Video TRENUL METROPOLITAN - 8 stații noi! Licitația, trimisă spre SEAP / Câți bani pune Primăria Cluj-Napoca, câți CJ Cluj și CFR SA

TRENUL METROPOLITAN - 8 stații noi! Licitația, trimisă spre SEAP / Câți bani pune Primăria Cluj-Napoca, câți CJ Cluj și CFR SA

Municipiul Cluj-Napoca și Compania Națională de Căi Ferate vor încheia un parteneriat pentru realizarea proiectului trenului metropolitan pe relația Gilău - Florești - Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida.

''Am demarat procedura de licitație pentru realizarea infrastructurii trenului metropolitan în SEAP, în jurul datei de 12 mai 2025 vom vedea, după validarea ANAP, dacă mai trebuie ceva acte sau nu. Va fi o perioadă de 60 de zile, minim, pentru depunerea ofertelor. În luna iunie 2025 pregătim licitația pentru achiziționarea de vagoane. 

Acest parteneriat cu CFR SA stabilește contribuțiile financiare ale fiecăruia. Valoarea totală a acestui proiect este de 250 de milioane de euro. Noi avem o contribuție de 2% din cheltuielile eligibile, adică 22 milioane de lei și ceva. Mai este una de 46 de milioane de lei, din cheltuielile neeligibile, pentru comune, care este asumată de Consiliul Județean. Primăria își mai asumă suma de 17 milioane de lei, cheltuieli neeligibile, pentru realizarea de parcări în punctele de îmbarcare/debarcare din oraș. 285 milioane lei este suma asumată de CFR SA pentru modernizarea căii ferate existente'', a declarat edilul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local.

„Se aprobă constituirea parteneriatului pentru implementarea proiectului «Tren Metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida» - etapa I a sistemului de Transport Metropolitan Rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții, Componenta 2 Tren Metropolitan Cluj între Municipiul Cluj-Napoca în nume propriu și în numele și pe seama UAT-urilor Apahida, Baciu, Jucu, Bonțida și Gârbău în temeiul Acordului de asociere nr. 736684/03.10.2024, pe de o parte și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, pe de altă parte”, se arată în proiectul HCL aprobat în unanimitate, cu 24 de voturi pentru. 

Licitațiile pentru lucrările de infrastructură la proiectul trenului metropolitan, precum și pentru achiziția de trenuri, vor fi deschisă în perioada mai – iunie 2025.

Proiectul Tren Metropolitan Cluj constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii existente de cale ferată pentru localitățile beneficiare, cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare, dintre care cinci stații feroviare vor fi modernizate, iar alte opt stații vor fi realizate de la zero. STAȚII NOI! - Câmpenești, Apahida (2 stații, pe lângă cea existentă), Aeroport Cluj-Napoca (cu pasaj de acces), IRA (aici se întâlnește trenul metropolitan cu metroul), Fabricii de Zahăr (pasaj subteran auto), Piața 1 Mai, Hoia.  Lungimea traseului de tren metropolitan va fi de 48,8 km.

De asemenea, lucrările vizează realizarea infrastructurii rutiere și pietonale, și includ patru pasaje subterane pietonale, cu un punct intermodal în zona Aeroportului (stațiile Piața 1 Mai, Fabricii de Zahăr, IRA și Aeroportul Internațional „Avram lancu”). În plus, pe traseul trenului metropolitan vor fi realizate opt parcări auto (stațiile Gârbău, Rădaia, Hoia, Dezmir, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos, Bonțida).

Valoarea totală a lucrărilor este evaluată la circa 250 de milioane de euro și presupune realizarea de stații, tuneluri și pasaje ce vor asigura o conectivitate crescută pentru întreaga zonă metropolitană. Proiectul va fi finanțat prin Fonduri Europene Nerambursabile, alocări din bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor, precum și contribuții din partea bugetelor locale ale municipiului Cluj-Napoca și comunelor Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu și Bontida (CJ Cluj).

 Eșalonarea cheltuielilor este prevăzută pe o durată de trei ani:

•Anul 1: 302.108.323,78 lei (60.696.010,72 euro), reprezentând 26% din investiție;

•Anul 2: 457.244.861,79 lei (91.864.198,54 euro), reprezentând 40% din total;

•Anul 3: 390.562.929,10 lei (78.467.257,83 euro), acoperind 34% din valoarea investiției.

Durata și implementarea proiectului

Proiectul este estimat să fie realizat în 48 de luni, împărțite astfel:

•12 luni pentru procedurile de licitație;

•36 luni pentru proiectare și execuția lucrărilor.

Peste 60.000 de oameni vin zilnic din județ în municipiul Cluj-Napoca pentru a munci sau a studia. În cele mai multe cazuri, naveta este făcută pe șosea, cu mașinile personale sau cu autocare. 

Trenul metropolitan va avea un traseu de 48,8 km și va include 23 de stații, cu o distanță medie de 2,1 km între ele. Garniturile vor circula cu o viteză de 45 km/h, iar durata totală a unei călătorii va fi de aproximativ 65 de minute. Proiectul presupune achiziția a 7 garnituri de tren, inclusiv una de rezervă, fiecare cu o lungime de 70 de metri și o capacitate de 840 pasageri/oră pe direcție. Frecvența va fi de un tren la fiecare 30 de minute în intervalul 06:00–19:00.

Comenteaza