INTERVIU: "Am condus cel mai frumos club"

INTERVIU:
Anamaria Prodan a vorbit despre perioada petrecută la Universitatea.

Nu a rezistat nici patru luni la Cluj. A întrerupt marţi colaborarea cu Universitatea, la scurt timp după ce pusese punct şi contractului pentru reality-show-ul „Prodanca şi Reghe". Şi evenimentele din perioada în care a ocupat funcţia de director executiv au mărit audienţele televiziunilor de sport. L-a umilit public pe Claudiu Niculescu, a ameninţat că mută echipa la Bistriţa, Craiova sau Buzău, a criticat acid pasivitatea autorităţilor locale. Nu e de mirare că scepticismul, cu care a fost primită de fanii Universităţii Cluj, s-a transformat repede în ură. S-au schimbat vorbe grele, i s-a cerut la fiecare meci să plece. Fanii au câştigat războiul. Anamaria Prodan a renunţat, dar nu a evitat să vorbească despre experienţa clujeană. Spre deosebire de Cristi Dulca, ea nu a refuzat dialogul cu ziariştii. Universitatea rămâne în plin tangaj şi aşteaptă o barcă de salvare.

De ce aţi plecat de la Universitatea Cluj?
M-am săturat de toată minciuna şi de tot circul. Nu era războiul meu. Mi-au transmis şi oameni politici din Bucureşti să las în pace echipa, că e prea mult circ. Nu e echipa lui mama. Clujenilor le place să trăiască în minciună.

Nu cred că aţi abandonat din cauza ameninţărilor fanilor. Sunteţi o persoană tăbăcită, sunteţi de multă vreme în fotbal.
Nu, nici vorbă. Parcă era totuşi mult prea mult. Pentru ce? Eu nu pot să mint. Nu s-a putut, e o chestie distructivă acolo. E o problemă a oamenilor din Cluj, cu primăria, cu toată lumea. Adi Popa s-a dus să se tundă la mall şi l-au prins suporterii, l-au ameninţat că-l omoară, că e vânzător. Popa e doar un copil, nici nu a prea jucat. Şi lui Viorel Dinu i-au spus că a vândut meciul cu Dinamo. Au fost ameninţări şi nimeni nu face nimic, nici Poliţia, nimeni. Să se autosesizeze cineva, ce e oraşul lui Papură Vodă?

Nu aţi avut o relaţie bună nici cu autorităţile locale.
Am văzut minciunile dintre Uioreanu şi Boc, ăla trage să-l îngroape pe ăla. Boc îşi ştie interesul. Mai e o lună până la alegeri şi spune că el caută investitor pentru Universitatea. De ce nu a venit, că am plecat eu, să o ia gratis? Nu o ia nici gratis. Dacă eşti interesat, vii să negociezi, fără să apari la TV. Când am negociat eu cu Walter nu a ştiut nici vântul, nici pământul.

De ce aţi venit la "U"?
A fost o nebunie a mea. Am avut şi proiectul de la Chiajna, unde am dus 17 jucători. Am adus şi la Cluj 17 jucători. Am plătit cluburilor de unde i-am luat direct din contul meu personal şi nu am făcut acte de împrumut cu Universitatea. Sunt fotbalişti pe care şi Niculescu i-a dorit.
Conflictul cu Claudiu Niculescu

De ce v-aţi certat cu Claudiu Niculescu?
Nu putea să creadă că o femeie poate să conducă un club de fotbal. Dădea telefoane la Bucureşti, se interesa dacă am putere şi a aflat că am putere.

Nu aţi avut încredere în antrenorul Niculescu?
Sincer, sincer, nu am avut încredere în el. Nu din lipsă de valoare, pentru că nu avea experienţă ca antrenor. Ştiu, pentru că am soţul antrenor, că, dacă nu parcurgi etapele, dacă nu pleci de jos, e foarte greu să reuşeşti. Am zis că e OK, Walter mi-a spus că Niculescu rămâne antrenor. M-am gândit că pornim amândoi la drum, suntem tineri, suntem prieteni, sunt prietenă şi cu soţia lui Claudiu, vom forma cea mai frumoasă echipă.

Şi de ce s-a destrămat echipa?
L-am adus pe Sandu Tăbârcă, un profesionist cu experienţă în fotbalul german. I-a arătat lui Claudiu mii de pagini de internet cu metode de pregătire. Niculescu l-a acceptat şi a lucrat primele zile cu el. Eu nu sunt genul care să lucrez pe altcineva pe la spate. Niculescu lucra cu Tăbârcă şi în acelaşi timp i se plângea lui Walter. I s-a părut că Tăbârcă vrea să fie antrenor principal, că se bagă peste el. I-am chemat şi i-am zis că Sandu încearcă să-l ajute. I-am spus , Claudiu, uită-te în ochii mei. Ţi-e teamă că-ţi ia locul? Mi-a răspuns că nu, dar că el are alte metode, îi place fotbalul italian, iar Tăbârcă se inspiră din fotbalul german. A fost prima mea greşeală, că am permis aşa ceva. Tăbârcă a plecat la Târgu Mureş.

Claudiu a renunţat după meciul de la Târgu Jiu.
În vară, Niculescu a fost între ciocan şi nicovală. Nu mai putea juca şi nu avea oferte să antreneze în altă parte. Nu a existat niciodată o ofertă de la Petrolul. La Cluj au rămas jucătorii de care nu era nevoie la Ploieşti. Mojiciile de genul <<am rămas cu sufletul>> sunt lucruri mârşave. S-a văzut, la final, cine a rămas cu sufletul. Matache şi Boşneag şi-au depus memorii şi nu au anunţat pe nimeni, ne-am trezit cu hârtii de la Ligă. Lui Matache îi şi achitasem o parte din bani, pe Boşneag l-am rugat să mă păsuiască, pentru că avea 8.000 de euro pe lună.

