Debut cu stângul pentru Silvășan și rușine istorică pentru Naționala de baschet / România vs Luxemburg 72-76

Debut cu stângul pentru Silvășan și rușine istorică pentru Naționala de baschet / România vs Luxemburg 72-76
| Foto: Facebook / U-BT

Deși au controlat partida și au condus chiar și la o diferență de 23 de puncte, "tricolorii" antrenați de Mihai Silvășan, principalul campioanei U-BT, s-au făcut de râs, joi seara, în BT Arena: au fost egalați la ultima fază și au pierdut în prelungiri.

Naţionala de baschet masculin a României a fost învinsă joi, în BT Arena, de reprezentativa Luxemburgului, după prelungiri, scor 76-72 (27-39, 67-67), în primul meci din grupa B, prima fază a precalificărilor europene pentru Cupa Mondială din 2027.

Înfrângerea rușinoasă a reprezentat și debutul ca principal pentru Mihai Silvăşan, antrenorul campioanaei U-BT Cluj.

Principalii marcatori ai partidei cu Luxemburg au fost Căţe 25 puncte, Richard 10, pentru România, respectiv Kovac 15, Logelin 15, Vujakovic 13, Rugg 13, pentru oaspeţi. Tricolorii au condus tot meciul, inclusiv la 23 de puncte, fiind egalaţi în ultimul minut regulamentar de joc.

Silvășan și-a asumat vina pentru înfrângerea cu Luxemburg: "Suntem cine suntem, ca nație, în baschet"

Aflat la primul meci pe banca Naționalei României, antrenorul Mihai Silvășan, care conduce de pe banca tehnică și campioana U-BT, și-a asumat întreaga vină pentru înfrângerea cu Luxemburg.

„Destul de dureros ce s-a întâmplat în ultimele șapte, opt minute. Ce vreau să vă rog pe voi și pe suporterii care au văzut acest meci – cu siguranță, e vina mea că am pierdut acest meci. Jucătorii chiar au avut o atitudine exemplară. Cu siguranță, a fost extrem de plăcut să lucrez cu ei în aceste patru zile. Asta le-am spus și acum în vestiar. Cât timp vor fi cu mine, ca antrenorul lotului național, nu vreau ca cineva să stea cu capul plecat de rușine. Suntem cine suntem, ca nație, în baschet. Ceea ce putem noi controla e atitudinea pe care o arătăm atunci venim la echipa națională, atitudinea de la antrenamente, atitudinea de la meciuri.

Cred eu că aici pot să dau nota 10, sincer. Pot să le dau nota 10, au fost minunați în aceste trei zile, au fost minunați 30 și ceva de minute din acest meci. Au jucat un baschet de calitate, chiar dacă, din punct de vedere ofensiv, nu am fost extrem de productivi. Însă lucrurile pe care le-am pregătit și pe care ni le doream, adică apărare agresivă, să nu primim coșuri ușoare, au funcționat foarte bine.

Din păcate, nu am reușit să trecem acel blocaj în care nu am dat niciun punct. Au avut un run de 20-0, nu am reușit să dăm niciun punct în multe minute de joc. Deși am creat ceva aruncări libere, însă zona lor nu ne-a permis foarte mult să jucăm în interiori, ne-a împins să aruncăm de-afară și, din păcate, nu am reușit să fructificăm multe din ocazii.

Însă ăsta e baschetul. Cu siguranță le-am spus că aștept să îi revăd la următoarea fereastră sau la următoarea perioadă de pregătire și că aștept să lucrez cu ei pentru că mi-a făcut plăcere și cred eu că putem fi mult mai buni de-atât. Altceva nu avem ce face decât să controlăm reacția noastră pe care o avem la această înfrângere. Să stăm pozitivi, să stăm împreună și să mergem înainte, până la urmă”, a declarat Mihai Silvășan, citat de Prosport.

Ce urmează pentru "tricolori"

În această primă fază a precalificărilor europene pentru CM2027 joacă 10 echipe naţionale. România este în grupa A, alături de Luxemburg și Norvegia. În celelalte două grupe evoluează Elveţia, Kosovo, Irlanda, Azerbaidjan (A), respectiv Austria, Armenia, Albania (C), scrie news.ro.

Programul în continuare al tricolorilor este: Norvegia – România (21 noiembrie), Luxemburg – România (24 noiembrie), România – Norvegia (23 februarie 2025).

Prima clasată în fiecare din cele trei grupe, precum şi o echipă de pe locul 2 se vor califica în faza a 2-a a precalificărilor, în care se vor alătura celor opt formaţii eliminate în calificările EuroBasket 2025.

Cupa Mondială din 2027 va avea loc în Qatar.

Comenteaza