Ştirile REALITATEA TV Cluj din 13 octombrie
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 14 Oct 2011, 13:55
- Transcript RTV Cluj
- Ascultă știrea
Magistraţii iau atitudine
Magistraţii clujeni iau atitudine faţă de acuzaţiile de corupţie aduse unor magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Filiala din Cluj a Asociaţiei Magistraţilor , împreună cu Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, cer soluţionarea cu rapiditate a cauzelor în care sunt implicaţi judecători şi procurori, dar şi demisia magistraţilor cu funcţii de conducere implicaţi în scandaluri de corupţie.
Cazul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cercetaţi de procurorii anticorupţie nu a rămas fără ecou în rândul magistraţilor clujeni. Ei susţin că astfel de suspiciuni afectează întregul sistem judiciar şi cer soluţionarea cu rapiditate a unor astfel de cauze. Judecătorii clujeni susţin eliminarea pensiilor speciale pentru judecătorii sau procurorii condamnaţi pentru fapte de corupţie.
Andreea Chiş, preşedinte AMR Cluj. Acei judecători care au fost condamnaţi în dosare să beneficieze de o astfel de pensie
Pe lângă eliminarea pensiilor speciale , magistraţii clujeni cer şi demisia judecătorilor şi a procurorilor asupra cărora planează suspiciuni de corupţie. Potrivit acestora, un astfel de gest ar demonstra integritate şi verticalitate
Andreea Chiş, preşedinte AMR Cluj: O suspiciune de corupţie aruncă o pată asupra interesului tău personal
O altă măsură pentru curăţirea sistemului judiciar ar fi şi modificare procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât toţi candidaţii să aibă şanse egale şi să fie asigurată obiectivitatea şi transparenţa numirii.
Victime ale sistemului
Zeci de copii din satele clujene Gădălin şi Vişea riscă să nu mai poată ajunge la scoală. Şoferul microbuzului care-i transporta la cursuri s-a pensionat şi nu va fi înlocuit, întrucât posturile sunt blocate de Guvern. De circa o lună, copiii merg la şcoală doar datorită bunăvoinţei unuia dintre părinţi.
Claudia Romitan, corespondent Realitatea TV: 20 de copii din Gădălin şi Vişea vin zilnic circa 14 km cu acest microbuz până la şcoala din Jucu. Ei nu ştiu cât vor mai avea asigurat acest transport din cauză că şoferul s-a pensionat.
În ultimul timp, totul se face prin bunăvoinţa unuia dintre părinţii copiilor care face muncă voluntară.
Dan Chiorean, şofer microbuz: am doi copii unul la grădi unul la şcoală şi având în vedere că-s părinte am zis să fac gestul ăasta pentru şcoală în vederea deblocării postului.
Omul însă că nu mai poate continua decât până la 1 noiembrie, apoi nu se ştie cum vor mai ajunge copiii la şcoală. Unii dintre părinţi nici măcar nu ştiau că şcoala nu l-a angajat încă pe şofer.
vox: copiii, e departe de aici şi până la Jucu, nu-s mulţi copii dar totuţi nu avem cu ce să-i transportăm.
sunt părinţi care au maşini dar nu pot să îi transporte.
nu ne-o zis nimica nu ne-a chemat la şcoală n-am vorbit, pe el l-a băgat de la începutul anului şi de atunci tot i-o dus.
Reprezentanţii inspectoratului spun că rezolvarea este la minister.
Horia Corches, purt. cuv. ISJ Cluj: momentan posturile sunt blocate, toate posturile vacantate, noi vom ţine cont şi prioritatea noastră sunt şoferii de microbuze în zonele în care nu există posibilitatea de transport. până la momentul în care ministerul va aproba aceste deblocări credem că soluţiile trebuie găsite la nivelul comunităţii locale.
Stresaţi la muncă
Stresul la muncă a devenit ciuma secolului 21. O spun cercetătorii care au constatat că tot mai multe persoane se confruntă cu perioade prelungite de stres la locul de muncă, din cauza crizei economice devenite din ce în ce mai apăsătoare. Care sunt cei mai afectaţi angajaţi clujeni şi ce spun autorităţile despre asta vedeţi în materialul următor.
Poate nu toate persoanele care trec acum pe stradă sunt foarte stresate la locul de muncă, însă cert este că aceia care lucrează în domenii precum IT, consultanţă financiară, bănci sau contabilitate sunt cei mai solicitaţi.
Într-un singur an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a verificat 56 de companii, cu un număr total de peste 3000 de angajaţi. Din cauza stressului la locul de muncă, o parte dintre angajatori au fost amendaţi cu 13,500 de lei.
Emilian Roşca, director ITM Cluj: Sunt companiile care la momentul respectiv aveau cele mai multe sesizări la ITM legate de condiţiile de stres. Din cauza surmenajului ar putea duce inclusiv la boli
Experţii susţin că persoanele supuse stressului pe o perioadă mai mare de patru săptămâni prezintă un risc crescut de afecţiuni cardiace sau digestive, fumează, beau alcool sau mănâncă excesiv. De asemenea, stressul poate duce la schimbări de comportament: iritare accentuată şi pierderea simţului umorului. Cu toate acestea, clujenii nu şi-ar reclama angajatorii pentru condiţiile de muncă.
