Ştirile REALITATEA TV Cluj din 4 octombrie VIDEO

Ştirile REALITATEA TV Cluj din 4 octombrie VIDEO
ziuadecj.ro vă prezintă Ştirile REALITATEA TV Cluj din 4 octombrie.

Grevă la Nokia

Tensiune maximă la Nokia, după ce compania a anunţat că pleacă de la Jucu. Aproximativ 400 de muncitori din fabrică, angajaţi ai unor firme subcontractate de Nokia, au întrerupt spontan munca în această dimineaţă. Protestul declanşat de cei care au contracte de muncă pe perioadă determinată a fost o reacţie la anunţul că vor mai lucra doar până la finalul lunii octombrie. Oamenii şi-au reluat activitatea după aproximativ o oră şi numai după ce li s-a promis că vor rămâne angajaţi până la finele anului.

Protestul spontan a fost declaşat după ce angajaţii au fost anunţaţi că cor mai lucra doar până la sfârşitul lunii. Timp de 40 de minute, activitatea în Divizia Accesorii a fabricii Nokia a fost complet paralizată.

SINCRON: VALENTIN ILCAŞ, lider de sindicat Nokia: Au fost adunaţi într-o sală şi lămuriţi, cât de lămuriţi sunt nu pot să ştiu. Cert este că situaţia lor este sub semnul întrebării..poate vor rămâne şi ei până la sfârşitul lunii decembrie, poate vor pleca mai repede

Ei au primit totuşi promisiunea că vor fi păstraţi până la sfârşitul lunii decembrie ca angajaţii direcţi ai fabricii de la Jucu. Instituţiile statului nu pot face, însp, mare lucru pentru cei care au semnat contracte de muncă pe perioadă determinată.

SINCRON: DANIEL DON, director AJOFM Cluj: Oamenii trebuie să înţeleagă, ei au fost de acord să semneze un contract pe perioadă determinată...trebuie să învăţăm să ne vindem

Săptămâna trecută, Nokia a anunţat că va închide fabrica de la Jucu. Mai marii companiei finlandeze au declarat că producţia de telefoane made in Jucu va mai continua până în luna decembrie, după care angajaţii vor fi trimişi în concediu platit până la sfârşitul lunii martie 2012, după care vor fi trimişi în şomaj.


Contract "la secret"

Autorităţile judeţene aşteaptă OK-ul privind desecretizarea contractului cu Nokia, pentru a verifica modul în care finlandezii i-au respectat clauzele. Comisia constituită săptămâna trecută de Consiliul Judeţean, în urma anunţului privind închiderea fabricii de la Jucu, se va întruni prima dată în zilele următoare.

Comisia trebuie să verifice în amănunt ce prevede contractul în care Consiliul Judeţean este parte, pentru a putea vedea în ce măsură este posibilă recuperarea investiţiei de 15 milioane de euro efectuate în Parcul industrial Tetarom III pentru viabilizarea zonei, atunci când Nokia s-a instalat la Jucu.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Consiliul Judeţean Cluj: ne vom întâlni în formula aprobată de plen, vom decide inclusiv legat de contract, vom analiza clauzele contractuale şi vom ajunge la o concluzie finală după ce vom discuta cu toţii.

În prezent, secretarul judeţului trebuie să determine dacă legea permite desecretizarea contractului cu Nokia, în condiţiile existenţei unor prevederi legislative contradictorii, care nu au putut fi clarificate până acum.


Doliu economic

Investitorii pleacă, problemele rămân. Marile companii care au părăsit Clujul grevează economia judeţului de sute de milioane de euro. În plus, mii de oameni rămân fără serviciu. Nokia este ultimul şi cel mai inportant dintre investitorii care au ales să pună lacătul pe afacerea deschisă la Cluj.

STAND-UP: BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea Tv Cluj: Startul a fost dat de Ursus care în toamna anului trecut a anunţat închiderea fabricii care avea o tradiţie de 132 de ani la Cluj-Napoca. Apoi a urmat un an negru pentru economia clujeană: au pleacat ING, Nokia, iar Bechtel şi-a părăsit şantierul

Deschis cu mare fast toamna trecută, centrul regional de servicii al ING se anunţa una din cele mai importante investiţii străine în Cluj. Aici urmau să lucreze peste 1000 de persoane, din care aproape 200 au fost deja angajate. La numai jumătate de an însă, conducerea ING a decis închiderea centrului şi relocarea tutror operaţiunilor în ţările de origine. O altă investiţie mult-aşteptată, dar care nu s-a mai realizat, este Nokia Village de la Jucu. Acolo urmau să vină mai mulţi investitorii, companii furnizoare ale gigantului finlandez Nokia. Din întreg proiectul s-a materializat însă doar fabrica de telefoane, închisă şi ea. Acum peste 2000 de oameni vor intra din martie 2012 în şomaj.

