Cluj Arena, la liber. "U" nu mai plăteşte chirie

Cluj Arena, la liber.
Universitatea, ca şi orice altă echipă din judeţ, ar putea juca pe noul stadion al oraşului fără să mai achite chiria. Cel puţin aceasta propun consilierii judeţeni PDL.

Şantajul preşedintelui executiv al Universităţii Anamariei Prodan cu mutatul echipei la Buzău începe să producă efecte. Consilierii judeţeni PDL s-au gândit să pună Cluj Arena la dispoziţia echipei fără să mai ceară vreo chirie. Cum acest lucru va afecta însă încasările societăţii care administrează stadionul, aceiaşi consilieri s-au gândit s-o scutească de plata impozitului (pe care oricum nu l-a plătit nici până acum n. red.).

„Vom formula un proiect de hotărâre prin care să mandatăm executivul consiliului judeţean şi managementul Cluj Arena ca, printr-un act adiţional la contractul semnat în iulie 2007, echipei de fotbal Universitatea să i se perceapă o chirie de zero lei pentru folosirea stadionului", a anunţat consilierul judeţean PDL Călin Tuluc. El a precizat însă că aceasta va fi doar o soluţie temporară, care va funcţiona cel mult până la încheierea actualului sezon competiţional. Tuluc a mai spus că, în schimb, clubul Universitatea va fi obligat să-şi achite integral toate datoriile acumulate până în prezent, fie şi eşalonat şi va plăti costul utilităţilor folosite în ziua meciului. Consilierul PDL spune că această măsură nu va fi discriminatorie. „Chiria de zero lei se va aplica tuturor echipelor din judeţul Cluj care vor dori să joace pe Cluj Arena, în competiţiile oficiale româneşti, cu condiţia de a plăti integral utilităţile folosite", a precizat Tuluc. El a afirmat că, pentru un meci de fotbal, costul utilităţilor folosite variază între 3.000 şi 6.000 de lei.

Admiţând că o asemenea măsură ar aduce un minus încasărilor societăţii care administrează stadionul, democrat-liberalii spun că au găsit o soluţie pentru a diminua şi cheltuielile. „Pe bugetul anului 2013 vom propune să luăm decizia de a muta impozitul pe clădire datorat primăriei, din sarcina societăţii care administrează stadionul, în sarcina consiliului judeţean (CJ). Impozitul anual este de aproximativ 1.300.000 de lei, ceea ce reprezintă 30% din încasările Cluj Arena", a explicat Tuluc. Trebuie menţionat că, până în acest moment, societatea Cluj Arena n-a plătit nici un leu din impozitul datorat primăriei.

Propunerile PDL nu par a fi îmbrăţişate de conducerea CJ. „Mai întâi, scutirea de la plata chiriei este, până la urmă, tot o alocare de bani către fotbal. Cred că trebuie să se termine cu avantajarea sau dezavantajarea unui sport sau a altuia. Trebuie ca, până la urmă, să vedem care este suma totală alocată sportului de consiliul judeţean şi de consiliile locale, să invităm reprezentanţii tuturor cluburilor şi sporturilor desfăşurate în judeţ şi să stabilim criterii transparente şi corecte faţă de toată lumea, de împărţire a banilor", a spus vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu. În egală măsură, el apreciază că utilizarea stadionului fără plata unei chirii ar pune în pericol stabilitatea financiară a societăţii care îl administrează. „E o propunere populistă. În momentul în care vii cu astfel de propunere, trebuie să propui şi sursa de finanţare a cheltuielilor pe care le area societatea Cluj Arena", a afirmat Olelelu.

Vicepreşedintele CJ a respins şi cea de a doua propunere a PDL. „În primul rând, ar fi o măsură discriminatorie. Fiind vorba de o societate din subordinea CJ, se pune întrebarea: de ce să nu ajut şi celelalte societăţi din subordinea CJ şi ce ar înseamna aceste cheltuieli pentru banul public? Şi aceasta este tot o propunere populistă, pentru că societatea Cluj Arena are un plan de management şi va trebui să analizăm, mai întâi, în ce măsură au fost atinşi indicatorii care au fost stabiliţi în contractul iniţial şi abia apoi putem discuta la ce soluţii apelăm", a declarat Oleleu.

 

Comenteaza