Ce băutură reduce riscul de deces prematur. Condiția care trebuie îndeplinită

Ce băutură reduce riscul de deces prematur. Condiția care trebuie îndeplinită
| Foto: doc.ro

Un grup de oameni de ştiinţă americani a descoperit o legătură între o băutură populară şi un risc redus de moarte prematură.

Două căni pe zi, dar nu mai puţin, reduc riscul de deces prematur, în comparaţie cu cei care nu beau deloc. Este, conform statisticilor, despre cea mai consumată băutură din lume. Un studiu nou susţine că ceaiul reduce riscul de a muri prematur.

Dr Maki Inoue-Choi şi o echipă de la Institutul Naţional al Cancerului (SUA) afirmă că consumul a două sau mai multe căni de ceai negru pe zi pare să fie legat de un risc cu 9 până la 13% mai mic de moarte prematură decât cei care nu consumă ceai. Nu contează dacă adaugi lapte sau zahăr sau îl bei rece sau fierbinte. Important este să bei ceai şi să asimilezi substanţele benefice pe care le conţine (deşi oamenii de ştiinţă precizează că ar fi mai bine să se limiteze zahărul şi grăsimile saturate precum cele din lapte).

Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit date despre obiceiurile alimentare ale jumătate de milion de adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 69 de ani, date aflate în biobanca din Marea Britanie (o bază de date cu informaţii despre sănătate de la 500.000 de voluntari). Din acest grup mare de studiu, 85% au recunoscut că beau ceai în mod regulat, iar în 9 din 10 cazuri s-a ales ceai negru. Acest lucru a permis oamenilor de ştiinţă să descopere că un consum mai mare de ceai a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate: în practică, cei care beau două sau mai multe căni de ceai pe zi ar fi statistic mai puţin probabil să moară din cauze precum boli cardiovasculare, boli cardiace ischemice şi accident vascular cerebral.

Atenţie la cofeină

Oamenii de ştiinţă speculează că beneficiile ceaiului se datorează polifenolilor şi flavonoidelor, substanţe chimice care ne pot proteja corpul de stres. „Dar există multe mecanisme posibile”, explică dr. Inoue-Choi. „Ceaiul este bogat în compuşi bioactivi care au potenţialul de a reduce stresul oxidativ şi inflamaţia. Acest lucru ar putea funcţiona ca protecţie împotriva cancerului şi a bolilor de inimă”.

Totuşi, atât ceaiul negru, cât şi ceaiul verde conţin cofeină. Şi consumul de prea multă cofeină poate avea efecte secundare imediate, inclusiv anxietate, ritm cardiac rapid, insomnie, dureri de cap şi probleme digestive. De fapt, cantitatea de cofeină din ceai şi cafea este în general considerată sigură de medici şi, conform mai multor studii, pare să aibă şi un efect pozitiv asupra metabolismului, nivelului de energie, concentrării mentale şi performanţei atletice.

Studiul este important deoarece se concentrează pe beneficiile ceaiului negru, cel mai răspândit şi răspândit, în timp ce majoritatea cercetărilor din trecut s-au concentrat pe cele ale ceaiului verde.Cei care îl preferă pe acesta din urmă nu trebuie să-şi schimbe obiceiurile. „Descoperirile noastre sunt menite să ofere asigurări persoanelor care beau deja ceai în fiecare zi, dar nu vrem să împingem pe nimeni să bea ceai sau să schimbe obiceiurile faţă de ceea ce beau deja”, adaugă cercetătorii, afirmând că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma toate beneficiile reale pentru sănătate ale ceaiului negru.

Comenteaza