Confesiunea lui Dulca: „M-am speriat că m-am îmbolnăvit din nou”

Confesiunea lui Dulca: „M-am speriat că m-am îmbolnăvit din nou”
Cristi Dulca a trecut în revistă motivele despărţirii de „U”. Sănătatea a fost cel mai important imbold. O spune un om care s-a luptat cu cancerul de două ori.

Vestea a lovit brusc, ca un upercut în ficat. Cristi Dulca (40 de ani) a demisionat pe 1 octombrie 2012 din funcţia de antrenor principal al Universităţii Cluj.

A fost extrem de zgârcit în explicaţii, şi-a schimbat şi numărul de telefon pentru a scăpa de întrebările ziariştilor şi fanilor. În locul său a vorbit atunci Anamaria Prodan, directorul executiv al clubului: „Nu a mai suportat instabilitatea de la echipă şi stresul provocat de suporteri". Imediat, Cristi a semnat un contract de secund cu FC Vaslui, unde colabora din nou cu Viorel Hizo. Acolo l-am prins marţi, la prânz, după antrenament. „Sincer, nu am mai vorbit cu nimeni până acum. Am fost supărat. Nu am vrut să ies, să apar în public, să se spună că-mi caut scuze sau că atac clubul. De unde ai numărul meu?". Îi spun că l-am obţinut cu ajutorul „surselor" şi continuăm dialogul. Cristi e amabil, pare bucuros că-şi deschide sufletul.

După ce reporterul a fost rugat să rămână un pic pe linie, „mă sună soţia", am reluat discuţia. După câteva considerente meteo, „aici ninge, dar se poate circula, la Suceava e dezastru", ajungem la Universitatea şi la întrebarea care i-a măcinat toamna trecută pe fani. De ce ai plecat, Cristi? „În nici un caz nu am plecat de la Cluj din cauza suporterilor. Nu aş fi venit la Universitatea ca să plec. Am avut două motive importante să preiau echipa. Am vrut să antrenez Universitatea în prima ligă, pentru că asta a fost şi dorinţa tatălui meu. În al doilea rând, am vrut să pregătesc echipa, pentru că meritam să rămân şi după ce am promovat-o în 2010. A fost o ambiţie a mea".

„Mă chinuiam să-mi fac meseria"

Cristi a trecut în revistă raţiunile ce l-au determinat să renunţe înaintea etapei a 10-a. „Nu mai puteam să accept să lucrez cu jucători neplătiţi, cu jucători nemâncaţi. Nu mai dormeam noaptea, că nu ştiam unde ne antrenăm a doua zi. S-au adunat 14 puncte în aceste condiţii, le pun şi pe cele cu Ceahlăul, că eu am plecat luni, iar meciul a fost vineri. Puteau fi şi mai multe, dacă Dinu nu rata cu Dinamo, dacă nu ratam aşa cu Astra, dacă la Severin nu rămâneam în 9 oameni. Echipa nu avea susţinere, ba ne mutam la Buzău, ba se punea lacătul nu ştiu unde. Dacă aş fi văzut că se schimbă ceva, dacă s-ar fi plătit măcar un salariu la trei luni, dacă aş fi simţit că e cineva aproape de Universitatea, nu aş fi renunţat. S-a întâmplat ca şi doctorul să vină să-mi spună că nu merge cu noi în deplasare. Aşa mă chinuiam să-mi fac meseria, îmi băteam joc şi de fotbalişti, şi de muncă", a explicat Dulca. A continuat în acelaşi registru: „Speram să se schimbe ceva, dar erau numai promisiuni. Eu am venit într-un moment greu la echipă, în etapa a doua,în locul lui Claudiu Niculescu. Nu ştiu câţi antrenori ar fi stat cât am stat eu. Nu era vorba de bani, ci de condiţiile de pregătire. Erau multe lucruri negative şi nu din vina mea, a jucătorilor sau a suporterilor. Din exterior e uşor de vorbit". La Universitatea au existat momente când fotbaliştii trebuiau convinşi de antrenor să se pregătească: „Nu vreţi să vă antrenaţi? Sâmbătă e meci, cine se face de râs?".