Îl includeţi aici şi pe Niculescu?
Care e dragostea lui Niculescu pentru "U"? I-am zis să vină alături de mine în conducere. Jucător nu mai putea să fie, ca antrenor tocmai îl schimbasem din funcţie. Acum o lună a discutat cu UTA şi el, chipurile, se antrena ca să joace împotriva CFR-ului. A mai stat o lună pe 8.000 de euro şi a venit Dulca, nervos, şi i-a cerut să-şi ia ghetele, să nu mai alerge pe marginea terenului, să intre în programul echipei. A mai stat până a venit oferta de la Vizer.

Cum aţi aflat că renunţă la Universitatea?
M-a sunat un prieten că vrea 850 de milioane de lei vechi ca să rupă contractul. I-am spus lui Ioan Mărginean că nu avem bani, că trebuie să plătim jucătorii să nu-şi depună memorii. Stupefiată am văzut că nu s-a dus jucător, ci antrenor, la o altă echipă. Trei luni te-ai antrenat, ai redevenit Claudiu, bărbatul atrăgător, şi ar fi fost frumos să nu iei banii, mai ales că nu ţi-ai ajutat echipa în această perioadă. Dacă eu am adus bani de acasă, iar tu eşti salvator, membru de onoare în Asociaţia Suporterilor, de ce ai luat 850 de milioane în condiţiile în care ştii cum trăim?

"Dulca a primit ameninţări acasă"

Aţi lăsat jucătorii neplătiţi?
E o întârziere de o lună, o lună şi jumătate, nu-şi pot depune memorii. Eu am lăsat echipa pe locul 6 când am plecat.

Vă luaţi fotbaliştii pe care i-aţi adus?
Nu, sunt jucătorii Universităţii, au contracte. Eu voi reveni în impresariat şi voi apăra interesele sportivilor cu care voi colabora.

Celebrul audit e gata?
Da, e finalizat. Fără audit, nu-ţi iei nici licenţa. Eu am venit pe mai multe fronturi. Nu ştiam ce se va întâmpla cu clubul, ce datorii are, ce datorii mai apar, încercam să rezolv procesele cu foştii şi actualii avocaţi. Am luat toate actele, am cerut contractele. Prioritară era formarea unei echipe. Mă trezeam la 6 dimineaţa, la 7 eram la club. La 11 noaptea tot în birou eram. Am văzut că e greu, dar am zis că nu mă dau bătută.

Ce datorii are clubul?
Auditul nu a fost făcut la mişto. Datoriile Universităţii sunt în jur de 1,5 milioane de euro, se apropie de două milioane.

E adevărat că i-aţi cerut lui Gigi Becali să cumpere Universitatea şi să o transforme în satelitul Stelei?
Nu e adevărat. Eu am fost la "Palat" să-mi iau invitaţiile la meciul Stelei cu Copenhaga.

Oricum nu era nevoie, "U" este, în epoca Walter, satelitul Stelei.
Aceasta e mentalitatea noastră. Ce să facem, dacă noi am jucat pe baza moştenirii lăsate jucătorilor de Reghecampf? Cum să rezişti cu asemenea jucători? Ne-am ridicat 60 de minute la nivelul Stelei în meciul direct, apoi am căzut din cauza pregătirii fizice. De acum, rar se va mai întâmpla ca Universitatea să se ridice la nivelul Stelei.

E doar o coincidenţă că şi Dulca a demisionat în aceeaşi săptămână în care aţi plecat şi dumneavoastră?
Nu e. El mi-a tot zis plec, plec, plec. Mi-a zis că au început să-l injure şi pe el, că a primit ameninţări şi acasă. Şi mi-am dat seama că nu e războiul meu.

"Să le fie ruşine că s-au luptat cu o femeie"

Aţi vorbit de cei care au rămas cu sufletul. Suporterii nu vor pleca de lângă echipă, ei rămân cu sufletul. De ce v-aţi certat şi cu ei?
Să le fie ruşine că un oraş întreg s-a luptat cu o femeie! Nu m-am luptat cu galeria, cu fanii din <<Vecchia Guardia>>, cu suporteri adevăraţi, ci cu o adunătură de frustraţi. Rămân cu regretul că nu am cunoscut galeria Universităţii. Când vedeam tablourile de la sediul clubului, creştea inima în mine, abia aşteptam să înceapă campionatul, eram foarte mândră. Până la urmă m-am mândrit cu înjurăturile!

V-aţi mai întâlnit cu primarul Emil Boc?
Nu mai vreau să aud de Boc în viaţa mea. Mă gândesc ce rău trebuie să se simtă în sufletul lui, e plin de minciună. Sunt oameni care nu ştiu să fie fericiţi, care presară în jurul lor furtună.

Cine va cumpăra Universitatea?
Nu ştiu, dar trebuie să fie un om care să aibă şi putere politică şi putere financiară. Altfel, nu rezistă la Cluj.

Florian Walter a spus că nu va mai trece prin Cluj, unde nu a fost invitat la un gulaş. Dumneavoastră aveţi şi amintiri frumoase din perioada petrecută în Ardeal?
Amintirile frumoase? Oraşul acela de vis, stadionul de vis, prietenii cu care voi rămâne pe viaţă. Apoi, tabloul de la birou cu galeria Universităţii, cu inimile în mâini. Sunt mândră că am condus patru luni cel mai frumos club din România.

 

Comenteaza