Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prezentă la „DIPLOMAȚIA ACADEMICĂ în contextul Alianțelor de Universități Europene,” eveniment organizat de Universitatea de Vest din Timișoara
- Scris de Ziua de Cluj
- 04 Noi 2024, 11:59
- Educaţie
- Ascultă știrea
Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit, în perioada 31 octombrie - 1 noiembrie 2024, conferința „DIPLOMAȚIA ACADEMICĂ în contextul Alianțelor de Universități Europene", un amplu eveniment dedicat impactului și oportunităților create de alianțele universitare europene.
Conferința a reunit personalități din sferele educației și diplomației, printre care Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, șapte ambasadori români în străinătate și reprezentanți ai celor 21 de universități românești membre în alianțe europene. Din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au participat Prof. dr. ing. Adrian Groza, Prorector Infrastructură Informatică și Digitalizare și Prof. dr. ing. Marius Purcar, Reprezentant Principal al Universității Tehnice din Cluj-Napoca în cadrul Universității Europene de Tehnologie (EUT+).
Programul a inclus o masă rotundă cu tema „Diplomația Cunoașterii și Științei: România în Europa prin Alianțele de Universități Europene ”, în cadrul căreia au fost analizate contribuția și beneficiile României în alianțele europene din perspectiva diplomației, educației și cercetării. Evenimentul a inclus și workshop-ul „Diploma europeană. Perspective naționale și europene ”, în care s-a prezentat experiența universităților din România în alianțele CIVIS, EUT+ și EUTOPIA. Un moment important l-a constituit prezentarea aportului Universității Tehnice din Cluj-Napoca în cadrul proiectului „Joint European Degree label in engIneering - Joint European Degree Label in engineering (JEDI) - Université de Technologie Européenne", când, Reprezentantul Principal al UTCN în cadrul EUT+, Prof dr. ing. Marius Purcar, a subliniat contribuția alianței EUT+ la elaborarea „Blueprint for a European Degree - Commission presents a blueprint for a European degree | European Education Area", planul Comisiei Europene pentru o diplomă europeană comună, care se dorește a deveni realitate între 2028-2030.
Participanții au dezbătut perspectivele educației și cercetării în contextul european, subliniind importanța rețelelor de colaborare inter-universitară europene în promovarea României la nivel european și global. Ambasadorii prezenți au pledat pentru o colaborare mai strânsă cu universitățile românești în vederea reprezentării eficiente a României în statele UE.