Toţi oamenii căpitanului

Toţi oamenii căpitanului
Suporterii Universităţii Cluj îl vor sprijini pe sculptorul Ilarion Voinea să finalizeze în acest an statuia lui Mircea Luca.

Ideea a prins cheag în 2011 după o discuţie cu istoricul Gheorghe Bodea şi cu caricaturistul Virgil Tomuleţ. „Ne-am gândit la tine să faci lângă noul stadion o statuie a lui Mircea Luca, omul care reprezintă fidel ce înseamnă Universitatea Cluj".

De fapt, sculptorul Ilarion Voinea nu avea prea multe variante de răspuns. Pentru prietenul său, Gheorghe Bodea, nu exista decât un „Da" apăsat. „Pe regretatul Bodea îl ştiu din 1988. Atunci mi-am mutat atelierul pe strada Bolyai. Doream să-l consult în probleme de istorie. A venit la atelier şi am rămas prieteni. Am fost împreună la Turda, unde era o groapă în care hortyştii au ars copii, pentru că dorea să ridice un monument în memoria lor. Până la urmă, s-a aprobat doar un obelisc. Îmi amintesc că şi atunci când l-am cunoscut, Bodea era marcat de Universitatea Cluj. Vorbeam şi despre fotbal, dar şi despre rugby. Eu îi povesteam de Craiova Maxima", a mărturisit Voinea.

1 decembrie 2013

Artistul vrea să-şi respecte promisiunea făcută bunului său amic. Au trecut doi ani de la convorbire, ani dureroşi pentru „U". Şi-a pierdut istoricul de suflet în 2012, iar clubul e cu spatele la zid, trăind cu emoţie fiecare zi. Artistul a realizat anul trecut mulajul din ghips ce-l reprezintă pe fostul căpitan al „Şepcilor Roşii" cu mingea la picior şi cu capul sus, ca un adevărat lider, ce gestionează cu calm un moment al jocului. Apoi a intervenit aşteptarea. Nu şi uitarea. Asociaţia „Şepcile Roşii" şi-a stabilit ca obiectiv prioritar realizarea statuii dorite de Gheorghe Bodea şi există premise ca lucrarea să fie gata în acest an. „Am vrea să fie terminată pe 1 decembrie 2013. Istoria Universităţii e legată de acest eveniment. Dacă am toate materialele şi turnătoria plătită pe 1 octombrie, va fi gata la timp. Am fost sunat în numele asociaţiei de profesorul Predescu, care mi-a spus că mă vor ajuta", a subliniat Voinea.

Portret Mircea Luca

Pentru Constantin Predescu, lector la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Mircea Luca nu e doar idolul pe care l-a îndrăgit pe stadion: „L-am cunoscut pe Mircea Luca ca medic ORL-ist, a fost unchiul unui foarte bun prieten de-al meu din copilărie. Era blând, cald, cu o anume apăsare a pasului, a vorbelor, prin care impunea respect. Era un comportament tipic bărbatului serios, ardelean, care are grijă de toate neamurile. Avea un umor neaoş, ardelenesc. Am ascultat de câteva ori împreună meciurile la radio şi avea o anume siguranţă a evenimentelor, cunoştea ce se va întâmpla. Să nu credeţi că vorbesc, aşa cum se spune, doar de bine despre cei morţi, dar aşa era omul. Ca medic ORL-ist era foarte sigur şi cald, avea atitudinea necesară şi faţă de boală, şi faţă de pacient. Ştia să ţină în mână situaţiile de criză".

Mircea Luca e opţiunea firească pentru a sintetiza, cu ajutorul bronzului, istoria clubului Universitatea Cluj. „E un personaj emblematic. Leagă Universitatea şi cu mişcarea sportivă, şi cu meseria pe care o avea, cea de medic", a explicat Predescu. Suporterii intenţionează să nu-l lase singur pe Mircea Luca. În jurul arenei urmează să fie realizat un grup statuar în care să fie imortalizaţi şi alţi sportivi ce au purtat în suflet culorile alb şi negru. Predescu a explicat de ce Universitatea îşi pune amprenta pe stadionul, care a primit un nume neutru, Cluj Arena, construit în locul lui Ion Moina. „E în firea lucrurilor, mi se pare firesc. Pecetea noastră există oricum. Am 56 de ani, prima dată am fost la 5 ani pe stadion şi acolo era <<U>>. Şi acum, merge lumea să o vadă pe <<U>>, acolo".

Ursul şi căprioara

În aceste clipe, când suporterii fac zid în jurul echipei, ca o ultimă redută ce nu se va preda oricât ar fi de greu, Universitatea este abandonată de oraşul cu un singur anotimp, iarna, atât este de rece cu echipa care-i poartă numele. „Sunt mai mult motive. În primul rând dezinteresul, lipsa reflexului civic. Societatea civilă e foarte slabă, chiar şi resuscitată din exterior. Apoi, la Cluj, în mod special, ştiu foarte multă lume care aşteaptă să facă alţii. A apărut şi Generaţia-Care-Nu-Ştie. Nu avem cultura victoriilor civice, a unor dezbateri publice. Universitatea există în sufletele multor absolvenţi, pur şi simplu pentru că a fost locul unde şi-au găsit prietenii, s-au simţit bine. Azi, echipa nu mai e legată de universităţi, de studenţi. Am mulţi studenţi care nu ştiu unde este stadionul", a comentat Predescu.

