Atenție la cumpărăturile de Paști! ANPC avertizează: ce să verifici la carne, ouă, dulciuri și băuturi

Atenție la cumpărăturile de Paști! ANPC avertizează: ce să verifici la carne, ouă, dulciuri și băuturi

În pragul sărbătorilor pascale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) atrage atenția consumatorilor asupra principalelor aspecte de care trebuie să țină cont atunci când achiziționează alimente specifice acestei perioade.

Paul Anghel, directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață din cadrul ANPC, a transmis o serie de recomandări esențiale pentru siguranța alimentară a românilor.

Potrivit acestuia, perioada premergătoare Paștelui este una de vârf pentru comerțul cu produse alimentare, iar echipele ANPC sunt deja pe teren, în toată țara, desfășurând acțiuni de prevenire, consiliere și control.

Consumatorii sunt sfătuiți să achiziționeze carne și produse din carne, inclusiv miel, doar din locuri autorizate, precum măcelării sau piețe amenajate. Produsele trebuie să fie marcate cu ștampila sanitar-veterinară, să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut și să nu prezinte mucus sau modificări de culoare. De asemenea, este important ca prețul de la raft să corespundă cu cel de pe bon.

Ouăle trebuie cumpărate din spații autorizate, unde sunt păstrate la rece. Sunt de evitat ouăle fisurate, murdare sau ținute la temperatura camerei. În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar informații precum categoria de calitate, greutatea, metoda de creștere și data durabilității minimale. Vopseaua de ouă trebuie să fie un produs autorizat, cu etichetă completă – fără a folosi vopsele nealimentare, precum cele tipografice sau textile, care pot fi toxice.

Cozonacii, checurile și alte produse de patiserie trebuie cumpărate din locuri curate, autorizate. Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate trebuie protejate corespunzător. Etichetele trebuie să conțină lista completă a ingredientelor, inclusiv a alergenilor, precum și data durabilității minimale.

În cazul produselor din ciocolată, este esențial ca eticheta să menționeze denumirea produsului, conținutul de cacao, producătorul și data de expirare. Ambalajele deteriorate sau lipsa traducerii în limba română sunt semnale de alarmă. Nu este recomandată achiziționarea acestor produse de la vânzători ambulanți.

Eticheta vinurilor trebuie să conțină informații precum producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea. Lichidul trebuie să fie limpede, fără impurități. Pentru băuturile spirtoase, eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.

Pentru orice neregulă sau produs neconform, consumatorii pot solicita înlocuirea acestuia de la comerciant sau pot depune o sesizare pe platforma oficială a ANPC: www.anpc.gov.ro.

Comenteaza