VOXURI:Şi locul de muncă unde sunt acum angajată presupune mult stres, dar nu m-aş duce
Când te angajezi ar trebui să cunoşti toate condiţiile ...dacă nu îţi convine poţi renunţa.
Plata prin sms
Clujenii vor putea din primăvară să plătească parcarea printr-un simplu sms. Aşadar, în loc să aştepte pentru a putea cumpăra un tichet, ei vor face plata direct de pe telefon. Mai mult, tarifele vor rămâne aceleaşi. Cum funcţionează totul aflaţi din reportajul următor.
Adio tichete de parcare, asta pot spune clujenii care vor putea plăti parcarea printr-un simplu sms. Trimite un mesaj la un număr scurt cu zona în care se află plus numărul de înmatriculare şi plata a fost făcută
Prin acest proiect, primăria Cluj-Napoca doreşte să elimine timpul pierdut la automatele din parcări
Andrada Rarău, reprezenant Primăria Cluj-Napoca: Proiectul a fost licitat în 6 octombrie, acum studiem ceea ce oferă cei doi ofertanţi
Când sistemul va fi funcţional, şoferii vor putea scăpa uşor de amenzi.
Bianca Suciu, corespondent Realitatea Tv Cluj: Dacă sunteţi foarte ocupaţi şi uitaţi că expiră perioada pentru care aţi plătit parcarea, acest sistem vă trimite un sms prin care vă anunţă cu 5 minute înainte să se termine, iar apoi puteţi să prelungiţi din nou perioada printr-un alt sms
Andrada Rarău, reprezentant Primăria Cluj-Napoca: Poliţiştii locali vor avea un dispozitiv PDA prin care după introducerea numărului de înmatriculare al maşinii pot intra într-o bază de date.
Taxa de parcare va rămâne nemodificată după implementarea noului sistem, care va funcţiona în paralel cu sistemul actual de plată.
În top la restanţe
Clujenii, în topul restanţierilor la bănci. Românii înregistrează datorii din ce în ce mai mari la creditele bancare. La finele verii, valoarea lor se ridica la peste 20 de miliarde de lei. Într-un top al judeţelor cu cei mai mulţi datornici, Clujul ocupă locul al doilea.
Potrivit clasamentului realizat de econtext.ro, la nivelul întregii ţări, soldul restanţelor la împrumuturile în moneda naţională era în august de circa 9 miliarde lei, iar la creditele în valută suma echivala cu peste 11 miliarde de lei. Evident, cel mai mare restanţier este municipiul Bucureşti, cu peste 7 miliarde de lei, adică circa o treime din totalul datoriilor.
Topul judeţelor la restanţe credite bancare
sursa: econtext.ro
1. Bucureşti 7337 milioane lei
2. Cluj 984,9 milioane lei
3. Timiş 831,5 milioane lei
4. Constanţa 762, 4 milioane lei
5. Braşov 749,1 milioane lei
Cele mai mici restanţe la bănci le au locuitorii judeţului Teleorman cu aproape 68 de milioane de lei. În schimb aproape toate judeţele Transilvaniei au intrat în primele 25 de locuri.
Claudia Romitan, corespondent Realitatea TV: Clujenii ocupă un loc fruntaş deloc de invidiat în topul judeţelor cu restanţe la bănci. Astfel judeţul nostru se află pe locul doi iemdiat după capitală cu un total de 984 de milioane de lei bani pe care populaţia îi datorează în lei sau în valută către diferite bănci.
Clasamentul judeţelor cu restanţe la bănci a fost realizat pe baza datelor unui raport al Băncii Naţionale a României.
Haine pentru iarnă
Rămânem în acelaşi registru al răcirii vremii. Imaginea iernii trecute este încă proaspătă în amintirea multora: zăpada, nămeţii şi zilele geroase. Astfel că e cazul să ne gândim de pe acum cum ne putem adapta din punct de vedere al vestimentaţiei.
Ciprian Aron, corespondent Realitatea TV: Oferta magazinelor de îmbrăcăminte pentru sezonul rece este foarte bogată. Gecile şi hainele pot ajunge până la 700 de lei. Eu am ales o variantă ceva mai ieftină. foarte important pentru lunile de frig e să nu uităm de căciulă şi de fular. În caz contrar nu putem spera decât la o iarnă mai caldă.
Nu doar îmbrăcămintea este la mare căutare, ci şi încălţămintea.
Ciprian Aron, corespondent Realitatea TV: Şi pentru că iarna vine cu zăpadă, foarte importante sunt încălţările, care pot să reziste la orice temperatură şi în orice condiţii. Bocancii de exemplu, pornesc de la 200 şi ajung la 500 de lei.
Ce-i drept, preţurile nu sunt foarte mici, dar lumea a început deja cumpărăturile pentru iarnă. Comercianţii ne dau, totuşi, şi-o veste bună: unele produse s-ar putea ieftini substanţial odată cu promoţiile care vor avea loc înainte de perioada sărbătorilor.