Steaua joacă în Europa, dar rămâne sub observaţia UEFA

Steaua joacă în Europa, dar rămâne sub observaţia UEFA
Steaua a scăpat de excluderea din Cupele Europe, va juca în UEFA Champions League în acest sezon, dar rămâne sub atenta supraveghere a forului european în dosarul "Valiza". Forul european nu a anunţat încă oficial decizia, dar verdictul a fost confirmat de managerul Mihai Stoica la Digi Sport.

"Steaua joacă în preliminariile Ligii Campionilor. Asta e tot ce contează. Că amendă, că perioadă de probaţiune, asta e altceva, dar suporterii trebuie să ştie că pe 16 iulie trebuie să umple stadionul, pentru că trebuie să batem la o diferenţă care să ne califice din primul meci. A fost descătuşare în autocar, pentru că toţi ne-am gândit numai la asta. Nu am avut viaţă zilele astea, de când UEFA a declanşat procedura disciplinară aveam cele mai negre scenarii. Acum până şi ploaia mi se pare mai frumoasă", a declarat Stoica la Digisport.

Perioada de observaţie e de 5 ani, iar în cazul în care clubul va fi implicat într-un scandal de corupţie, va fi suspendată automat un an din competiţiile europene.

Comisia de Control şi Disciplină a UEFA a analizat, vineri, cel mai important caz pe care fotbalul românesc l-a oferit până în prezent forului european, valiza cu 1,7 milioane de euro trimisă de Gigi Becali la Cluj, iar "băieţii răi" de la Nyon dau suficiente motive de îngijorare Stelei.

Pe 7 mai 2008, înaintea ultimului meci din Liga I, Gigi Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare - pentru ca aceştia să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucureşti la câştigarea titlului de campioană.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, şi alte persoane aşteptau deznodământul meciului "U" Cluj - CFR, în funcţie de care "marfa" urma sau nu a fi livrată. CFR s-a impus cu 1-0 şi a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar şi fără intervenţia poliţiei.

DNA a declanşat urmărirea penală faţă de Becali, Teia Sponte şi alţii, iar dosarul, care a cuprins şi o altă tentativă de a-i premia în 2006 pe jucătorii Gloriei Bistriţa, de asemenea nefinalizată, a ajuns în instanţă la finalul anului 2008. Primul termen a avut loc în 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, apoi procesul a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma cererii avocaţilor inculpaţilor.

După cinci ani de la declanşarea scandalului, ÎCCJ a dat sentinţa definitivă, condamnându-l pe Gigi Becali, în data de 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită şi pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Fiind vorba de un caz de corupţie în fotbal, în care s-a dat o sentinţă definitivă pe latura penală, UEFA, care şi-a reafirmat de curând intoleranţa în astfel de situaţii, a decis să sesizeze Comisia de Disciplină. În 10 iunie, UEFA a anunţat, pe site-ul său oficial, că a deschis o procedură disciplinară împotriva FC Steaua, iar cazul a fost analizat vineri, 21 iunie, pentru ca sentinţa să fie făcută publică luni, 24 iunie.

Cristian Bivolaru, fost oficial al FRF şi actual delegat UEFA, a declarat însă că sancţiunile date de Comisia de Disciplină a UEFA pot fi "îndulcite" de Comisia de Apel sau de TAS.

"Eu nu m-am pronunţat până acum referitor la cazul Stelei pentru că nu mă consider un specialist în drept sportiv şi nu vreau să mă hazardez şi să comentez. Dar este posibil ca Steaua să fie sancţionată, asta e clar. Ce se întâmplă mai departe e greu de spus. Uneori aceste sancţiuni se mai îndulcesc la Apel sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne", a menţionat Bivolaru.

Ionuţ Lupescu, în prezent UEFA chief technical officer, fost membru al Comisiei de Disciplină a UEFA, nu a dorit să-şi spună părerea în acest caz, reamintind doar că forul de la Nyon acordă toleranţă zero în cazurile de corupţie.

"Nu am niciun comentariu de făcut referitor la cazul Stelei. Strategia UEFA în ceea ce priveşte corupţia din fotbal se cunoaşte foarte bine, este toleranţă zero. În rest nu pot face cometarii", a declarat Lupescu.

 

Etichete
Comenteaza