Walter vrea să aducă Nokia, Orange şi Peugeot lângă “U”

Walter vrea să aducă Nokia, Orange şi Peugeot lângă “U”
Corespondenţă specială din Leogang – Austria: În încercarea de a-şi asigura un buget şi mai consistent pentru noul sezon, finanţatorul Universităţii poartă discuţii cu reprezentanţii celor trei companii pentru a se implica în viaţa echipei.

 Finanţatorul Universităţii, Florian Walter, a supervizat îndeaproape echipa în cantonamentul din Austria, asistând la fiecare antrenament sau joc de pregătire. într-un interviu acordat la finalul partidei amicale cu Videoton, pierdută de “U” cu 2-3, Walter a vorbit despre campania de transferuri din vară, despre ce jucători vor mai veni la echipă, dar şi despre planurile legate de atragerea de noi sponsori. Compania de telefonie mobilă Orange, alături de producătorul de terminale GSM Nokia şi de constructorul auto francez Peugeot sunt în capul listei.

 

ZIUA de CLUJ: Domnule Walter, cum vi s-a părut echipa în meciul cu Videoton?

Florian Walter: A fost un joc bun de antrenament. Am încercat să rodăm cât mai mulţi jucători din echipă. Practic, au jucat cei care nu au evoluat în meciul cu Dinamo. Am avut şi un 11 metri acordat gratuit împotriva noastră, plus că ni s-a refuzat şi nouă unul. Le-am propus maghiarilor să arbitreze Alexandru Tudor, un arbitru cu ecuson FIFA, dar au preferat să aducă unul de prin zonă.

 

Se vede vreo schimbare în bine după instalarea lui Marian Pană?

Eu zic că se vede. Avem nişte lacune, e normal. Echipa trebuie întărită. Avem nevoie de un atacant bun şi de un fundaş dreapta. Unguruşan nu poate face faţă singur acolo. Mai apar accidentări, suspendări, aşa că e nevoie de o dublură pe acel post. Poate e nevoie şi de un fundaş central, rămâne de văzut. Lituanianul Alunderis nu mi-a plăcut, aşa că va pleca. E foarte greoi în mişcări, parcă e în contratimp. Nici nu ştiu cum a jucat atâtea meciuri în naţională (25 – n.red.).

 

în condiţiile astea, e posibil să reluaţi tratativele pentru Bonatti?

E mai greu cu el. Nouă ni s-a spus, în iarnă, că după şase luni devine jucător liber, dar situaţia s-a dovedit diferită şi mult mai complicată. Cei de la Lumezzane, clubul de care aparţine, şi-au dat seama că-l dorim şi au umflat preţul. Rămâne de văzut. încă nu e închisă pista. S-a văzut şi azi (sâmbătă – n.red.) că Cvirik nu e pus la punct cu pregătirea fizică. A avut câteva intervenţii greşite, dar ne bazăm pe el. E un fotbalist cu experienţă care a înscris 30-31 de goluri în carieră. De fapt, noi mizăm şi pe reuşitele din fazele fixe, iar el cred că ne va ajuta. Belosevic e şi el un câştig, face foarte bine ambele faze. Mă bucur că echipa a jucat bine şi pe căldură (meciul cu Videoton s-a disputat pe o temperatură de peste 30 de grade – n.red.) pentru că asta ne va aştepta şi la Alba Iulia încă vreo două luni.

 

De la Dinamo e posibil să mai luaţi jucători?

Am vorbit despre această posibilitate cu Borcea şi Andone. Ei mi-au dat o listă cu 10 jucători care nu mai intră în vederile lor. Rămâne de văzut ce putem lua. Mărgăritescu nu ne-a interesat, nu vrea Andone să-l lase să plece. Să vedem zilele astea pe cine luăm de acolo. Sunt câteva nume interesante.

 

Cum l-aţi convins pe Boştină să vină?

Boştină e un jucător foarte serios, un profesionist adevărat, plus că e şi genul de om care-şi dă interesul. Nu e un om cu fiţe, nu se crede o mare vedetă. Mă cunoştea şi pe mine şi asta a contat. L-a luat lângă el, în cameră, pe Tobă, îi explică tot timpul ce şi cum să facă, îl încurajează pe teren. Vorbeşte cu ei, cu Acosta conlucreză bine. Cred că e un mare transfer.

 

Mergeţi pe jucători transferaţi definitiv sau înclinaţi şi pe împrumuturi?

Maximum doi voi lua împrumut, dacă va fi nevoie. Vreau fotbalişti care să aparţină de “U”, care să-şi dea sufletul. Asta mă interesează pe mine. Nu vreau jucători care să se plimbe pe teren. Aşa a fost şi cu Onicaş. Am vrut să-l aducem, dar Steaua l-a oferit doar împrumut, de aceea am renunţat la el.

 

Cum decurge colaborarea dintre Dulca şi Pană, din ce aţi observat până acum?

Eu spun că merge bine. Am văzut că discută foarte mult, se consultă în permanenţă. Eu nu vreau să-i încurc, aşa că stau departe. Sezonul trecut m-am implicat mai mult, am stat pe bancă, dar acum e altceva.

