Tribunalul Comercial îngroapă speranţele "Şepcilor roşii"

Tribunalul Comercial îngroapă speranţele
Spre stupefacţia generală, instanţa a amânat cu o săptămână sentinţa în privinţa planului de reorganizare al lui "U" şi a cerut încă o opinie din partea unei firme de insolvenţă.

Speranţele Universităţii într-un dosar bine construit la Tribunalul Sportiv de la Lausanne (TAS) sunt aproape năruite. Instanţa de judecată de la Tribunalul Comercial a decis ieri să amâne cu o săptămână verdictul în privinţa planului de reorganizare al FC "U" SA, aceasta după ce actul a fost atacat cu o neaşteptată şi ciudată vehemenţă de către avocatul Marcel Lăzăreanu. Judecătorul a luat act de intervenţia în forţă a lui Lăzăreanu şi, imediat, a cerut opinia unui alt expert în insolvenţă, deşi planul propus de Horia Ţiril a fost aprobat de toate grupele de creditori, inclusiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice.

Ziua de ieri trebuia să aducă aprobarea planului de reorganizare de către instanţă, pe baza căruia oficialii lui "U" urmau să-şi formuleze apărarea la TAS, acolo unde cere răsturnarea deciziei Federaţiei Române de Fotbal de neacordare a licenţei. Toate calculele "studenţilor" au fost sfărmate rapid de către judecătorul sindic şi de avocatul Marcel Lăzăreanu. Deşi nu a contestat planul de reorganizare, Lăzăreanu s-a lansat într-un atac dur în instanţă, anunţându-l pe judecător că "U" oricum are şanse mici la TAS şi, mai mult, echipa va avea cheltuieli enorme la vară când va trebui să aducă alţi jucători. Explicaţia lui Lăzăreanu este cel puţin ciudată, în condiţiile în care "U" are cel mai mic plafon salarial din Liga I, de aproximativ 2.000 de euro lunar, iar actualii jucători şi-au manifestat intenţia de a continua în alb-negru dacă echipa nu va fi "mazilită" în birouri. "Expiră contractele jucătorilor. Nu s-au analizat în acest plan de reorganizare cauzele pentru care "U" a ajuns în insolvenţă. Cred că Florian Walter şi Ioan Mărginean au făcut intenţionat totul, ca să falimenteze Universitatea. Ei au şanse minime la TAS pentru licenţă, oricum. Vor avea cheltuieli foarte mari din vară", a spus Lăzăreanu. În replică, unul dintre avocaţii lui Florian Walter a spus că Lăzăreanu "dă cu presupusul" şi l-a rugat pe judecătorul sindic să admită planul de reorganizare şi să dea o şansă clubului. După intervenţia lui Lăzăreanu, judecătorul sindic a anunţat că are nevoie de o a doua opinie, care va fi emisă de Solvendi IPURL. Instanţa a mai constatat că ar fi câteva neclarităţi legate de creditorii chirografari ai clubului. Termenul de depunere a opiniei scrise privind planul de reorganizare a fost stabilit pentru 27 mai, iar confirmarea sau infirmarea planului în instanţă se va face în 29 mai. Termenul de depunere a recursului la TAS expiră pe 31 mai.

Firma Solvendi IPURL are în portofoliul prezentat pe site-ul oficial doar trei firme aflate în reorganizare, însă are o experienţă vastă în companii falimentare sau societăţi închise. Reprezentantul acestei firme, Marius Grecu, s-a limitat doar să declare că nu a primit încă actele de la tribunal. "Da, am înţeles că am fost numit de către judecătorul sindic să fac o expertiză asupra planului de reorganizare. Nu mă pot pronunţa acum, aştept actele. Oricum, timpul e foarte scurt. Voi da un răspuns profesionist", s-a limitat să declare Grecu.

 

În schimb, Horia Ţiril, administratorul judiciar al FC "U", s-a declarat extrem de surprins de decizia de amânare şi mai ales de hotărârea instanţei de a numi încă un expert. "Am peste 350 de firme în portofoliu şi am întocmit tot atâtea planuri de reorganizare. Niciodată nu s-a întâmplat ca planul meu să fie respins sau, mai mult, să se ceară o nouă expertiză. Nu ştiu de ce a fost numită tocmai această firmă, nu s-a făcut tragere la sorţi. Pe noi ne încurcă în sensul pregătirii dosarului pentru TAS. Şi dacă verdictul va fi favorabil planului, pe 29 mai, oricum actele le voi primi a doua zi, ceea ce ne dă foarte puţin timp. Practic, noi trebuie să trimitem tot în ultima zi pentru un recurs la Lausanne. Instanţa nu a luat în considerare faptul că toate cele patru grupe a votat pentru, reprezentantul Direcţiei Generală a Finanţelor chiar a declarat public că susţine acest plan. Şi vorbim tot de specialişti, nu? Până la urmă interesul numărul unu este al creditorilor, iar ei sunt de acord cu planul şi ne-au sprijinit pentru ca să nu avem probleme la TAS", a spus Horia Ţiril ieri, după pronunţarea judecătorului. "Directorul general al Finanţelor Publice Cluj şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la planul de reorganizare la adunarea creditorilor din 17 mai, aceasta avizând favorabil planul. Suma creanţelor pe care Direcţia Finanţelor le are faţă de Universitatea e de 6,7 milioane lei", a declarat Cristian Jude, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj.

Practic, în acest moment Universitatea are un termen foarte scurt pentru a-şi pregăti dosarul pentru TAS. Ultima zi de depunere a actelor la Lausanne este pe 31 mai.

Comitet de creditori din cinci membri

Tot ieri, judecătorul sindic a mai dispus înfinţarea unui comitet de creditori din cinci membri, şi nu din trei aşa cum s-a stabilit în urmă cu o lună. Iniţial, din acel organism, făceau parte Florian Walter, din partea companiei Romprest Service, plus un reprezentant al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj.

 

Nicoleta NAP

Alin ŞUTEA

 

Comenteaza