Ştirile REALITATEA TV Cluj din 12 octombrie VIDEO
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 13 Oct 2011, 11:15
- Transcript RTV Cluj
- Ascultă știrea
Atenţie la viroze
Atenţie la vremea rece. Virozele sunt în toi. Numai în prima săptămână din luna octombrie au fost înregistrate la nivelul judeţului Cluj peste 2.200 de cazuri. Medicii ne sfătuiesc să nu recurgem la automedicaţie şi mai ales la antibiotice.
Răcirea vremii aduce după ea şi creşterea numărului de viroze.
SINCRON: DORINA DUMA, director DSP Cluj: Ne confruntăm cu infecţii acute de căi respiratorii....2200 de viroze
Medicii şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică ne sfătuiesc să nu luăm medicamente fără consultaţia medicului, mai ales antibiotice.
SINCRON: DORINA DUMA, director DSP Cluj: Să se vitaminizeze, multe legume, multe fructe, să evite aglomeraţiile, iar dacă sunt bolnavi să se izoleze
De teama virozelor, o parte dintre clujeni şi-au luat deja măsuri de precauţie.
VOXURI: Pentru gripă mănânc mere, foarte multe mere
De obicei iau vitamina C şi echinaceea toamna
E schimbarea de temperaturi, nu se îngrijesc, e trecerea de la o perioadă caldă la una mai rece
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că situaţia este asemănătoare cu cea de anul trecut, când în prima parte a lunii octombrie au fost înregistrate peste 2000 de cazuri de viroze.
Se dă căldură
Clujenii pot să îşi depună de astăzi dosarele pentru a primi ajutoare de încălzire. Ca noutate, din acest sezon rece, plafonul maxim de venituri pentru cei care beneficiează de aceste ajutoare a crescut de la 600 de lei la aproape 770 de lei pe membru de familie. Tot de astăzi regia de termoficare a început furnizarea energiei termice în apartamentele clujenilor.
Clujenii pot procura formularul tipizat pentru ajutoarele de încălzire de la sediul Regiei de Termoficare sau îl pot descărca direct de pe site-ul municipalităţii.
sincron SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: acestea pot fi depuse la RAT de asociaţiile de proprietari în orice zi a săptămânii într-un program între 8 şi 15 sau chiar la sediul primăriilor de cartier la orele prânzului pentru ajutoarele din luna noiembrie cererile se pot depune până în 20 noiembrie.
Pe de altă parte Regia Autonomă de Termoficare a anunţat că de astăzi începe furnizarea energiei termice pentru clujenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.
EMIL MIRON director RAT Cluj: practic în jurul orelor 16 centralele vor fi setate şi va fi pornită furnizarea. în 2, 3 ore vom atinge parametri normali de funcţionare pentru fiecare dintre obiective. suntem pregătiţi cu toate echipele se service, cu toţi specialişti.
Anul trecut peste 8.300 de clujeni au beneficiat de ajutoarele de încălzire, suma totală alocată fiind de şi 1,5 milioane de lei.
Promovare turistică
Primăria Cluj-Napoca a început derularea proiectului european "La Pas Prin Oraşul Comoară" în valoare de aproape 250.000 de euro. Proiectul urmăreşte în principal promovarea Clujului în România prin campanii publicitare şi organizarea de evenimente.
Campaniile publicitare se desfăşoară în Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Braşov şi Constanţa unde sunt amplasate panouri menite să suţină Clujul pentru titlul de capitală culturală europeană. De asemenea au fost realizate materiale de promovare, pliante şi broşuri în 6 limbi de circulaţie internaţională. Pe de altă parte, până la finele acestui an vor fi realizate şi patru clipuri de promovare care au ca temă principalele monumente istorice ale Clujului, muzeele oraşului, Grădina Botanică şi Parcul Etnografic „Romulus Vuia", dar şi un film de prezentare a oraşului cu o durată de 30 de minute. Promovarea turistică se va realiza şi pe internet.
Gata de numărătoare
1600 de operatori vor participa la Cluj Napoca la recensământul general al populaţiei care se desfăşoară între 20 şi 31 octombrie.
Oraşul a fost împărţit în 1500 de sectoare. Peste 3500 de clujeni s-au înscris să fie recenzori, dar numai circa 1600 s-au prezentat la sesiunile de pregătire. În timpul recensământului aceştia vor trebui să acopere circa 100 de locuinţe fiecare. Recenzorii trebuie să se legitimeze cu un formular special în momentul în care se prezintă la uşa clujenilor. Aceştia au de completat 8 chestionare, durata estimată fiind de 40 de minute pentru fiecare unitate locativă. Pentru munca depusă recenzorii vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi.
