Ultimul supravieţuitor al Universităţii Cluj plecate în bejenie în război, cetăţean de onoare în Cluj

Ultimul supravieţuitor al Universităţii Cluj plecate în bejenie în război, cetăţean de onoare în Cluj
Un fost portar al Universităţii Cluj ajunge cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Decizia a fost luată ieri de Consiliul Judeţean.

Este vorba de Nicolae Szoboszlay, născut în 1925 şi portar la „U" între 1943 şi 1952.

Nicolae Szoboszlay a ajuns la "Universitatea" Cluj în toamna anului 1943, în ultimul an de liceu, fiind remarcat la un meci amical disputat de "studenţi" cu selecţionata Aiudului. Simbolul Universităţii îşi aminteşte că, încă de la început, a fost impresionat de cântecele echipei, fredonate de corul jucătorilor.
Nicolae Szoboslay este singurul supravieţuitor al echipei Universităţii Cluj plecată în bejenie, la Sibiu, în timpul dictatului de la Viena, după anexarea Ardealului la Ungaria. În iarna anului 1945 s-a reîntors în Ardeal, la Cluj. Apoi, timp de un an, a jucat la Ferar-Vasas Cluj, echipă care ulterior avea să se unească cu CFR Cluj, iar din 1946 s-a transferat din nou la „U" Cluj unde a jucat până în anul 1952, cu două pauze: Dermagand Târgu Mureş (1947-1948) şi CS Armata Bucureşti (1948-1949). Din anul 1953 a jucat la Armata Cluj, unde, în anul 1955, şi-a încheiat cariera.

Szoboszlay a fost şi antrenor pentru nu mai puţin de şase cluburi din Ardeal: Dermata Cluj, "U" Cluj, CFR Cluj, Arieşul Turda, ISCT şi Corvinul Hunedoara. De altfel, între anii 1976 şi 1985, a fost coordonatorul Centrului de copii şi juniori al „Universităţii" Cluj. Ca urmare a rezultatelor sale remarcabile în acest domeniu, în anul 1985 a primit titlul de antrenor emerit.

Vezi aici povestea ultimului supravieţuitor al "bejeniei" Universităţi într-un reportaj de Alin Fornade

Etichete
Comenteaza