Foto UMF Cluj a inaugurat noul Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului. Investiție de peste 30 de milioane de lei
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iul 2024, 15:59
- Educaţie
- Ascultă știrea
Clădirea „Farmacia B” a UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a fost modernizată și transformată în „Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului”. Valoarea investiției este de peste 30 de milioane de lei.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a finalizat proiectul de modernizare, consolidare și renovare a clădirii „Farmacia B”, care este, începând de astăzi, un modern Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului.
"Astăzi avem, în sfârșit, ocazia fericită de a participa împreună la inaugurarea clădirii cunoscute sub numele de Farmacia B, respectiv Centrul de Cercetare prin Dezvoltarea Medicamentului. Este un proiect pe care fiecare dintre noi l-a avut în suflet, un proiect cu care mi-am început primul mandat, în luna ianuarie anului 2020, un proiect care nu a fost ușor, dar care s-a finalizat cu succes, iată, în acest an", a declarat rectorul UMF Cluj, prof. Anca Dana Buzoianu.
Edificiul, emblematic pentru universitatea clujeană, a fost construit în anul 1913, însă în urma lucrărilor de renovare și modernizare a devenit o institituție de cercetare în acord cu standardele actuale. Clădirea are o infrastructură modernă, cu acces pentru persoanele cu dizabilități, incluzând lifturi, coridoare largi, și grupuri sanitare adaptate.
În cadrul proiectului, o investiție totală este de peste 30 milioane de lei, au fost amenajate 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice, 10 birouri pentru doctoranzi, asistenți, șefi de lucrări și profesori.
"Acest Centru pentru cercetare înseamnă, de fapt, viitorul. Ca să putem să ne menținem în fruntea eșalonului facultăților de Farmacie românești și a universităților medicale aveam nevoie de investiție și de aducere la zi a echipamentelor pentru cercetare și acest lucru s-a realizat în acest proiect, care pune la dispoziție pentru toți, nu numai pentru studenți, dar și pentru doctoranzi, pentru cercetători și pentru cadrele didactice", a adăugat rectorul UMF Cluj.
Echipamente de ultimă generație
Echipamentele cu care este dotat noul centru sunt de ultimă generație la nivel mondial, unele chiar unice în regiune sau în România.
"Dezvoltarea medicamentului este un domeniu în plină ascensiune și care, cred că ne va aduce multe proiecte pe viitor. Există deja multe brevete de invenții pe care le-au realizat colegii noștri de la Farmacie și dorim să și creștem, nu numai transferul tehnologic, ci și valorificarea acestui lucru. Da, putem spune fără să exagerăm deloc că medicamentele viitorului se creează la UMF Cluj-Napoca și rezultatele nu se vor lăsa multă așteptate. Avem cercetători de top care au dorință să facă cercetare în domeniul medicamentului și în acest moment avem și cu ce, a explicat prof. dr. Anca Buzoianu.
Proiectul Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului a fost depus în urmă cu șapte ani, însă implementarea a început în urmă cu patru ani de conducerea universității.
"Este o clădire istorică, care acum, prin această investiție, prin acest proiect european, a primit echipamente de top, moderne. S-a creat acest centru de cercetare privind dezvoltarea medicamentului și în etapa de formulare a medicamentelor este foarte importantă aparatura, iar acum Facultatea de Farmacie din Cluj dispune de aparatură foarte modernă. Proiectul nu a însemnat doar renovarea clădirii, ci și dotarea cu echipamente de ultimă generație ne vor ajuta în câștigarea unor noi proiecte și în colaborări cu industria farmaceutică și la trensferul tehnologic.
(mai multe în galeria foto)
Există o implementă 3D pentru formularea formelor farmaceutice, există o mașină de comprimat de ultimă generație și multe alte echipamente, există un HPLC de ultima generație la fel și un spectrometru de masă. Toate sunt de ultima generație", a declarat prof. dr. Gianina Crișan, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF Cluj.