 

Practic, cine are răspunderea rezultatelor, Pană sau Dulca?

Normal că Pană. El se ocupă de tactică, de tot, iar Dulca antrenează echipa. Eu i-am lăsat să-şi împartă sarcinile, dar Pană e cel care răspunde. L-am vrut la echipă după ce am văzut cum joacă Mioveniul, mi-a plăcut foarte mult. Jucau un fotbal foarte spectaculos şi direct pe poartă. îmi place că jucătorii îi ascultă tot timpul, îşi dau interesul şi îi respectă pe amândoi. Se vede asta în modul în care decurg antrenamentele.

 

Rămâne marea problemă a terenurilor de antrenament...

Ne vom pregăti pe stadionul de la “Clujana” şi, când putem, în Parcul “Iuliu Haţieganu”. Există şi proiectul din comuna Feleacu. Am discutat cu primarul de acolo, e un plan pe termen mai lung, probabil pe următorii doi, trei ani.

 

în perioada aceasta de recesiune economică, credeţi că veţi reuşi să mai aduceţi vreo companie lângă echipă, măcar în calitate de sponsor?

Avem discuţii avansate cu Orange, Peugeot, Nokia şi Veka şi sper ca până săptămâna viitoare să avem răspunsul final. E greu să atragi sponsori în această perioadă. Noi am purtat discuţii cu mai multe companii şi acum aşteptăm un răspuns. Adevărul e că multe echipe stau foarte prost din punct de vedere financiar.

 

Cam la cât estimaţi bugetul pe viitorul sezon?

Ne învârtim în jurul sumei de 3,5 milioane de euro. Cam atât cred că avem nevoie. E foarte dificil, mai ales în această perioadă. Sunt probleme la toate echipele, deci şi la noi. Gândiţi-vă că Universitatea Cluj e susţinută financiar exclusiv de Romprest Service, atât. Nu mai e nimeni atât de naiv încât să mai investească în fotbal, mai ales acum.

 

Echipele din România nu stau chiar pe roze financiar...

Păi, uitaţi-vă ce transferuri s-au făcut. Practic, în sezonul viitor vedem aceleaşi feţe. Nimeni nu mai vinde jucători, nu vin bani în ţară, şi atunci e greu să mai investeşti. Există chiar pericolul să vedem echipe care se vor retrage din cauza problemelor financiare. Impresarii sunt singurii care mai câştigă pentru că se iau doar jucători liberi de contract. Viitorul nu sună prea bine.

 

Cât de aproape aţi fost să-l convingeţi pe Mihai Stoica să vină la “U”?

Cu Mihai am avut o discuţie la o petrecere organizată de Dumitru Dragomir. I-am zis mai în glumă, mai în serios, că am zugrăvit casa, am finisat tot în interior, şi îl aştept să-şi ia cheile. Mi-a spus că nu se ştie niciodată, aşa că orice e posibil. Mihai Stoica e un profesionist adevărat, să vedem ce se va întâmpla.

 

1.500 de euro lunar, chiria la Alba Iulia

 

Finanţatorul Universităţii a dezvăluit că pentru închirierea arenei “Cetate” din Alba Iulia va plăti o chirie lunară de 1.500 de euro. “Plătim 1.500 de euro pe lună şi ne bazăm şi pe aportul personalului de acolo, ceea ce e excelent. Probabil că echipa va pleca cu două sau trei zile înainte de meci. Sunt costuri mari, cu cazare, cu deplasări, dar n-avem ce face. Mizăm mult pe sprijinul fanilor. Chiar am avut o întâlnire cu ei şi le-am spus să fie civilizaţi acolo. Am discutat şi cu domnul Tişe (Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj – n.red.) şi m-a asigurat că va face tot posibilul ca lucrările la stadion să se încheie până anul viitor”, a spus Walter.

 

“Dacă se renunţă la convenţiile civile, fotbalul românesc se închide”

 

Florian Walter va face parte dintr-o delegaţie a sportului autohton care va purta discuţii cu reprezentanţii guvernului şi ai Ministerului de Finanţe asupra măsurii de a se renunţa la convenţiile civile pe care sunt plătiţi, în general, sportivii.

 

Walter spune că, dacă se ia o astfel de măsură, cluburile intră în faliment. “TVA s-a majorat! Am plecat cu TVA de 19 la sută din ţară şi mă întorc la 24 la sută. Există pericolul să se renunţe la convenţiile civile. în acel moment, e clar că fotbalul românesc şi tot sportul se duc de râpă. Dacă ajungem să plătim un impozit de 70 la sută pe un salariu de 5.000 de euro, în două săptămâni închidem prăvălia şi tot fotbalul românesc. Am ridicat această problemă chiar la ultimul Comitet Executiv. Mircea Sandu (preşedintele Federaţiei Române de Fotbal – n.red.) a propus să mergem într-o delegaţie la Ministerul Finanţelor, la guvern, şi să discutăm această problemă. Dacă s-ar promulga o asemenea lege, ar însemna sfârşitul sportului românesc”, a conchis Walter.

 

Comenteaza