Un nou Atelier de gândire critică pentru elevi și studenți la UBB Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Mar 2025, 16:56
- Educaţie
- Ascultă știrea

Muzeul Alexandru Duma al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat debutul celui de-al doilea "Atelier de gândire critică" din anul universitar 2024-2025.
Noul atelier, organizat sub titlul "Mari scriitori ai Marelui Război. Între două lumi", se va desfășura în perioada 3 martie - 14 aprilie 2025. Întâlnirile atelierului de primăvară au loc în zilele de luni, de la 16,00 la 17,30.
UBB precizează că înscrierile pentru atelierul de vară, care va avea loc între 15 și 25 iulie 2025, sunt și ele deschise.
Conform sursei citate, atelierul de vară coincide cu perioada prevăzută pentru practica studenților și reprezintă o ocazie insolită de a exersa competențele dobândite la nivel universitar, în special cele pedagogice, de cercetare și de comunicare.
Atelierul din iulie 2025 va avea loc zilnic, de marți până vineri, timp de două săptămâni. Înscrierile se pot face pe tot parcursul anului academic, în limita locurilor disponibile, accesând linkul: https://forms.gle/djdcG5ou99y55aP99', se arată într-un comunicat trimis, vineri, de UBB.
Potrivit sursei citate, participanții din acest an vor avea ocazia să (re)descopere câțiva dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii mondiale și diferitele roluri pe care Primul Război Mondial le-a jucat atât în viața lor personală, cât și în privința carierei lor ulterioare, urmând să dezbată în ce măsură succesul lor s-a datorat traversării acestei experiențe traumatizante.
De-a lungul atelierelor, accentul se va muta dinspre biografie spre scrierile direct inspirate de război, iar apoi spre alte aspecte remarcabile ale acestor personalități. Cel puțin o întâlnire a fiecărei serii de ateliere este rezervată unui nume surpriză, propus de organizatori sau de invitații/voluntarii muzeului, care va fi dezvăluit doar în contextul acelei întâlniri. Atelierul se adresează - mod diferit - elevilor și studenților.
Fiecare atelier constă în serii de șase-opt întâlniri unde elevii iau parte la dezbateri pornind de la tema care conferă specificul muzeului: Primul Război Mondial. Atelierul propune: o tematică mereu înnoită, inspirată de cercetări istorice actuale, care stabilește o rețea de conexiuni cu evenimentele precedente sau ulterioare; o abordare interdisciplinară - istorie, arte vizuale, literatură, filosofie, cu incursiuni în științele sociale și chiar cele exacte; materiale didactice inedite, create și selectate special pentru acest atelier.
Participanții vor avea ocazia să-și exerseze și să-și dezvolte o serie de competențe esențiale precum gândirea critică, puterea de argumentare și persuasiune, sociabilitatea, creativitatea și multe altele. Programul include activități de descoperire, dezbateri, lectură, prelegeri, concursuri, jocuri, film, muzică, pictură, reconstituire istorică și alte activități la care persoanele înscrise vor putea participa împreună cu organizatorii.
Atelierul se adresează în primul rând claselor de liceu, dar se pot înscrie și elevi de gimnaziu interesați de această tematică.
Potrivit reprezentanților universității, pentru studenți, atelierul constituie o oportunitate inedită de voluntariat sau practică și este deschis tuturor celor interesați, indiferent de specializare.