Foto Patru salvatori din Cluj vor participa la o competiție internațională dedicată misiunilor de salvare pe munte

Patru salvatori din Cluj vor participa la o competiție internațională dedicată misiunilor de salvare pe munte
| Foto: Facebook / Salvamont-Salvaspeo Cluj

O echipă formată din patru clujeni va participa la competiția International Mountain Rescue Race Romania, unde va concura cu alte zeci de echipe puternice din țară și străinătate

Cursa se va desfășura la Rânca în județul Gorj, în perioada 21-23 martie. International Mountain Rescue Race Romania (IMRRR) este o întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți.

Echipa care va reprezenta Clujul la eveniment este formată din patru salvatori montani: Toth Attila și Nagy Adorjan din partea Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și Simona Laiu și Matei Cristian din partea Asociației Salvamont Vlădeasa.

„ Acțiunea se bazează 75% pe aptitudini profesionale și 25 % pe aptitudini sportive. Conceptul acestui eveniment profesional implică parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnă, pornind de la primirea apelului și detaliilor unde s-a produs evenimentul, parcurgerea unui traseul pe schiuri de tură, colțari de gheață, urcare în asigurare și coborârea în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren variat, orientare în teren, realizarea comunicațiilor cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicații cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare.

Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat în anul 2022, formatul propus de organizatori fiind testat de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia, reușita acestei întruniri s-a dovedit deopotrivă atractivă și utilă echipelor participante, fapt ce a determinat continuarea organizării acestei competiții”, au transmis reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj pe rețelele de socializare.

Evenimentul este singurul de acest gen, din punct de vedere al complexității probelor, organizat la nivel european. De aceea, s-au înscris în competiție 11 echipe de salvatori din 8 țări precum: Austria, Cehia, Germania, Italia(2), Spania-Catalonia, Polonia, Serbia, Slovacia, la care se vor alătura 26 de echipe din cadrul Salvamont România.

„Vă așteptăm cu drag, în data de 22.03.2023, începând cu ora 10, să îi vedeți la lucru pe prietenii dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților, oamenii în roșu, salvamontiștii, alături de colegii lor din Europa într-un eveniment de înaltă ținută profesională!”, au continuat reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj.

De asemenea, și-au anunțat participarea ca observatori și responsabili din cadrul Protecției Civile și salvatori din cadrul serviciilor de salvare montană din Ucraina, dar și șeful Comisiei Tehnice Terestre a CISA ICAR, dl. Gebhardt Barbisch, șeful ÖBRD Österreichischer Bergrettungsdienst din Austria și un membru din boardul de conducere, dl. Markus Holtz din cadrul Berwacht Oberstdorf din Germania.

CISA ICAR – Comitetul internațional de salvare alpină, este cel mai mare for mondial de profil.

Alături de organizatorii principali, Salvamont România și Consiliul Județean Gorj, vor fi partenerii oficiali ai Salvamont România, Vodafone România, Hervis România și Fundația Vodafone, autorități locale si instituții publice din județul Gorj, firme de top pe plan mondial și național, mari producători și distribuitori de echipamente de munte, de salvare și intervenție, protecție, prim ajutor medical, hidratare și energizare.

Evenimentul va fi transmis live pe canalele de Facebook și Youtube ale Salvamont România.

Comenteaza