Colţul juridic: Eşalonarea pe cinci ani nu se aplică la timbrul de mediu

Colţul juridic: Eşalonarea pe cinci ani nu se aplică la timbrul de mediu
Guvernul a eşalonat plata taxei de poluare 2012 pe cinci ani – deci numai taxa de poluare, nu şi timbrul de mediu.

Ce spunea Guvernul: „Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Cererile de restituire ale contribuabililor prevăzuţi la alin. (1) se soluţionează, conform prevederilor ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu. Termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data împlinirii termenului prevăzut la alin. (2). În cursul termenului prevăzut la alin. (1) orice procedura de executare silită se suspendă de drept.

Sumele prevăzute la alin. (1), plătite în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1). Plăţile restante la sumele aferente titlurilor executorii emise până la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă şi pentru care nu a fost demarată procedura de executare silită se efectuează cu respectarea prevederilor alin. (1)-(6)."

Oamenii au început să fie minţiţi deja că nu vor primi toţi banii odată, indiferent de denumirea taxei. Deci timbrul de mediu se recuperează integral pentru că OG nr. 8/2014 se aplică doar taxei din 2012, denumită taxa de poluare. Mai este o problemă: Guvernul poate modifica o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), anulându-i efectele prin această cesionare? Noi credem că nu. Un exemplu asemănător a fost cu legea nr. 165/2013 privind retrocedările care a fost declarată neconstituţională. România riscă o sancţiune de amendă: 20 de milioane de euro pentru încălcarea deciziilor CJCE.

Comisia poate iniţia o acţiune în justiţie în cazul în care consideră că un stat membru nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute de legislaţia europeană. Procesul poate fi intentat şi de un alt stat membru. În ambele cazuri, Curtea investighează acuzaţiile şi pronunţă sentinţa. Dacă se constată că acuzaţiile aduse statului respectiv sunt întemeiate, acesta are obligaţia de a remedia situaţia imediat. În cazul în care statul membru nu se conformează hotărârii pronunţate de Curtea de Justiţie, aceasta poate impune plata unei amenzi. Deci ce a făcut Guvernul României este foarte riscant - a încercat să anuleze efectele hotărârii CJUE privind taxa de poluare.

Marius COLTUC
Biroul de Avocatură Coltuc
www.coltuc.ro

 

Comenteaza