SINCRON: DANIEL DON, director AJOFM Cluj: Am mers către Nokia, i-am identificat totul îi ideea să îi replasăm în câmpul muncii..pe care o să-l facem, sunt deja ocupaţi


Bursa căminelor

Vânzarea locurilor din căminele studenţeşti este la modă în aceste zile. Un loc ajunge la sume cuprinse între 150 şi 250 de euro. Multe dintre aceste tranzacţii se fac cu complicitatea administratorilor de cămin, care îşi primesc şi ei partea. Reprezentanţii studenţilor spun că aceste practici sunt interzise, iar cei prinşi riscă să-şi piardă locul în cămin, dar şi bursele.

La o simplă căutare pe internet putem observa că oferta este variată. Sunt scoase la vânzare atât locuri în căminele din complexul studenţesc Haşdeu, dar şi în Observator sau Economica 2.
De exemplu, un loc în căminele din Observator poate fi cumpărat cu 150,200 sau chiar 250 de euro.

CONVORBIRE TELEFONICĂ VÂNZĂTOR-REPORTER
Cât costă în primul rând locul? 200 de euro plus regia de cămin pe care am plătit-o.

CONVORBIRE TELEFONICĂ VÂNZĂTOR-REPORTER
student: E ilegal, practic, eu am legitimaţie mi-au pus poza mea, dar o să o punem pe a lui, dar cam atât, să aibă grijă şi va fi ok....dar vorbim şi cu administratorul? Nu, e fără să ştie.
Dacă în acest caz tranzacţia se face fără implicarea administratorului, în alt caz, cei care vând includ în preţ şi partea acestuia.

CONVORBIRE TELEFONICĂ VÂNZĂTOR-REPORTER
student: Ai putea să discuţi cu cineva de la cămin, pentru că acum e cu legitimaţiile astea noi, cu poză. La administrator te referi. Da, eu voiam să dau 20-30 de euro administratorului.
Un student care vrea să cumpere un loc în cămin ne explică motivul pentru care bătaia este atât de mare.

CONVORBIRE TELEFONICĂ CUMPĂRĂTOR-REPORTER
Era mai ieftină varianta decât chiria? Da, în cămin închiriezi pe toată perioada, chiria o plăteşti lunar.
Cei care recurg la astfel de practici îşi asumă şi riscuri

SINCRON: ANDREI CIUBUC, prefectul studenţilor UBB: Îşi pierd dreptul de a sta în cămin în anul 2011-2012, de asemenea îşi pierd dreptul de a mai beneficia de cămin...de a primi o bursă

Până acum au fost depistate trei astfel de cazuri, printre care şi directorul de resurse umane de la Studcard.


A rămas fără "motor"

Viceprimarul din Turda a rămas fără motocicleta sa de lux, în valoare de aproximativ 15.000 de euro. În urmă cu câteva zile, el a mers pentru prima dată cu motocicleta, la o sală de sport. A avut însă ghinion: hoţii i-au furat motocicleta la doar câteva minute după ce s-a dat jos de pe ea.

Proprietarul motocicletei spune că a plecat cu prietenii la o partidă de volei, de la ora 20. Motocicleta a fost parcată în faţa sălii de sport.

sincron MIRCEA IRIMIE, viceprimar Turda: pentru prima dată m-am deplasat cu motocicleta acolo, am parcat-o lângă sala de sport, am participat două ore la sport, iar în momentul când am ieşit am constatat că a dispărut motocicleta.

Viceprimarul crede că cel mai probabil furtul a avut loc între orele 20.30 şi 20.45 pentru că imediat după aceea s-a aprins iluminatul public. Motocicleta avea ghidonul blocat astfel că hoţii probabil au apelat la o platformă sau dubă pentru a o ridica din parcare. Mircea Irimie a alertat imediat poliţia.

sincron MIRCEA IRIMIE, viceprimar Turda: am sunat la 112, am anunţat faptul că a dispărut poliţia s-a deplasat , în viteză a sosit la faţa locului s-au luat probe s-a făcut constatarea ştiu că s-a anunţat pe o zonă mai largă cum ar fi alba, mureş, cluj, huedin şamd această întâmplare.