Dacă argumentele fotbalistice mai pot fi contestate sau comentate, Cristi a avut şi un alt imbold, imposibil de neglijat. Motivul cel mai important al divorţului de „U" nu a fost generat de situaţia financiară. Cristi a luat hotărârea să demisioneze de la Universitatea când sănătatea i-a fost pusă în pericol. „Am slăbit 6 kilograme. Eu, după ce am avut de două ori cancer, merg la trei luni la control, la ecograf, mi se ia sânge. Doctoriţa mi-a zis că nu e în regulă, să o las mai uşor cu stresul, că nu e bun pentru un om care a fost bolnav de cancer. M-am speriat că m-am îmbolnăvit din nou. Sănătatea a fost motivul cel mai important al despărţirii de Universitatea".
A învins cancerul

Cristi Dulca a învins de două ori cancerul. În 2008 a fost diagnosticat cu cancer testicular, fiindu-i extirpată o tumoare de 12 centimetri. După trei ani, boala a recidivat în zona abdominală. Era antrenorul echipei Delta Tulcea şi nu a renunţat la banca tehnică din cauza problemelor de sănătate. În urma unei intervenţii chirurgicale suferite la Cluj i s-a extirpat o nouă tumoare de 4 centimetri. A avut mereu o atitudine pozitivă în faţa bolii. „Pentru mine, cancerul a fost ca o muşcătură de ţânţar", mărturisea fostul internaţional.


Obiective compromise la Vaslui

Vasluiul şi-a ratat sezonul şi Viorel Hizo a fost ameninţat cu demiterea. „Cu CFR şi cu Pandurii am ratat o mulţime de ocazii. Situţia echipei nu e deloc roză. A plecat şi golgeterul Marius Niculae care marcase 11 goluri în turul campionatului, şi nu a venit nici un atacant în schimb", a comentat secundul lui Viorel Hizo. După 23 de etape, Vasluiul ocupă doar locul 6, cu 37 de puncte, la 22 de puncte de liderul Steaua, şi a fost eliminată din Cupa României. În 2009, Dulca a ocupat funcţia de antrenor principal la Vaslui. Cristi l-a înlocuit atunci pe Hizo şi a calificat echipa în Europa League, competiţie de unde a fost eliminată de AEK Atena.

„Aleargă şi luptă"

Cristi a remarcat ambiţia noii echipe a Universităţii. „Faţă de tur, am văzut o mai mare dorinţă de victorie. Aleargă foarte mult, se luptă pentru orice minge, vor să rămână în prima ligă. Universitatea e pe un drum bun. Mi-au plăcut dintre cei noi Hidişan, Buleică şi Raţiu. Am văzut şi ultimele două partide, cu Braşov şi Severin. E o echipă care îşi doreşte să câştige fiecare meci. Îmi pare rău de Marius Popescu, nu ştiu de ce nu mai este secund. Vă spun din proprie experienţă că e foarte greu să lucrezi cu un singur secund".


Marco Dulca, chemat la lotul de juniori

Marco Dulca, fiul lui Cristi, joacă pe postul de mijlocaş central şi a fost convocat recent la acţiuni ale lotului naţional de juniori născuţi în 1999. „El e reprezentantul meu la meciurile Universităţii. Va împlini 14 ani pe 11 mai. Îşi face buletin, poate să meargă să-şi ia credit cu buletinul. O să-i şi spun să meargă la Banca Transilvania să-şi ia un credit, mai scap şi eu de cheltuieli", a glumit Cristi. „Dacă s-ar gestiona bine resursele Centrului de Copii şi Juniori, s-ar putea promova fără probleme câţiva fotbalişti la echipa mare. În România a scăzut interesul pentru tineri de când cluburile s-au axat pe străini".

„Sper din tot sufletul să rămână Universitatea în prima ligă, să ajungă şi fiul meu, Marco, să joace acolo"
„M-a mai înjurat unul, altul, nu pot să te iubească toţi. Sunt clujean, stau cu capul sus"

Cifre
9 etape a fost Dulca antrenor principal la „U" în acest sezon. Tot atâtea etape a fost „principal" şi la Vaslui în 2009

6 selecţii în Naţională a strâns fundaşul central Dulca, participant la Campionatul Mondial din 1998

5 antrenori a avut „U" în acest sezon: Claudiu Niculescu, Dulca, Şumudică, Marius Popescu şi Ganea

 

 

Etichete
Comenteaza