face cunoştinţă cu derby-ul Clujului. Ce stadioane mai pregăteşte România
Construit într-un timp aproape record şi la un preţ de doar 45 de milioane de euro, stadionul de lângă Parcul Central va găzdui în această seară prima confruntare “U” - CFR.

Ridicat pe parcursul a doi ani de zile şi pentru o sumă de aproximativ 45 de milioane de euro, inclusiv TVA, Cluj Arena va intra începând cu această seară pe lista stadioanelor care respiră aerul marilor derby-uri. Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a declarat că stadionul a devenit în scurt timp un brand al Clujului şi al Transilvaniei, care va atrage după sine efecte benefice pe toate planurile. România a inaugurat anul trecut alte două stadioane, Naţional Arena (55.000 de locuri), construit pentru 250 de milioane de euro, şi "Ilie Oană" (15.000 de locuri), ridicat pe schele metalice pentru un preţ de 17 milioane de euro. În plan mai sunt alte două arene, la Galaţi şi Giurgiu.

"Stadionul va fi şi mâine seară (azi - n. red.) un punct important al Clujului şi al Transilvaniei. Sper ca jocul celor două echipe să se ridice calitativ la standardul impus de noul stadion. Mă bucur că, iată, într-un timp record am reuşit să construim un stadion care devine un brand al Clujului, al Transilvaniei şi un model pentru alte arene din lume. Este o investiţie necesară şi utilă care va atrage resurse financiare consistente de pe urma evenimentelor sportive, dar şi a concertelor de primă mână ce vor fi organizate aici. Mă bucur că am luat decizia corectă atunci când am decis să demolăm fostul stadion, împotriva tuturor părerilor pline de scepticism. Nu trebuie să uităm că am construit acest stadion într-un timp record şi cu un raport excelent calitate-preţ, în condiţiile în care este dotat cu pistă de atletism", a spus Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean.

Pe lângă Cluj Arena, România a inaugurat anul trecut alte două stadioane. "Naţionalul" din Bucureşti, cel care va găzdui mâine seară finala Europa League, a ajuns la un cost de 250 de milioane de euro, în timp ce "Arena Lupilor", stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti, a fost construit pentru 17 milioane de euro, fiind ridicat pe schele metalice. Cel puţin pe hârtie, România s-ar putea "îmbogăţi" în următorii ani cu alte două stadioane, la Giurgiu şi Galaţi. Cel de la Giurgiu ar urma să găzduiască Astra Ploieşti, echipa patronată de Ioan Neculaie urmând să se mute în oraşul de la malul Dunării după finalizarea arenei, în timp ce Marius Stan, preşedintele Oţelului şi candidat la primăria municipiului, a anunţat un proiect al unei arene de 40.000 de locuri.

Cluj Arena

Stadionul Cluj Arena a fost inaugurat în luna octombrie a anului trecut cu o serie de concerte, cap de afiş fiind trupa germană de rock Scorpions. Primul meci de fotbal s-a disputat între Universitatea Cluj şi formaţia rusă Kuban Krasnodar, antrenată de Dan Petrescu şi Cristi Pojar. Cluj Arena are o capacitate de 30.500 de locuri acoperite şi este încadrat în categoria UEFA Elite, la fel ca şi Naţional Arena. De altfel, cele două stadioane sunt singurele din România care au fost clasificate în linia de top a forului european.

Cost: 45 de milioane de euro
Capacitate: 30.500 de locuri
Locuri VIP: 1.464
Destinaţie: fotbal, atletism
Finalizat: octombrie 2011
Categoria: UEFA Elite

Ilie Oană (Ploieşti)

Noul stadion "Ilie Oană" din Ploieşti a fost construit pe modelul arenelor din Anglia, fiind dedicat exclusiv fotbalului. Ridicat pe locul vechiului stadion, pe care Petrolul s-a încununat campioană a României, noul "Ilie Oană" are o capacitate de 15.500 de locuri şi a fost inaugurat anul trecut, în luna septembrie, cu un meci între fostele glorii ale Petrolului şi foşti jucători ai echipei naţionale. Arena este folosită exclusiv de Petrolul Ploieşti, fiind, de altfel, "zugrăvită" în galben şi albastru, culorile "lupilor".

Cost: 17 milioane de euro
Capacitate: 15.500 de locuri
Locuri VIP: 240
Destinaţie: exclusiv fotbal
Finalizat: septembrie 2011
Categoria: UEFA III

Naţional Arena

Este arena pe care evoluează şi va evolua echipa naţională şi care găzduieşte miercuri finala Europa League dintre Atletico Madrid şi Atletico Bilbao. Bugetul pentru ridicarea Naţional Arena a fost iniţial de 119 milioane de euro. Când a ajuns la stadiul de finisări, costurile se ridicaseră la 250 de milioane de euro. Construcţia a început în 2007, pe locul fostului Stadion Naţional construit în 1953.

Cost: 250 de milioane de euro
Capacitate: 55.200
Locuri VIP: 3.600
Finalizat: iunie 2011
Destinaţie: exclusiv fotbal
Categoria: UEFA Elite

Stadion "Astra Giurgiu" (proiect)

Patronul Astrei Ploieşti, Ioan Nicolae, a început construirea unui stadion la Giurgiu, unde vrea să mute echipa în cel mai scurt timp. Conform proiectului, arena va avea circa 12.000 de locuri, tribune acoperite şi instalaţie de nocturnă şi se vrea a fi o copie a Stadionului Mardan (foto), din Antalya. În zona stadionului, ce va fi situat ]n aproprierea parcului Steaua Dunării, vor mai fi construite terenuri de antrenament, o sală de recuperare pentru sportivi, un hotel, magazine şi o zonă de agrement.

Cost: 22 de milioane de euro
Capacitate: 12.000
Finalizare: 2013
Destinaţie: exclusiv fotbal
Categorie: a III-a, sub UEFA Elite

Stadion "Dunărea" - Galaţi (proiect)

Preşedintele Oţelului a demarat un proiect ce vizează construirea unui stadion (foto machetă) cu o capacitate de 40.000 de locuri pe actualul amplasament al stadionului "Dunărea". Arena ar urma să fie terminată în trei ani de zile, iar pe ea vor evolua Oţelul Galaţi, Dunărea şi Brăila.

Cost: 80 de milioane de euro
Capacitate: 40.000
Finalizare: 2016
Destinaţie: exclusiv fotbal
Categorie: UEFA Elite

Model pentru Orientul Mijlociu

ZIUA de CLUJ a dezvăluit în urmă cu trei săptămâni că stadionul conceput pentru Cluj a ajuns model peste hotare. Astfel, biroul de proiectare responsabil de Cluj Arena a fost invitat de administraţia din Irak să vină cu o idee pentru un nou stadion de 50.000 de locuri. Arhitecţii de la Dico & Ţigănaş conturează propuneri pentru o arenă în Irak şi una în Budapesta, dar în acelaşi timp fac demersuri pentru îmbunătăţirea funcţionării stadionului de la Cluj. Arena are la bază un concept în prezent neexploatat de către administratori, susţine arhitectul Şerban Ţigănaş.

(D.S.)

 

Comenteaza