Reprezentantul Asociaţiei „Şepcilor Roşii" nu identifică un vinovat pentru situaţia nedemnă ce o traversează echipa pe care o iubeşte, în schimb îi admiră pe cei care nu şi-au trădat legământul. „Sunt vini perpetuate de ani de zile. Grija zilei de mâine se simte pregnant şi e unica preocupare. Îmi place foarte mult mâna de oameni care încearcă să ţină fibra Universităţii şi păstrează tradiţia. Mi se pare formidabil aportul afectiv, sunt oameni care au exerciţiul iubirii de <<U>>. Mi se pare teribil. Noi tot vom exista, indiferent de cum va evolua clubul, chiar dacă se ajunge la insolvenţă. Pentru noi nu există cuvântul abandon, vom porni cu juniorii de 12 ani la drum".

Povestea Universităţii nu e pe înţelesul oricui, într-o lume cu tot mai puţine repere. „Trendul e ca toată lumea să meargă cu ursul. Noi suntem cu căprioara. Pe ei îi lăsăm să meargă cu ursul", a încheiat Predescu. Morala nu o veţi găsi pe Google, ci în privirea copiilor care vor înţelege cine a fost Mircea Luca şi de ce „U" e mai mult decât un nume într-un clasament.

 

3,5 metri

înălţime va măsura statuia cu tot cu soclu

 

750 de milioane

de lei vechi e bugetul estimativ pentru realizarea monumentului

 

250 de kilograme

de bronz sunt necesare pentru acest proiect

 

Scurte prezentări

Mircea Luca

S-a născut pe 3 august 1921
A jucat doar la Universitatea Cluj, adunând aproape 300 de meciuri în prima ligă
A fost căpitanul Universităţii
A fost antrenor şi preşedinte al Universităţii Cluj
A fost un apreciat medic ORL-ist
A decedat în 2008

Gheorghe Bodea

S-a născut pe 17 iulie 1939 la Cluj
A absolvit Facultatea de Istorie în 1961. Şi-a luat doctoratul la Universitatea Bucureşti în 1978
Redactor la Studioul de Radio şi Televiziune Cluj
Câteva dintre cărţile publicate: „Agora U", „Avram Iancu în conştiinţa poporului român", „Moisei", „Octavian Goga - O viaţă, un destin".
A decedat în 2012

Ilarion Voinea

S-a născut pe 28 ianuarie 1948 la Băileşti
A absolvit în 1973 Institutul de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu", Secţia Sculptură
Lucrări din portofoliul artistului: "Alexandru Ioan Cuza", "Octavian Goga" (ambele în Cluj), "Amza Pellea" (Băileşti)
Două medalii de aur la „Dantesca" - Ravenna

 

Locaţia, între stadion şi noua sală

Monumentul va ocupa o suprafaţă de 2/2 metri pătraţi în scuarul dintre stadion şi Sala Polivalentă.
„E o zonă al cărei fundal are personalitate. Statuia lui Mircea Luca va fi de 2.15 m- 2.20 m. Avem o aprobare pentru amplasament încă de pe vremea lui Alin Tişe. Am o relaţie de amiciţie cu Horea Uioreanu, noul preşedinte al Consiliului Judeţean, sper că-şi vor respecta promisiunea. Onorariul meu e ultima problemă, nu acesta e handicapul. Voi fi plătit în funcţie de sărăcia clubului", a spus Ilarion Voinea.

Eşarfă cu mesaje şi fragmente din imn

Ilarion Voinea a făcut zeci de schiţe şi desene până să realizeze mulajul din ghips ce-l reprezintă pe Mircea Luca. „Am urmărit un film documentar, am văzut poze, am citit o carte. Am renunţat la varianta iniţială, în care Luca urma să fie redat cu capul bandajat, pentru că era doar un amănunt din viaţa fostului sportiv. În schimb, statuia va fi înconjurată de o eşarfă pe care vor fi inscripţionate mesaje ale suporterilor şi fragmente din imnurile vechi şi noi. Va fi ca un steag în jurul soclului, cu falduri, ca să fie vie, dinamică", a povestit Voinea. Artistul a dorit să-l fotografieze anul trecut pe fundaşul Szukala, căpitanul de atunci al Universităţii, pentru a surprinde cât mai exact dinamica mişcării. Nu a mai izbutit să-şi îndeplinească planul, fiindcă stoperul a plecat în vară la Petrolul Ploieşti. 7

Preşedinte în prezidiu la Alba Iulia

Data de 1 Decembrie nu a fost aleasă întâmplător pentru finalizarea statuii. „Eşti mândria unor inimi româneşti", e unul dintre versurile imnului Universităţii, scris în 1943, în exilul de la Sibiu. Mai mult, din prezidiul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, ales pe 1 Decembrie 1918, a făcut parte şi Silviu Dragomir, viitor preşedinte al clubului Universitatea Cluj. „Întorşi din tranşeele primului război mondial, aureolaţi de contribuţia ce şi-o aduseseră la Marea Victorie a Unităţii Neamului, universitarii Clujului, mai vârstnici şi mai tineri îşi strângeau rândurile..", scria Gheorghe Bodea (foto) în „Agora U".

 

Comenteaza