Motocicleta are o valoare de circa 15.000 de euro, şi în toată ţara există doar 20 de astfel de exemplare. Poliţia derulează în prezent o anchetă pentru a-i prinde pe hoţi.


Vor altă încadrare

Interlopul Gore, cercetat pentru că a înjunghiat un brancardier de la Unitatea de Primire Urgenţe, ar putea scăpa de acuzaţia de tentativă de omor. Avocaţii acestuia au obţinut un raport medico-legal din care rezultă că brancardierului nu i-a fost pusă viaţa în pericol. Pe baza acestui act, apărătorii vor cere schimbarea încadrării juridice în vătămare corporală, o infracţiune mai puţin gravă şi pedepsită mult mai blând.

Raportul de expertiză medico-legală emis de IML Cluj arată că leziunile produse brancardierului au necesitat între 55 şi 58 de zile de îngrijiri medicale, dar că acestea nu i-au pus în pericol viaţa. În aceste condiţii, avocaţii lui Gore au cerut schimbarea acuzaţiei de tentativă de omor adusă clientului lor.

SINCRON MONICA DAIRATANI, avocatul lui Gore: Ar fi o vătămare corporală şi atunci sigur că şi pedeapsa ar fi mai mică şi raportat la faptul că pentru vătămare corporală se poate împăca cu partea vătămată

Interlopului i-a fost făcută şi o expertiză psihiatrică iar primele concluzii arată că acesta a avut discernământ atunci când l-a atacat pe brancardier. Chiar şi în aceste condiţii, apărătorii lui Gore susţin că vina pentru cele petrecute nu este doar a acestuia.

SINCRON MONICA DAIRATANI, avocatul lui Gore: Atât timp cât înainte cu trei zile el se ducea la spitale şi spunea că îi sub influenţa unor substanţe toxice, că nu ştie de unde şi nu s-a luat atitudine. Sistemul din România este de vină, pentru că când se duce o persoană la spital care arată că nu-i în deplinătatea facultăţilor mintale, ar trebui să se ia atitudine şi să îl interneze pentru o noapte, două.

Gore a fost adus astăzi, din nou, în faţa magistraţilor Tribunalului Cluj, care au judecat cererea procurorilor de a-i prelungi arestul preventiv. O decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil, mâine dimineaţă.


Licitaţie contestată

Primăria nu ştie încă cine se va ocupa de spaţiile verzi din Cluj-Napoca. Deşi ambele sectoare ale oraşului au fost câştigate la licitaţie de compania Rosal, controlată de deputatul PDL Silviu Prigoană, ceilalţi competitori au depus contestaţii.

La licitaţia organizată în această vară au fost depuse trei oferte. Iniţial doar una dintre firme, Rasimo a contestat rezultatul anunţat de primărie astfel că municipalitatea a sperat că va putea încheia totuşi contractul. Însă ulterior a venit şi a doua contestaţie.

sincron IULIA PERŞA, şef birou mass media: romprest şi rasimo au contestat această licitaţie, noi aşteptăm pronunţarea CNSC pentru a putea încheia contractul cu firma câştigătoare.

Contractul pentru spaţiile verzi vizează concesionarea întreţinerii acestora pentru următorii cinci ani. Până la soluţionarea contestaţiilor, de zonele verzi continuă să se ocupe Rosal şi Rasimo, societăţi care au un contract cu primăria încă din 2005.


Depozit în aşteptare

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a cerut reanalizarea ofertelor la licitaţia pentru construirea depozitului ecologic de deşeuri. La rândul său, Consiliul Judeţean a solicitat instanţei să confirme legalitatea licitaţiei şi să permită încheierea contractului.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe a precizat că, la cererea CNSC, a trimis la Bucureşti toată documentaţia depusă de firma câştigătoare. Contestatarii licitaţiei susţin că unele documente, care dovedesc experienţa similară a câştigătorilor, ar fi false. Acum, Consiliul Judeţean cere Curţii de Apel să soluţioneze acest conflict. Alin Tişe a precizat că, dacă instanţa dă câştig de cauză autorităţilor judeţene, contractul va fi semnat. În caz contrar, comisia va reanaliza ofertele depuse la licitaţie.


