După 72 de ani, un nou 30 august negru la Cluj

După 72 de ani, un nou 30 august negru la Cluj
Ziua în care Clujul a pierdut Universitatea: „simbolul unor inimi româneşti” este mutat la Buzău exact la 72 de ani de când, prin Dictatul de la Viena, Ardealul de Nord a fost sfârtecat din România.

„De acum, Universitatea e a Buzăului!", e declaraţia cu care Anamaria Prodan a descins dincolo de Carpaţi. Ieri, realitatea i-a izbit pe fanii Universităţii care se văd rămaşi fără echipa de suflet. Prodan a semnat cu oficialii echipei Gloria Buzău, proprietarii stadionului din localitate, actele de închiriere ale arenei până la finalul sezonului în curs. Urmează ca în zilele următoare să fie mutaţi toţi jucătorii, cu tot cu familii, în orăşelul de 100.000 de suflete.

Universitatea se mută lângă Palatul Comunal din Buzău. „Studenţii" vor da Cluj Arena pe arena din Crâng şi antrenamentele de pe Clujana pe cele de pe „cea mai frumoasă bază de antrenament din România", după cum a caracterizat Anamaria Prodan noile condiţii pregătite de micuţul oraş. Prodan a explicat ieri, pentru ZIUA de CLUJ, că odată cu noua mutare nu va mai avea grija cheltuielilor administrative care depăşesc suma de 60.000 de euro lunar, fără a include salariile. „Aici am parte de toate condiţiile, de tot sprijinul. Am vorbit cu cei de la Gloria, care deţin stadionul, vom împărţi banii din încasări. Avem parte de sprijin pentru cantonamente, pentru baza de antrenament, care e una dintre cele mai moderne şi frumoase din ţară. Suntem liniştiţi, de acum mă gândesc doar la fotbal. Am dus această echipă din Cluj pentru a o salva, pentru nu o lăsa să moară aşa cum îşi doresc marii politicieni din Cluj. Vă spun eu: pe nimeni nu interesează Universitatea la Cluj. Aici echipa se va bucura de respectul pe care-l merită. Pe Cluj Arena mă costă peste 35.000 de euro, plus taxa pe valoare adăugată (TVA), chiria, utilităţile şi paza la meciuri. Aici plătesc zero lei! Dacă mai adăugaţi cantonamentele, mesele, cazările de prin Cluj ajung la peste 60.000 de euro lunar, cu tot cu TVA. La Buzău am sprijin de peste tot, de la hoteluri, la restaurante. Toţi sunt bucuroşi să ne ajute, să-şi vadă numele firmei pe stadion, pe echipamente", a trasat Prodan destinul luminos de care va avea parte dincolo de Carpaţi clubul înfinţat în 1919.

Cazarea jucătorilor şi disponibilitatea acestora de a merge de la Cluj la Buzău nu e o problemă, dă asigurări Anamaria Prodan. „Ei au contracte clare, trebuie să le respecte. Ei au semnat să joace pentru Universitatea Cluj, nu trebuie să o facă la Cluj, pot să meargă şi la Buzău. Eu le voi căuta cazări pe placul lor pentru a nu-mi reproşa asta. În rest, toţi se vor muta aici, cu familii cu tot. Gata, s-a terminat", a spus preşedintele clubului mutat la Buzău. Aceasta s-a declarat convinsă că stadionul din Buzău va fi mult mai populat decât a fost Cluj Arena la primele trei meciuri, când media spectatorilor a atins cifra de 2.500. „Eu fac un pariu cu oricine că la meciul cu Dinamo voi avea stadionul plin, iar în rest vor fi minimum 5.000 de oameni", a mai spus Prodan.

Practic, meciul de luni, 27 august, cu FC Braşov, a fost ultimul disputat de către Universitatea la Cluj. Duminică „Şepcile roşii" vor juca la Chiajna, împotriva Concordiei (ora 21:45), iar apoi îşi vor începe aventura buzoiană. Primul meci la Buzău ar trebui să fie cel cu Astra Giurgiu (ex-Ploieşti), de peste două săptămâni.

De pe "Ion Moina" la Buzău

Noiembrie 2008 - începe procesul de demolare a vechiului stadion Ion Moina în vederea construcţiei unei arene moderne. Echipa se mută pe Clujana.

Ianuarie 2009 - Fanii Universităţii organizează celebrul „Marş pentru o Idee". Peste 5.000 de suporteri ies în stradă pentru a-şi arăta ataşamentul faţă de echipă, dar şi pentru a cere construirea unei noi arene.

Martie 2009 - Universitatea joacă primul meci pe stadionul Clujana şi învinge pe UTA cu 4-0.

Mai 2009 - „Studenţii" se salvează de la retrogradarea în Liga a III-a, după ce înving pe Mechel Câmpia Turzii, iar ACU Arad nu reuşeşte să treacă de FC Bihor (1-1). După acel meci, preşedintele celor de la Arad, Geta Onu, este anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că a oferit bihorenilor peste 50.000 de euro pentru a nu-şi apăra corect şansele.

Iunie 2009 - Pachetul majoritar de acţiuni este achiziţionat de către omul de afaceri Florian Walter care plăteşte către primărie peste un milion de euro.

Iunie 2010 - „U" promovează în Liga I, iar aproape 1.000 de clujeni merg la Lupeni, la ultimul meci din eşalonul secund.

Iulie 2010 - „Studenţii" joacă primul meci la Alba Iulia, 1-2 cu Steaua Bucureşti

Martie 2011 - „U" renunţă stadionul Cetate, din cauza terenului foarte prost şi se mută pentru un meci la Bistriţa, 4-2 cu Unirea Urziceni. Apoi, „Şepcile roşii" îşi mută „casa" pe stadionul din Mediaş, reuşind să termine acel campionat pe locul 8 în Liga I.

Octombrie 2011 - După aproape trei ani de la ultimul meci disputat în centrul oraşului, „U" revine pe noul stadion, Cluj Arena, inaugurat cu un meci amical contra Kuban Krasndoar. La partidă asistă peste 25.000 de oameni.

Mai 2012 - La finalul unui sezon pe care echipa îl termină pe locul 8, Florian Walter anunţă că renunţă la susţinerea financiară a Universităţii şi se mută la Petrolul Ploieşti, alături de alţi 16 jucători.

Iunie 2012 - Anamaria Prodan devine preşedintele executiv al echipei, deşi iniţial declară că va prelua pachetul majorita - ajuns între timp la Ioan Mărginean - însă numai după efectuarea unui audit.

30 august 2012 - Aceeaşi Anamaria Prodan anunţă că a ajuns la un acord cu oficialităţile din Buzău, urmând ca Universitatea să se mute dincolo de Carpaţi cu „arme şi bagaje".

 

 

Comenteaza