Cresc bursele
Numărul elevilor care primesc burse va creşte la Cluj cu 43% faţă de anul şcolar trecut. Astfel peste 2800 de elevi din municipiu vor primi burse de merit, de studiu sau de ajutor social.
Municipalitatea a decis şi creşterea cuantumului pentru fiecare tip de bursă în parte. Astfel bursa de merit va fi de 90 de lei pe lună, cea de studii de 70 de lei, iar cea de ajutor social de 60 de lei lunar.
sincron SORIN APOSTU, primar Cluj-Napoca: este pentru prima dată când CL stabileşte atât numărul elevilor cât şi cuantumul burselor, bursele vor fi crescute. în total pentru un an şcolar avem nevoie de 20 mld de lei vechi din bugetul local pentru a acorda aceste burse în condiţiile în care în cluj sunt peste 33.000 de elevi.
Bursele de studiu şi de merit se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul susţinerii evaluărilor naţionale, în timp ce bursele de ajutor social se acordă şi în perioada vacanţelor. Anul trecut au beneficiat de aceste burse puţin peste 2.000 de elevi clujeni.
Dezastru la Barou
Dezastru la examenul de admitere în Barou. Două treimi dintre cei care au dorit să devină avocaţi, au picat proba eliminatorie. Din cei 300 de candidaţi, puţin peste 100 au completat corect cele 70 de întrebări ale testului-grilă şi au reuşit să treacă în etapa următoare.
Cei nemulţumiţi de rezultate au timp până mâine să depună eventuale contestaţii, iar rezultatele finale vor fi afişate câteva zile mai târziu. Pe 17 octombrie va avea loc examenul scris la drept civil si drept procesual civil. O zi mai tarziu candidatii vor sustine proba scrisa despre organizarea şi exercitarea profesiei de avocat si apoi proba de drept penal si procesual penal.
Cămătăria, pedepsită
Dacă faci camătă, rişti să faci şi închisoare! Proiectul de lege care interzice activitatea de cămătărie, iniţiat de deputatul Mircia Giurgiu, a fost adoptat astăzi pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat deputatul clujean.
Parlamentarul clujean a precizat că iniţiativa sa a venit după ce a fost sesizat de mai mulţi păgubiţi din Cluj.
Sincron: prin telefon Mircea Giurgiu, deputat independent - Cămătăria, în urma aprobării acestui proiect de lege, va fi sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 5 ani" - "E vorba de toate persoanele care dau bani cu dobândă, e vorba de persoane fizice, nu ne referim la bănci"
Giurgiu a semnalat că în ultima perioadă cazurile de cămătărie s-au înmulţumit.
Sincron: prin telefon Mircea Giurgiu, deputat independent - "După ce am depus proiectul, au apărut şi cazurile de la Piatra Neamţ, cu fostul şef al poliţiei de acolo care spunea că e normal să se dea bani cu împrumut, cu cămătărie, deasemenea acum la Giurgiu s-a descoperit că e aceeaşi situaţie"
Sport
Revederea campionilor
Inaugurarea Cluj Arena i-a adus din nou împreună pe foştii componenţi ai Generaţiei de Aur. Invitat la eveniment, Gică Hagi s-a întţlnit după meci cu Dan Petrescu, fostul său coleg de la naţionala României. La inaugurare a fost prezent şi un alt fost jucător, Florin Prunea.
Întâlnirea dintre Gică Hagi şi Dan Petrescu a fost una emoţionantă. Cei doi s-au întâlnit imediat după meci în holul arenei sportive şi au stat de vorbă câteva minute
SINCRON GICĂ HAGI. Noi vorbim, frumoasă ca întotdeauna. Colegi, prieteni, aşa că.... Mă bucur că-i merge bine şi a făcut din Kuban o echipă puternică, o echipă organizată, serioasă şi foarte disciplinată pe teren.
SINCRON DAN PETRESCU: Îmi pare bine că a venit dar aş fi vrut să stau mai mult cu el.
Dan Petrescu şi Gică Hagi au fost colegi în naţionala României şi au jucat împreună cu ceilalţi componenţi ai "generaţiei de aur" la turneele finale ale campionatelor mondiale şi europene din anii 90.