Proiecte de milioane

Consiliul judeţean are în derulare, în acest an,proiecte europene în valoare 20 de milioane de euro. Două dintre ele au intrat în faza de contractare, implementarea lor urmând să înceapă luna viitoare.

Este vorba despre Centrul comunitar judeţean şi de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică. De asemenea, alte patru proiecte au fost depuse spre evaluare, iar cel mai important vizează managementul zonei turistice Cheile Turzii şi Cheile Turenilor. Consiliul Judeţean are în pregătire alte şapte proiecte pe AXA 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, ce depăşesc 100 de milioane de lei.


Adopţie de case

13 gospodării din cadrul Muzeului Etnografic vor fi renovate cu sprijinul unor companii locale. Proiectul a fost lansat de Consiliul Judeţean, care doreşte să implice comunitatea locală de afaceri în conservarea obiectelor de patrimoniu aflate în proprietatea muzeului.

Muzeul Etnografic Romulus Vuia este primul muzeu în aer liber din România, care a fost deschis în 1929. Muzeul are în proprietate exponate foarte valoroase, unele datând din 1678. Acum cele mai deteriorate gospodării vor fi renovate.

sincron ALIN TIŞE, preşedinte Consiliul Judeţean Cluj: am lansat un proiect Acasă în transilvania, adoptă o casă. Încercăm să capacităm comunitatea în special mediul de afaceri şi persoanele interesate să se implice într-un asemenea proiect, adoptarea de către aceştia a unei case din muzeul etnografic. sunt case care reprezintă o valoare deosebită unele vechi din 1929.

Nouă dintre aceste gospodării au fost adoptate deja de unele companii precum Banca Transilvania, Tetarom sau Transcarpatica. Valoarea lucrărilor de renovare variază între 40.000 şi 90.000 de lei pentru o gospodărie.


Se apropie Comedy

Filme de calitate, evenimente speciale şi mai ales un nou mesaj pentru public. Acestea sunt atuurile celei de-a treia ediţii a festivalului Comedy Cluj, care va debuta în mai puţin de două săptămâni. În acest an bugetul festivalului va fi de aproape 2 milioane de euro. La Cluj sunt aşteptaţi regizori, scenarişti şi cineaşti din toate colţurile lumii. Zece filme se vor lupta pentru marele premiu al festivalului, iar cunoscuta actriţă Draga Olteanu va primi premiul de excelenţă.

Organizatorii spun că în acest an Comedy Cluj va fi un festival unde doritorii pot viziona producţii de bună calitate. În cele zece zile de festival, clujenii sunt aşteptaţi cu peste 120 de filme din 36 de ţări. Vor fi secţiuni speciale dedicate cinematografiilor europene, o secţiune dedicată ecranizărilor după Caragiale ori secţiuni pentru documentare sau spoturi publicitare.

SINCRON HORAŢIU DAN, managing director: Am încercat să facem o selecţie cât mai compelxă care să ne permită să explorăm toate faţetele comediei. Avem un accent pe comedia dramatică, unul din genurile comediei cele mai generoase şi care se pretează cel mai mult la partea artistică a genului.

Organizatorii nu i-au uitat nici pe viitori cineaşti şi, pentru prima oară, au pregătit o secţiune dedicată academiilor de film din întreaga lume.

SINCRON SORIN DAN, preşedinte Comedy Cluj: Vor veni studenţi din toate colţurile lumii, din Asia, din America, din Europa pentru a se întâlni cu studenţii români, a purta discuţii împreună, a participa împreună la workshopuri, a permite studenţilor să ia contact cu diverse curente cinematografice contemporane.

Comedy Cluj se va desfăşura în acest an între 14 şi 23 octombrie.


Top 3 ziuadecj.ro

Realitatea TV Cluj vă prezintă acum cele mai interesante ştiri de pe site-ul ziuadecj.ro.

Cel mai citit articol a fost o analiză economică: Marii investitori au pus lacăt pe Cluj. Într-un an, Clujul a pierdut mai mulţi investitori importanţi, iar acest lucru dă o grea lovitură economiei judeţului. Pe locul al doilea în topul accesărilor este informaţia că CFR Cluj pierde proces după proces cu jucătorii cărora le-a redus unilateral contractele. Ştirea că angajaţii Nokia au intrat astăzi într-o grevă spontană este pe locul al treilea. ziuadecj.ro este principalul site de ştiri quality din Cluj şi vă prezintă cele mai interesante informaţii în timp real.

 

 

Etichete
Comenteaza