Clujul merge pe jos pentru prima ambulanță socială din Transilvania
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Sep 2019, 12:45
- Sport
- Ascultă știrea
Concursul caritabil Walking Month 2019 a luat startul luni, 16 septembrie, și se va încheia în 15 octombrie, festivitatea de premiere urmând să aibă loc în 22 octombrie. Scopul ediției din acest an al acestei inițiative este strângerea de fonduri pentru prima ambulanță socială din Transilvania.
Ambulanța socială este o unitate mobilă care va călători în comunitățile rurale și izolate din regiune, respectiv un vehicul special amenajat care va include un cabinet pentru consultanții de medicină primară și un spațiu destinat asistenței și serviciilor sociale.
Serviciile vor include consultanță juridică, consiliere în situații de violență domestică, orientare profesională și ajutor în găsirea unui loc de muncă, dar și asistarea persoanelor vulnerabile în relația cu autoritățile statului, ajutându-le să completeze cererile necesare pentru obținerea actelor de identitate, a venitului minim garantat sau a diverselor ajutoare și subvenții la care au dreptul.
Organizatorii Walking Month își doresc să strângă fondurile necesare achiziției și amenajării vehiculului, dar și pentru a-i asigura costurile primului an de funcționare, astfel încât până la ediția viitoare ambulanța socială să deservească 10.000 de beneficiari. Gama acestor servicii se va putea extinde, în timp, prin implicarea unor noi voluntari sau organizații partenere, care să își extindă serviciile în zonele rurale cu ajutorul noului vehicul.
Proiectul ambulanței sociale va fi dezvoltat de Asociația Hans Spalinger (AHS), organizație înființată la Cluj în 2004, care oferă servicii educaționale copiilor cu dizabilități severe, în parteneriat cu Beard Brothers, care a mobilizat mii de voluntari în acțiuni comunitare ce au servit întregului oraș. Cele două organizații și-au unit forțele și vor gestiona acest proiect în comun.
Walking Month se află la cea de-a cincea ediție. În 2015, cei 600 de participanți au strâns 42.000 de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca. În 2016, numărul concurenților a crescut la 1.440, care au donat 132.126 pentru terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuro-motorii.
Anul 2017 a adus 146.520 de lei donați către Beard Brothers, ceea ce a permis organizației să își dubleze capacitatea serviciului The Beard Mobile, primul taximetru comunitar gratuit destinat persoanelor care nu se pot deplasa, în timp ce anul trecut 295.000 de lei au fost oferiți Clubului Sportiv Lamont, pepinieră de campioni paralimpici ai României.