Atenție la buruiana care-i trimite pe români la medic! Ce amenzi primesc cei care nu o distrug

Atenție la buruiana care-i trimite pe români la medic! Ce amenzi primesc cei care nu o distrug

Românii care locuiesc la curte sau dețin terenuri trebuie să fie atenți să nu lase ambrozia să crească, amenzile pentru cei care nu stârpesc această plantă extrem de alergenă și invazivă fiind uriașe.

Sezonul alergiilor a început, iar proprietari de terenuri riscă amenzi considerabile dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii multor persoane.

O hotărâre de Guvern menține obligativitatea ca autorităţile administraţiei locale să identifice anual terenurile infestate cu ambrozie şi să someze proprietarii sau deţinătorii acestora să ia măsuri pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni.

Hotărârea reglementează şi alte aspecte, printre care obligativitatea distrugerii ambroziei pe tot parcursul anului, posibilitatea ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole să solicite autorităţilor administraţiei publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceştia nu o pot distruge.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autorităţile locale.

În cazul în care buruiana nu este stârpită nici după avertismentul autorităţilor, se aplică amenzi contravenţionale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Comenteaza