Jurnal din linia întâi

Jurnal din linia întâi
O poveste despre meciul copiilor de mingi. Munca lor nu se punctează decât în albumul de familie.

Marius Copil îşi pregăteşte serviciul. Şase copii îl privesc atent, gata să intervină. Nu suntem la un loc de joacă din oraş, ci în Sala Sporturilor „Horia Demian". Dacă Marius va fi pe teren în cel mult două meciuri din Cupa Davis, ceilalţi şase vor fi în preajma dreptunghiului alb în fiecare zi. Ei sunt copiii de mingi, acei puşti pe care-i vedeţi la televizor când îi aduc mingile lui Federer. Doar Ţiriac, omul care a introdus şi zgura albastră în circuitul profesionist, a avut ideea de a înlocui la un turneu copiii de mingi cu manechine. Clujul respectă însă tradiţia unui sport aristocratic.

La prima vedere, sarcina lor este facilă, o ghiduşie de vacanţă. Mai ştiţi jocurile copilăriei, când se alegeau combatanţii, iar cei mai puţini talentaţi erau expediaţi, fără diplomaţie, pe tuşă? „Voi sunteţi copii de mingi!". În tenis, nu e o treabă complicată, dar, pentru ca totul să iasă perfect, au fost necesare câteva şedinţe de pregătire. La Cluj vor fi pe recepţie 18 copii, împărţiţi în trei echipe de câte 6, selectaţi de Adrian Szabo, directorul Şcolii de Tenis „Winners". „Am făcut şase antrenamente, trei la Winners, trei în sala unde se joacă meciurile din Cupa Davis. Toţi joacă tenis. Am stabilit o limită minimă de vârstă, 10 ani, iar maxima, 16 ani. Am mai pregătit copii de mingi pentru turnee Futures. O echipă numără şase copii, care se schimbă toţi deodată. În competiţiile unde se joacă în sistemul două seturi din trei, echipele se schimbă după un set. La Cupa Davis, arbitrul principal va decide dacă înlocuirile se vor efectua după 45 de minute sau după 60 de minute. Ies şase, intră şase", au fost primele explicaţii oferite de Szabo, cu o zi înaintea primei partide.

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării

Fiecare din cele trei echipe are câte un coordonator, care primeşte indicativul 1. El intră primul pe teren şi iese ultimul la schimb. Cei şase au locurile clar stabilite în sală. Câte doi stau în fiecare colţ al terenului, iar doi stau la mijloc, de o parte şi de alta a fileului. „Când mingea loveşte fileul, copilul, pe partea căruia a căzut, fuge să o ia. Aleargă tot timpul în faţă, dar nu schimbă partea sa de teren. Poziţiile de la fileu sunt numerotate cu „3" şi „4". Prosopul îl aduc jucătorilor copiii ce stau pe poziţiile „2" şi „5", aflate de o parte şi de alta a scaunelor sportivilor. La schimbul de terenuri, copiii pun mingile jos, pentru ca arbitrul de scaun să se asigure că sunt mingi în zona din care se va servi. Toţi copiii trebuie să aibă aceeaşi poziţie, aceeaşi ţinută. Nu se poate, de exemplu, ca unul să poarte şapcă, iar altul nu. Intrarea în teren se face în alergare. Fiecare ştie unde trebuie să meargă. Fiecare copil primeşte un număr de la 1 la 6, corespunzător poziţiei sale", a adăugat Szabo.

„Suntem aproape de jucători"

Joi, copiii au primit echipamentul oficial, marca Hugo Boss şi au participat la antrenamentul oficial. La Cluj a sosit şi un reprezentant al federaţiei române, Alex Pop-Moldovan, pentru a le da ultimele indicaţii. „Uite-o pe Sandra Izbaşa!", glumeşte când vede o fetiţă ce seamănă cu celebra gimnastă. „Dă-mi voie să te felicit pentru medalie", continuă pe acelaşi ton. Unul dintre puşti stă cu mâna în gură. „Dacă vrei, ţi-o dau şi pe a mea", îi atrage atenţia Alex Pop-Moldovan şi copiii râd în hohote. Tracul întâlnirii a trecut, pot să vină şi sfaturile: „Mă gândesc că pe poziţiile 5 şi 6 să stea copiii mai mari, iar cei mici la fileu".

Sunt nişte reguli ce nu trebuie încălcate, dar nu e o corvoadă. „E un voluntariat. Le place, ei sunt primii spectatori. Şi ei joacă tenis", mai spune Szabo. Tudor Bartha are 9 ani şi va fi rezervă. „Îmi place să văd cum joacă jucătorii mari. Mie îmi plac Tecău şi Federer", ne asigură puştiul. „Mie îmi place tenisul. E mai interesant să fii pe teren, aproape de jucători. Favoriţii mei sunt Marius Copil şi Nadal. Nu a fost greu la antrenamente, ne-am distrat", ne povesteşte şi Arif Jasmin (12 ani). Vineri au trecut proba. Urmează încă două zile de teste. Rezultatul va fi conservat de statisticile federale. Copiii vor păstra ceva nepreţuit. Lor le rămân amintirile.

ITF a tăiat o echipă

ITF a trimis doar trei rânduri de echipament la Cluj în loc de patru. „Noi am pregătit patru echipe, dar Federaţia Internaţională de Tenis ne-a trimis cu un rând de echipament mai puţin. A trebuit să-i selectez pe copii, am renunţat la cei mai mici, care au devenit rezerve. Vor fi şi ei în sală, vor sta în spatele prelatelor să ne ajute să găsim mingile care ajung acolo", a declarat Adi Szabo.

Antrenorul stomatolog

Adrian Szabo l-a antrenat la Arad pe Marius Copil, unul dintre jucătorii selecţionaţi de Ciprian Porumb în vederea confruntării cu Finlanda. De profesie medic stomatolog, Szabo a lucrat doi ani şi la un club din Germania. În afară de Winners, antrenorul a mai activat la Cluj şi la clubul de tenis „Radu Harnut".

CUPA DAVIS - COPIII DE MINGI

1. Ciorcilă Carla - 12 ani
2. Arif Jasmin - 12 ani
3. Cocan Oana - 12 ani
4. Mot Dorli - 13 ani
5. Farcaş Iulia - 13 ani
6. Pascu Bianca - 10 ani
7. Roman Sara - 10 ani
8. Morariu Alec - 13 ani
9. Tamas Antoniu - 12 ani
10. Abrudan Daniel - 13 ani
11. Petruţ Iulia - 12 ani
12. Span Martina - 13 ani
13. Eniu Andrei - 14 ani
14. Maties Medeea - 11 ani
15. Pădurean Mihnea - 12 ani
16. Radu Paul - 10 ani
17. Macovei Tudor - 10 ani
18. Vulcan Vlad - 12 ani

 

 

Comenteaza