Focul viu al Clujului

Focul viu al Clujului
Universitatea a mutat semnul de carte. Povestea merge mai departe, filă cu filă, răsfoită ieri de bunici şi azi de nepoţi.

Lumânările pâlpâiau în noapte. "Ion Moina" nu mai era un stadion înghesuit de buldozerele cu dinţi de fier. Intra pe un pod luminat în tărâmul basmelor, în arhiva sentimentală a Clujului. În urmă cu trei ani cu litere de ceară s-a reînnoit promisiunea. Flacăra nu se va stinge niciodată. Te va ajuta să nu te abaţi de la drum.

Două luminiţe sclipeau în vestiarul din Giuleşti. Licuricii s-au transformat în lacrimi, apoi au curs şerpuit pe obraji. Ceilalţi l-au privit cu un nod în gât. Gladiatorul plângea. Nu se întorcea de la o bătălie cu o fiară. Bătălia pe care a dus-o a fost mult mai istovitoare. Revenise pe teren în martie 1997, după nouă operaţii, să le râdă în nas demonilor. În afara buletinului medical, Cristi avea o metodă personală cu ajutorul căreia se convingea că e apt de joc. Dacă piciorul nu ceda după prima alunecare, era vindecat. Dacă vreţi să înţelegeţi ce înseamnă Universitatea, priviţi-l pe Cristinel Pojar. Fundaşul plin de cicatrici, dar niciodată învins, gata să o ia mereu de la capăt.

Torţa purtată peste timp de Mircea Luca, Haţieganu sau Ivansuc a ajuns marţi seară iar acasă. Pe stadionul nou au defilat generaţii de jucători, de la Szoboszlay până la grupele de copii. Filarmonica a intonat imnul compus în 1943, sportivii au făcut turul de onoare. O ceremonie ce ne-a dus cu gândul la deschiderea Jocurilor Olimpice. Povestea Universităţii ţine de spiritul olimpic. A fost important să participe, să rămână în cursă. Olimpiada înseamnă perseverenţă, sacrificiu, dăruire. Am spus cumva "U"?

A fost şi seara lui Pojar. Suporterii au ţinut să-l omagieze pe fotbalistul care nu şi-a trădat echipa şi profesia. La înţelegere cu Ionuţ Badea, vecinul său din cartierul Bună Ziua, Cristi a intrat doar câteva minute în finalul primei reprize. A avut timp să repună de două ori mingea în joc cu mâna, l-a avertizat pe Varga că-l va bloca doar prin poziţionarea în teren. N-a fost cazul, Balaj a fluierat parcă prea repede. Ca o ironie a sorţii, în dimineaţa amicalului dintre "U" şi Kuban, Cristi Pojar a făcut o ecografie! Nu e un scenariu de film american, e purul adevăr. De un an şi ceva îl supără aductorii, sunt momente când abia se poate mişca. S-a temut să nu se facă de râs în faţa clujenilor, deşi suporterii îl iubesc necondiţionat. Fundaşul, care a cunoscut mai multe saloane de spital şi cabinete medicale decât vestiare, a terminat şi ultimul meci în picioare, în aplauzele stadionului gătit de sărbătoare.

Bine, şi meciul? A fost 0-4. Scorul nu contează încă. Partida a fost citită clar de un copil de şase ani, dezamăgit că Universitatea nu a înscris nici un gol: "Galbenii sunt mai mulţi pe teren?".

A fost o lecţie usturătoare, marcată probabil şi de tracul generat de întâlnirea cu un stadion aproape plin. Publicul a făcut haz de necaz. Spectatorii au confecţionat zeci de avioane din plăcuţele folosite la coregrafia grandioasă pregătită de galerie. Dacă jocul Universităţii nu a rupt norii, suporterii au ovaţionat aeroplanele care izbuteau să survoleze pista de atletism şi să aterizeze pe gazon. Doar patru au fost norocoase, unul s-a oprit pe plasa porţii. Supărarea înfrângerii nu poate ţine mai mult decât zborul unui avion de hârtie.

Glumele vor înceta de duminică. În noua viaţă a echipei se va pune accent şi pe rezultate. Arena şi ambiţia finanţatorului vor schimba bioritmul formaţiei boeme.

Se intră într-o nouă etapă din povestea Universităţii. Reperele rămân neschimbate, istoria va fi mereu tezaurul "Şepcilor roşii".

Marţi seară nu s-au mai aprins lumânări. Artificiile au brăzdat cerul şi au vestit că Universitatea s-a întors acasă. Peste câteva ore, Cristi Pojar privea pe geamul aeronavei încercând să zărească stadionul. Şi prin hublou pâlpâiau două luminiţe.

 

Comenteaza